Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 16:10

«Ο Υπάλληλος» στα Φάρσαλα

Το έργο του Μιχαήλ Χουρμούζη «Ο Υπάλληλος», σε σκηνοθεσία Σταματίας Καγκελάρη θα παρουσιάσει το Θεσσαλικό Θέατρο μεθαύριο Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

Το επίκαιρο και διαχρονικό έργο του μεγάλου μεταεπαναστατικού λογοτέχνη, δοκιμιογράφου, διανοητή και θεατρικού συγγραφέα, Μιχαήλ Χουρμούζη, συμπυκνώνει με ιδιαίτερα γλαφυρό και περιεκτικό τρόπο τις κοινωνικές παθογένειες και τις πολιτικές καταστάσεις της νεότερης ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της Βαυαροκρατίας. Με εύστοχο και σατιρικό τρόπο καυτηριάζει τα κακώς κείμενα και την αδράνεια της ελληνικής πολιτικής σκέψης, την ξενομανία και την ξενοκρατία της ελληνικής κοινωνίας.

Ο τυχοδιωκτισμός και το ακόρεστο πάθος για την εξουσία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε αυτό το σπουδαίο και διαχρονικό έργο ο κεντρικός ήρωας είναι ένας υπουργικός σύμβουλος, θρονιασμένος στον υπουργικό θώκο, στην απόλυτη αδράνεια, παραδομένος στη μανία της εξουσίας. Η ρουσφετολογία και ο χρηματισμός συντηρούν την αντίληψη του υπαλληλικού κράτους. Ένα έργο που σατιρίζει διαχρονικά τη νωθρότητα της πολιτικής παρακμής της χώρας μας και, δυστυχώς για εμάς, είναι ακόμη επίκαιρο ως προς τη θεματολογία του. Το 2019 πλέον, μέσα από μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου του Χουρμούζη, την οποία όπως και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σταματία Καγκελάρη, τρεις ηθοποιοί ενσαρκώνουν επί σκηνής όλους τους χαρακτήρες του έργου σε μια ευφυή σάτιρα με γρήγορους ρυθμούς. Παίζουν οι Χρήστος Κορδελάς, Ηρακλής Τσαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας. Εισιτήριο 5 ευρώ.

* * *

«Χάνσελ κσι Γκρέτελ» στην Πινακοθήκη

Σήμερα Κυριακή οι λιλιπούτειοι θεατρόφιλοι της Λάρισας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παράσταση «Χάνσελ και Γκρέτελ» των Αδελφών Γκρίμ, από το Μικρό Θέατρο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Παραστάσεις θα δοθούν στις 11.30 το πρωί και στις 5.30 το απόγευμα. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο «Ανεμος» - τηλ. 2410.252.390. Προπώληση 8 ευρώ - Ταμείο 10 ευρώ - INFO – 6974-797.109.

* * *

Ξενάγηση Ρουμελιωτών στην Πινακοθήκη

Ο Σύνδεσμος Ρουμελιωτών Νομού Λάρισας ο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ» διοργανώνει για το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα ξενάγηση στις εκθέσεις: της μόνιμης συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα «Επανασύνδεση»(6-7 μ.μ.)και «Γόρδιοι Δεσμοί» του Στέργιου Στάμου, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη (7-7.30 μ.μ). Στη συνέχεια, στις 7.30 μμ, στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης στο πλαίσιο της έκθεσης «Γόρδιοι Δεσμοί» και με αφορμή το έργο της έκθεσης «Χειρόγραφα σε χαρτί» θα παρουσιαστεί το βραβευμένο απο την Ακαδημία

Αθηνών το 2019 βιβλίο του Β. Καραμανωλάκη «Ανεπιθύμητο παρελθόν».

* * *

Συνέλευση του «Φίλωνα του Λαρισαίου»

Η ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Σταθμού «Φίλων ο Λαρισαίος» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Παλαιολόγου και Ξανθίππης). Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου την ίδια ώρα.