Συναπάντημα παράδοσης στην Ελασσόνα

Επιτυχημένη η 3η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών της Λαογραφικής Εταιρείας

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2019 16:20

Συναπάντημα παράδοσης και νέα γνωριμία με πολύτιμους θησαυρούς της ήταν η 3η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών με τον τίτλο «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», που διοργάνωσε με επιτυχία η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας – Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια και κάλαντα από διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο, από την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη, τη Μακεδονία, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Ήπειρο, το Πήλιο, την Βέροια, τη Θράκη, τη Χίο, τη Θεσσαλία, τον Μωριά, την Ικαρία, το Βυζάντιο χάρισαν ιδιαίτερα παραδοσιακά «ηχοχρώματα» στον κόσμο, μέσα από καθαρές φωνές «δεμένες» με την αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι και τις μεστές ερμηνείες 5 χορωδιακών σχημάτων που πλαισίωσαν την εκδήλωση και που συμμετείχαν στην 3η Συνάντηση της Ελασσόνας.

«Συνοδοιπόροι» στο συναπάντημα παράδοσης, που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο, ήταν:

Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης (υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος), η Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων (υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος), η Χορωδία Ομίλου Ερευνών Πηλίου(υπεύθυνος Γιάννης Μπακαλέξης), η «οικοδέσποινα» Χορωδία της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας (υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος) και η Παιδική παραδοσιακή Χορωδία της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, στην παρθενική της εμφάνιση, αποτελούμενη από 70 και πλέον μικρούς χορευτές (επιμέλεια Κατερίνα Γκουσγκούνη).

Σε σύντομους χαιρετισμούς τους ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού – εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα συγχάρηκαν θερμά τους διοργανωτές για την επιτυχημένη παραδοσιακή συνάντηση, η οποία προάγει τον πολιτισμό και την ελληνική παράδοση, ενώ έδωσαν «τα εύσημα» στους ανθρώπους της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας, που συνεχίζουν με μεράκι το πολύχρονο έργο τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας Γιάννης Σαμώτας επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Σε μια περίεργη εποχή που πολλοί προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα και κυρίως τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, όλοι εμείς στη Λαογραφική Εταιρεία Ελασσόνας ξεκινήσαμε κάτι νέο πριν λίγα χρόνια, το συνεχίσαμε πέρυσι, το συνεχίζουμε φέτος και προσπαθούμε να γίνει θεσμός για την περιοχή μας. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για παλιούς και νέους φίλους της παράδοσης για να μελετήσουν πιο βαθιά και να αγαπήσουν το παραδοσιακό μας τραγούδι. Συνεχίζουμε…».

«Ψυχή» της ζεστής παραδοσιακής Συνάντησης της Ελασσόνας, που παρουσίασε εξαιρετικά η λογοθεραπεύτρια - παιδαγωγός – μουσικός Κατερίνα Γκουσγκούνη, ήταν ο γνωστός Λαρισαίος μουσικός – ερευνητής και «εργάτης» της παράδοσης Μάριος Σαρακατσιάνος, που εισέπραξε το ηχηρό χειροκρότημα του κοινού.

Συνόδευσαν οι μουσικοί: Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Λευτέρης Γάλλος (βιολί), Νίκος Ευαγγέλου (λαούτο), Δημήτρης Κούρτης (κρουστά), Θοδωρής Κυριλλιδης (ποντιακή λύρα), Μ. Μπακαλέξη (ακορντεόν) στη Χορωδία Ομίλου Ερευνών Πηλίου.

Ανάμεσα στις παρουσίες: ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Νάνος και Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας, δημοτικοί σύμβουλοι, η αντιπρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π. Έλενα Ταζέ – Νίκου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πολλοί φίλοι της παράδοσης και του παραδοσιακού τραγουδιού.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass