Κινηματογράφος

Δημοσίευση: 05 Απρ 2020 20:05

Αν και οι κινηματογραφικές αίθουσες παραμένουν κλειστές, μένουμε σπίτι και παρακολουθούμε ταινίες στη μικρή οθόνη!

Το Τέρας, η Μπελ και η Μίρα!

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ

(Beauty And The Beast)

(ALPHA, Κυριακή 5/4, 21:00)

Μιούζικαλ, Οικογενειακή- Έγχρωμο-Διάρκεια: 129' – Παραγωγή: Η.Π.Α., 2017- Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον- Σενάριο: Στίβεν Τσμπόσκι, Έβαν Σπηλιωτόπουλος - Πρωταγωνιστούν: Έμμα Γουάτσον, Νταν Στίβενς, Λουκ Έβανς, Κέβιν Κλάιν και οι φωνές των: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ίαν ΜακΚέλεν, Έμμα Τόμσον – Κατάλληλο για άνω των 12 ετών.

Σε ένα χωριό της Γαλλίας ζει ένας γοητευτικός πρίγκιπας (Νταν Στίβενς). Εξαιτίας, όμως, του αλαζονικού του χαρακτήρα μια μάγισσα τον καταριέται, μεταμορφώνοντάς τον σε Τέρας. Δέκα χρόνια αργότερα ο χωρικός Μορίς (Κέβιν Κλάιν), βρίσκεται φυλακισμένος στο παλάτι του Τέρατος. Για να σώσει τον πολυαγαπημένο της πατέρα, η κόρη του Μορίς, Μπελ (Έμμα Γουάτσον), παίρνει τη θέση του και μια απρόσμενη τρυφερότητα αναπτύσσεται ανάμεσα στην ίδια και το απόμακρο Τέρας. Είναι άραγε η Μπελ εκείνη που θα λύσει την κατάρα;

Η ταινία βασίζεται στο παραμύθι του 1756 της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Οι δυο ήρωές του, η Μπελ και το Τέρας, ενέπνευσαν πολύ νωρίς τη μεγάλη οθόνη, ξεκινώντας το 1946, όταν ο Ζαν Κοκτώ σκηνοθέτησε το ομότιτλο φιλμ. Ακολούθησαν κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές καθώς και βιντεοπαιχνίδια, ενώ πιο γνωστή στο κοινό της Ελλάδας είναι η επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ του 1991.

Αναμφίβολα η πλοκή ακολουθεί πορεία ανάλογη με αυτή της ταινίας του 1991, κάτι που παρατηρείται και στο στήσιμο των σκηνών, το σκηνικό περιβάλλον, τα χρώματα, τα ρούχα των χαρακτήρων, αφού τα περισσότερα θυμίζουν την παλαιότερη παραγωγή. Η διάθεση αναπόλησης του παρελθόντος και, ως ένα βαθμό, μίμησής του εμπλουτίζεται και πάλι με τραγούδια και, το πιο σημαντικό, με τις ερμηνείες ηθοποιών, εντυπωσιάζοντας κάθε λεπτό. Εικόνες παραμυθιού αναδύονται στην οθόνη. Ρούχα, χρώματα, τραγούδια και ντεκόρ βγαίνουν από μια εποχή φαντασίας και λαχτάρας για όνειρα. Η μαγεία της Ντίσνεϊ εξακολουθεί να ταξιδεύει τον θεατή σε κόσμους μακρινούς, γοητευτικούς και πασπαλισμένους με αρκετή χρυσόσκονη.

Η τεχνολογία των ειδικών εφέ βοήθησε τον Νταν Στίβενς να γίνει το Τέρας και να μοιραστεί με την Έμμα Γουάτσον τη χημεία του ιδανικού ζευγαριού. Ο Λουκ Έβανς υποδύεται με άνεση τον ξιπασμένο και δύστροπο Γκαστόν σε ένα ρόλο που αναδεικνύει ο ταλέντο του. Φωνές διάσημων ηθοποιών, όπως των Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ίαν ΜακΚέλεν και Έμμα Τόμσον, «ζωντανεύουν» τους υπηρέτες του Τέρατος που έχουν επίσης χτυπηθεί από την κατάρα.

Μπορεί ο πρίγκιπας να παγιδεύτηκε σε μια κατάρα, αλλά η ταινία δεν κρύβει παγίδες. Το μόνο που μας επιφυλάσσει ένα φαντασμαγορικό παραμύθι! ***½/5

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ

(Ghost in The Shell)

(ΣΚΑΪ, Δευτέρα 6/4, 23:15)

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας-Έγχρωμη-Διάρκεια: 117' – Παραγωγή: Η.Π.Α., Ινδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, 2017- Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Σάντερς - Σενάριο: Τζέιμι Μος, Γούλιαμ Γουίλερ - Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Ζιλιέτ Μπινός, Τακέσι Κιτάνο, Πιλού Άσμπεκ, Μάικλ Κάρμεν Πιτ – Κατάλληλο άνω των 13 ετών.

Η ταγματάρχης Μίρα Κίλιαν (Σκάρλετ Γιόχανσον), ένα ρομπότ με ανθρώπινο μυαλό, είναι πράκτορας του Τομέα 9 και αγωνίζεται κατά του εγκλήματος. Όταν ο τρομοκράτης Κούζε (Μάικλ Κάρμεν Πιτ) γίνεται ο νέος στόχος της, η Μίρα ανακαλύπτει πως η μεταμόσχευση ανθρώπινου μυαλού στο μεταλλικό της «κέλυφος» δεν έσβησε την προηγούμενη ζωή της. Οι αναμνήσεις επιστρέφουν ως οράματα και αρχίζει να θυμάται όσα προσπάθησαν κάποιοι να διαγράψουν.

Ο Ιάπωνας δημιουργός Masamune Shirow δημιούργησε το 1989 το ομότιτλο manga κόμικ. Η Ταγματάρχης Μίρα Κίλιαν πρωταγωνίστησε σε anime, βιντεοπαιχνίδια και το 2017 στην κινηματογραφική υπερπαραγωγή του Ρούπερτ Σάντερς. Ο Σάντερς, πριν αναλάβει το συγκεκριμένο εγχείρημα, είχε στο ενεργητικό του μόνο την εισπρακτικά επιτυχημένη ταινία Η Χιονάτη και ο κυνηγός (2012). Δυστυχώς η σκηνοθετική του άποψη περνά απαρατήρητη, γιατί τον θεατή κερδίζουν η καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγής και ο καταιγισμός των εφέ.

Η άρτια καλλιτεχνική διεύθυνση συνδέει απόλυτα την ταινία με το σύμπαν των manga. Το μέλλον και τα τεχνολογικά επιτεύγματά του, που προς το παρόν υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας μας, μεταφέρονται από το κόμικ στην οθόνη με εκπληκτικά εφέ. Οπτικά οι χαρακτήρες βρίσκονται πολύ κοντά στο ομότιτλο animation του 1995, το οποίο επηρέασε την ταινία του 1997 Το Πέμπτο Στοιχείο του Λικ Μπεσόν, καθώς και την πρώτη ταινία της τριλογίας του Matrix το 1999. Το Φάντασμα Στο Κέλυφος, αν και εντυπωσιακό, έρχεται αντιμέτωπο με τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος, οι οποίες μπορεί να επηρεάστηκαν από την πρωταρχική του πηγή, αλλά τελικά το επισκιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Το «χακάρισμα» ανθρώπων και ρομπότ και γενικά η πίστη στη δύναμη του «φαντάσματος», της ανθρώπινης, δηλαδή, ψυχής και όλων των δεδομένων που κάνουν την ανθρώπινη φύση μοναδική, μπαίνουν σε ένα ασφυκτικό καλούπι και δεν απελευθερώνονται ποτέ από το κείμενο. Το σενάριο ψάχνει να δώσει βάθος και υπαρξιακή διάσταση στην ταινία, αλλά πάντα κάτι λείπει με αποτέλεσμα η απογείωση της δράσης να μην ολοκληρώνεται και η πλοκή να μη βγαίνει πιο δυνατή από την εικόνα.

Η Μίρα Κίλιαν, το ρομπότ με την ανθρώπινη ψυχή, περιμένει από τη Σκάρλετ Γιόχανσον να της δώσει τη δική της ψυχή. Τα τελευταία χρόνια η Γιόχανσον έχει εξελιχθεί σε δυναμική ηρωίδα με υπερδυνάμεις και ευαισθησίες. Η Μαύρη Χήρα της Marvel εντυπωσιάζει και ως Μίρα, με την ηθοποιό να βιώνει τη διπλή υπόσταση του χαρακτήρα. Ο τρομοκράτης Κούζε έχει μια σκοτεινή αύρα και η παρουσία του κινεί την εσωτερική πυξίδα της ηρωίδας. Ο Μάικλ Κάρμεν Πιτ βαδίζει από την εκδίκηση στην εύθραυστη ευαισθησία, τρέποντας τον Κούζε σε συμπαθητική φιγούρα.

Το καστ δίνει παράταση ζωής στην ταινία, αλλά το κινηματογραφικό «κέλυφος» αδυνατεί να βρει το «φάντασμά» του, την «ψυχή» που θα την κάνει μοναδική. Παρ’ όλα αυτά, η τηλεοπτική της προβολή είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσετε το άριστο οπτικό της αποτέλεσμα. **½/5

Από τη

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου.

φιλόλογο, Διδάκτορα Κινηματογράφου

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass