"Η δική μου Πολιτεία στην Πινακοθήκη"

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-9 ΕΤΩΝ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2020 16:08

Εκπαιδευτική δράση διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα για τους μικρούς της φίλους ηλικίας 4–9 ετών με αφορμή το εμβληματικό έργο Πολιτεία (Λάρισα) του Αγήνορα Αστεριάδη από τη Συλλογή Κατσίγρα.

«Δείτε καλά-καλά τον πίνακα! Τι συμβαίνει σε αυτή την πολιτεία; Ποια πράγματα κάνουν θόρυβο; Τι μπορούμε να μυρίσουμε; Υπάρχει άραγε κάποιο κρυμμένο μυστικό; Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που βλέπετε; Ποιο σημείο της πολιτείας θέλετε να επισκεφθείτε; Μπορείτε να περιγράψετε με το στόμα αυτά που είδατε σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ αυτό το έργο;».

Τα παιδιά παρατηρούν την Πολιτεία του Α. Αστεριάδη και δημιουργούν τη δική τους πολιτεία! Επιστρατεύουν μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές, πλαστελίνες, χαρτοπετσέτες, κόλλες, φασόλια και φακές και ό,τι είναι χρήσιμο για να φτιαχτεί η πολιτεία τους, και με μπόλικη φαντασία δημιουργούν τη δική τους εκδοχή γι’ αυτό το έργο τέχνης.

Οι δημιουργίες των παιδιών μπορούν να σταλούν έως την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@katsigrasmuseum.gr με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία. Όλες οι συμμετοχές θα φωτογραφηθούν και θα προβληθούν με ένα σύντομο stop motion animation. Λίγα λόγια για το έργο και τον καλλιτέχνη:

Ο Αγήνωρ Αστεριάδης είναι ένα από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεοελληνικής τέχνης. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1898. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατόπιν διορίστηκε καθηγητής ιχνογραφίας στο Γυμνάσιο Γρεβενών και έπειτα δίδαξε στη Βιοτεχνική Εταιρεία Αθηνών, στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο Πειραιώς και στο Ελληνικό Σπίτι. Πέθανε στην Αθήνα το 1977.

Το έργο Πολιτεία (Λάρισα) φιλοτεχνήθηκε το 1969 και είναι αβγοτέμπερα σε ξύλο, 165x270 εκ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη και περιλαμβάνεται στην ενότητα «Το Πνεύμα του Τόπου» στην επανασχεδιασμένη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα.

Απεικονίζεται η πόλη της Λάρισας, όπου γεννήθηκε ο ζωγράφος. Σ’ αυτό το έργο ο καλλιτέχνης αποτυπώνει με τον δικό του τρόπο την ομορφιά της παλιάς Λάρισας. Το έργο (τρίπτυχο) απλώνεται σε τρία συνεχόμενα τελάρα, τα οποία ενωμένα αποτελούν τον ευρύτερο μεγάλο πίνακα. Βλέπουμε μνημεία, εκκλησίες, κτίρια, πλατείες, το ποτάμι, τον σιδηροδρομικό σταθμό και άλλα τοπία που μαρτυρούν τη νοσταλγική καθημερινότητα της παλιάς πόλης. Ο πίνακας αυτός, που ο ζωγράφος φιλοτέχνησε σε ώριμη ηλικία, είναι αντιπροσωπευτικός της πείρας και της αποκρυσταλλωμένης τεχνοτροπίας του. Η πανδαισία των χρωμάτων και η τοπογραφική αποτύπωση κυριαρχούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass