Τα νέα των εργαστηρίων του Διαχρονικού Μουσείου

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2020 16:00
Η εικόνα πριν τη συντήρηση στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου αριστερά και η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης μετά τη συντήρηση δεξιά Η εικόνα πριν τη συντήρηση στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου αριστερά και η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης μετά τη συντήρηση δεξιά

Μια νέα στήλη σχετικά με το πλούσιο έργο που παράγουν τα εργαστήρια συντήρησης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας εγκαινίασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Πρώτη εικόνα είναι αυτή της Παναγίας από τον ναό της Φανερωμένης Τυρνάβου, έναν ναό με πλούσια ιστορία, η συντήρηση του οποίου έχει ξεκινήσει από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Όπως αναφέρεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας «Πολλές από τις εικόνες ήταν μαυρισμένες και σε προχωρημένη φθορά, οπότε η πρώτη μέριμνα του συντηρητή ήταν η στερέωση και στη συνέχεια ο καθαρισμός και η αποκατάσταση.

Στην περίπτωση αυτή ξεχωρίζει ο πολυτελής μαρμάρινος θρόνος της Παναγίας, με τα πλούσια στολισμένα κιονόκρανα, πάνω στα οποία κάθονται οι προφήτες, που προανήγγειλαν την Παναγία με το έργο τους. Οι θρόνοι αυτοί είναι διαδεδομένοι στις εικόνες την εποχή της Αναγέννησης, ενώ στη Θεσσαλία τους γνωρίζουμε από το έργο του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού, ο οποίος εργάστηκε στη Σκόπελο και τον Τύρναβο τον 17ο αιώνα. Η επίδρασή του ήταν τέτοια ώστε να συνεχίζεται και στους μαθητές του εργαστηρίου του μέχρι τον 18ο αιώνα, όπως συμβαίνει με την εικόνα της Φανερωμένης.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη συντήρηση φάνηκε η επιγραφή που ήταν κρυμμένη στο κάτω πλαίσιο της εικόνας. Διαβάζουμε: ΧΙΡ ΙΩ ΙΕΡΕ[ΩΣ]. Οι έρευνες για τον ζωγράφο μόλις ξεκίνησαν. Δεχόμαστε προτάσεις!» καταλήγει η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass