Γενέθλια με… «Μάσκες»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2020 16:02

Ο Σύλλογος Φίλων Λαϊκής Παράδοσης στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 20 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον διακεκριμένο δημοσιογράφο, ερευνητή και συγγραφέα Γιώργη Μελίκη, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με θέμα: «Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν με οπτικοακουστικά μέσα τα εκθέματα του μουσείου και ο δημιουργός του θα ξετυλίξει το αφήγημα της μάσκας, τους συμβολισμούς της και τη μαγικοθρησκευτική της θέση στα λαϊκά μας δρώμενα. Επίσης αντιπροσωπευτικά, μια χορευτική ομάδα του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «η Αράπιτσα» από τη Νάουσα, με όλη τη σκευή της και συνοδεία ντόπιων μουσικών θα παρουσιάσει το γνωστό τοπικό έθιμο Μπούλες και Γενίτσαροι, στο οποίο η μάσκα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της λαϊκής επιτέλεσης.

Οι Μάσκες των λαϊκών μας δρωμένων σε σαγηνεύουν με τα χρώματα και την ποικιλομορφία τους. Γενίτσαροι και Μπούλες, Αράπηδες, Μωμόγεροι, Τζαμάλαροι, Κορέλες, Ρουγκατσιάρηδες, Μπαμπούγερα και ντιβιτζίδες σε κατακτούν και σε ταξιδεύουν σε τελετουργικές πράξεις ανατροπής, θανάτου και ανάστασης, φόβου και έκστασης, χαράς και συνέργειας στη γονιμότητα, ενώ παλεύουν να καλέσουν ή να ξορκίσουν τις ευεργετικές ή φθοροποιές δυνάμεις της φύσης αντίστοιχα. Μάσκες ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες, επιβλητικές, άλλες κωμικές και άλλες τερατόμορφες και τρομακτικές διεγείρουν έντονα συναισθήματα, όχι μόνο για τη μορφή τους ή τη λαογραφική τους αξία και αισθητική αλλά και γιατί έχουν μικρή διάρκεια ζωής αφού είναι κατασκευασμένες από φθαρτή οργανική ύλη. Αν η γοητεία τους όμως έγκειται στη φθαρτότητά τους, η υπεραξία τους βρίσκεται στη σπάνια αναφορά σε μια μυητική λατρεία και ανθρώπινη υπέρβαση που μεταφέρουν από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα υφασμένη στη συλλογική μας μνήμη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και με τη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Χαιρετισμό θα απευθύνει η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού. Τον συντονισμό θα έχει ο υπεύθυνος εκδηλώσεων του συλλόγου κ. Γιώργος Τσιπλακούλης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass