Αποκαλυπτήρια πορτρέτου του Βλατσιώτη ήρωα Γιάννη Φαρμάκη

Το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2020 15:42

Ο Σύλλογος  Βλατσιωτών Ν. Λάρισας φιλοτέχνησε το πορτρέτο του χιλίαρχου, οπλαρχηγού και φιλικού Γιάννη Φαρμάκη, ήρωα –μάρτυρα της επανάστασης του 1821, το οποίο θα τοποθετηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του πορτρέτου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των Φιλικών.

Στη συνέχεια και στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας», του Πολεμικού Μουσείου, θα γίνει ομιλία από τον διδάκτορα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ερευνητή του Κέντρου Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Χαρίτωνα Καρανάσιου με θέμα: «Ο Δυτικομακεδόνας Ιωάννης Φαρμάκης εκ Βλάστης ως πρωτεργάτης της Επανάστασης του 1821».

Θα δοθεί επίσης παράσταση με χορούς Βλάστης και Μακεδονίας από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών, που έχει ταξιδέψει προσκεκλημένη από Μακεδονικούς Συλλόγους σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Βιέννη, Μόναχο, Βρυξέλλες, Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Βουδαπέστη, καθώς και σε πόλεις της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας  ) και έχει αποσπάει άριστες κριτικές.

Ο Γιάννης Φαρμάκης γεννήθηκε στη Βλάστη το 1772,  χρίσθηκε από τη Φιλική Εταιρεία Αρχηγός των Αφιερωμένων της Φιλικής Εταιρείας,  και  μύησε στη Φιλική Εταιρεία πλήθος πατριωτών. Ο Αλεξ. Υψηλάντης τον περιέβαλε με απεριόριστη εκτίμηση και τον έστειλε να προετοιμάσει τους πολεμιστές της επανάστασης σε Μακεδονία και Ήπειρο.  Αγωνίστηκε απεγνωσμένα στη Μονή Σέκου μαζί με τον Γεωργάκη Ολύμπιο και όταν συνελήφθη από τους Τούρκους οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αφού βασανίστηκε σκληρά γδάρθηκε ζωντανός.

Το πορτρέτο φιλοτέχνησε  η Λαρισαία ζωγράφος, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Μπλιάτσου, με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από τη Βλάστη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και την Ιστορική Κοινότητα Βλάστης και   αποτελεί προάγγελο των επετειακών εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου , για το 1821.

Πραγματοποιείται δε με την ευγενική χορηγία του φιλέλληνα    Dr. Roland Schulze-Robbecke μικροβιολόγου ινδεξιολόγου, στη Βόννη και στο Ααχεν  και της συζύγου του Δρ. Ευαγγελίας Νάνου, γλωσσολόγου  από τη Θεσσαλονίκη.

Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να παραβρεθούν σ’ αυτή την ιστορική στιγμή θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου στα τηλέφωνα 2410-624.321, 2410-280.368, 2410-232.250.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass