Μένουμε σπίτι και… επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 15:08

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού ρίχνει βαριά τη σκιά της σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έκφανση, αλλάζοντας εκ βάθρων ό,τι θεωρούσαμε μέχρι στιγμής δεδομένο, οργανισμοί και θεσμοί χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο διαθέτουν, σκορπούν αισιοδοξία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας που όπως και τα άλλα εν Ελλάδι μουσεία έχει κλείσει τις πύλες του για το κοινό, δεν σταμάτησε τη λειτουργία του όμως προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους δραστηριότητες ώστε να γεμίσουν τις πολλές ελεύθερες ώρες του μένουμε σπίτι με ποιοτικές δράσεις και δραστηριότητες. Η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι: «Τα μουσεία δημιουργούν "αποθετήρια" μνήμης αλλά και ανοικτά σημεία επαφής και κόμβους, σε φυσικό ή ψηφιακό περιβάλλον, για συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Οι εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις τους είναι ένας τρόπος εξωστρέφειας και επικοινωνίας με το κοινό τους αλλά και ένα μέσο για την ανάπτυξη νέου κοινού. Ο επαγγελματισμός των μουσείων, ωστόσο, κρίνεται στη βάση πολλών παραμέτρων, μία εκ των οποίων είναι η ευελιξία τους να προσαρμόζονται στις γενικότερες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, παρόλο που έχει κλείσει τις πύλες του εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, συνεχίζει την επικοινωνία με το κοινό του, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και κανάλια και δημιουργώντας εναλλακτικές ψηφιακές εμπειρίες, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Για τον καιρό που όλοι μένουμε σπίτι, προ(σ)καλούμε μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν το μουσείο διαδικτυακά και να εμπλακούν στις νέες δράσεις του. Άλλωστε, είναι μια ευκαιρία και για εμάς να καταφέρουμε να δείξουμε και την ανθρώπινη πλευρά του Λαογραφικού, κάτι που, με το πέρας της πανδημίας, μπορεί να προσελκύσει και νέους επισκέπτες στο Μουσείο».

Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με το Μουσείο τόσο μέσα από την ιστοσελίδα του όσο και από το Facebook το Λαογραφικό Μουσείο.

Πιο συγκεκριμένα:

-Για τους μικρούς διαδικτυακούς φίλους:

Στο Facebook και στη σελίδα του Μουσείου (Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ανάρτηση 27/3/2020) διατίθενται σχέδια από τα σταμπωτά του μουσείου που οι μικροί φίλοι μπορούν να εκτυπώσουν και να χρωματίσουν.

Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα του, στο www.liml.gr/games οι μικροί φίλοι μπορούν να προσεγγίσουν την τέχνη και την παράδοση μέσα από δημιουργικά διαδραστικά on line παιχνίδια!

-Επίσης, το Μουσείο προ(σ)καλεί το ενήλικο κοινό του να συμμετάσχει από απόσταση στη διαδικτυακή δράση «Εμπνέομαι και σχεδιάζω μια σφραγίδα σταμπωτού».

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποτυπώσουν σε Α4 ένα γραμμικό σχέδιο-μοτίβο αντιπροσωπευτικό για τη Λάρισα και τη θεσσαλική παράδοση (π.χ. το ρολόι, τη γέφυρα, ένα αγροτικό εργαλείο, ένα λαϊκό- παραδοσιακό μοτίβο κ.λπ.). Προϋπόθεση είναι το σχέδιο να είναι μόνο περίγραμμα και να μην είναι πυκνό και σύνθετο γιατί θα αναπαραχθεί σε σφραγίδα διαστάσεων 15 x 9 εκατοστά.

Τα σχέδια πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο e-mail: limlmus1974@gmail.com έως τις 30 Απριλίου 2020.

Όλα τα σχέδια θα αξιολογηθούν από επιτροπή και το καλύτερο θα αποτελέσει τη μοναδική στάμπα με τοπικό θέμα που θα χρησιμοποιείται στα εργαστήρια των σταμπωτών. Επίσης όλες οι συμμετοχές θα ψηφιοποιηθούν και θα αναρτηθούν στη σελίδα στο Facebook και στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

-Η μόνιμη έκθεση και οι συλλογές του ΛΙΜΛ είναι προσβάσιμες για ένα μοναδικό διαδικτυακό ταξίδι στο http://www.liml.gr/. Μέσα από αυτό οι διαδικτυακοί επισκέπτες θα γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου και θα γνωρίσουν τη θεσσαλική παράδοση και ιστορία.

-Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο Facebook θα δημοσιεύονται παλαιές φωτογραφίες (1974-2008) από το αρχείο του Λαογραφικού Μουσείου σχετικές με τους ιδρυτές, με παλαιότερες εκδηλώσεις αλλά και με ανθρώπους που συνέβαλαν στην πορεία του. Σκοπός είναι να θυμηθούν οι παλαιότεροι αλλά και να μάθουν οι νεότεροι τις βάσεις και τη σπουδαία ιστορία του Μουσείου. Και φυσικά για εμάς μεγάλη αξία έχουν τα σχόλια των διαδικτυακών φίλων του Μουσείου.

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass