«Φυλαχτό προσευχή για την Ανθρωπότητα»

Η ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΙΣΣΑ ΧΡΥΣΑ ΠΙΤΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ COVID-19 ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2020 22:54

Της Νατάσας Πολυγένη
Η τέχνη ως μέσο αποφόρτισης και αλληλεγγύης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε παίζει κυρίαρχο ρόλο. Η κρίση προσφέρει απλόχερα καλλιτεχνικά ερεθίσματα και αποδεικνύεται ότι η ανάγκη του πολίτη να αποφορτιστεί δίνει χώρο στην τέχνη, όχι

απλώς για να υπάρχει, αλλά και για να ευδοκιμεί και να ανθίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που η εμφάνιση του κορονοϊού προκάλεσε την παγκόσμια κινητοποίηση των καλλιτεχνών, που μπορεί να μένουν σπίτι τους αλλά δεν σταματούν να εμπνέονται, να δημιουργούν και να προσφέρουν.
Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε και η διαδικτυακή έκθεση «Φυλαχτό προσευχή για την Ανθρωπότητα» με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και θέμα τον Covid-19, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ελασσονίτισσας ψυχολόγου και υπαλλήλου της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Ελασσόνας κ. Χρύσας Πιτένη.
Η κ. Πιτένη προσκάλεσε διαδικτυακά καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ζωής και παρά το γεγονός ότι η διαδικασία υποβολής των έργων θα είναι ανοιχτή μέχρι και την 1η Μαΐου, ήδη έχουν σταλεί πάνω από 200 έργα που οι επισκέπτες μπορούν να δουν στη σελίδα της έκθεσης WorldAmulet@blogspot.com. Κάτω από κάθε έργο επισυνάπτεται ένα σύντομο μήνυμα ζωής και υγείας.
Μιλώντας στην «Ε» η κ. Χρύσα Πιτένη εξηγεί το σκεπτικό δημιουργίας της έκθεσης «Η προσωπική μου ανάγκη να εξωτερικεύσω όλα αυτά τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που γεννά η συνθήκη του Covid-19 με οδήγησε στο να απευθυνθώ στην κοινότητα των καλλιτεχνών ώστε να αποτυπώσουν την εικόνα του σημερινού γίγνεσθαι, ο καθένας από τα ερεθίσματα που λαμβάνει από την κοινωνία στην οποία ανήκει.
Η διαδικτυακή αυτή έκθεση τέχνης πρόεκυψε στη συνθήκη του αυτοπεριορισμού. Η καραντίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν το κατάλληλο χρονικό σημείο για το κάλεσμα προς την κοινότητα καλλιτεχνών, σημείο όπου οι καταστάσεις σε ωθούν να υιοθετήσεις μια διαφορετική θεώρηση για το εγώ και τον κόσμο. Καταστάσεις σαν κι αυτή σε καλούν να συναισθανθείς την κοινωνία και να αποδεχτείς το χρέος σου, αυτό της κοινωνικής ευθύνης.
Λόγω του ότι το επάγγελμά μου αφορά στον τομέα του Πολιτισμού, καθώς εργάζομαι στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας, αλλά και της ψυχολογίας της τέχνης, στην οποία έχω ειδικευτεί, αξιοποίησα τη δυναμική της τέχνης ως εργαλείο της κοινωνικής κάθαρσης.
Η τέχνη επιτελώντας σημαντική βιολογική λειτουργία στη ζωή του ατόμου, δε σημαίνει ότι είναι ένα βιολογικό φαινόμενο που λειτουργεί σε ένα καθαρά ατομικό επίπεδο, αν και η δράση της πραγματοποιείται μέσω ενός συγκεκριμένου ατόμου, τον εκάστοτε δημιουργό - καλλιτέχνη, δεν σημαίνει ότι η ουσία της είναι ατομική. Το κοινωνικό με την τέχνη μπορεί να υπάρχει όπου υπάρχει ένα μόνο πρόσωπο με τις ατομικές του εμπειρίες και δοκιμασίες.
Η τέχνη μετασχηματίζει τα συναισθήματα από ατομικά σε συλλογικά… κοινωνικά. Ο μετασχηματισμός αυτός πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση της δημιουργίας ενός έργου τέχνης… ακολουθεί αντικειμενοποίηση, εξωτερίκευση και παγίωση των συναισθημάτων στα εξωτερικά καλλιτεχνικά αντικείμενα, τα οποία γίνονται πλέον τα « εργαλεία της κοινωνίας». Έτσι η τέχνη μετατρέπεται σε αφορμή, ώστε να προσελκύονται στον κύκλο της κοινωνικής ζωής οι πιο ενδόμυχες και προσωπικές πλευρές της ύπαρξής μας...
Όταν βιώνουμε το έργο τέχνης, τα συναισθήματα που υπάρχουν σε αυτό γίνονται προσωπικά, αλλά, στην ουσία γίνονται προσωπικά χωρίς να παύουν να είναι συγχρόνως και κοινωνικά και να λειτουργούν ως εξωτερικό εργαλείο της κοινωνίας για τις επόμενες γενιές».
Όσον αφορά στη μέχρι τώρα ανταπόκριση των καλλιτεχνών, η Χρύσα Πιτένη αναφέρει ότι είναι εντυπωσιακή και συγκινητική. Καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουκρανία, Αλγερία, Αρμενία, Βραζιλία, Περού, Κούβα, Μεξικό, Ουάσινγκτον, Αργεντινή, Ταϊλάνδη, Κορέα, Γκάνα, Νιγηρία, Νέα Ζηλανδία αποδέχτηκαν την πρόσκληση και έστειλαν έργα που είτε δημιούργησαν αποκλειστικά γι’ αυτήν την έκθεση, είτε αποτελούν μέρος συλλογής τους και μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία.
«Μέσα από την επικοινωνία αυτή άκουσα ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ανησυχία για την κατάσταση της υγειονομικής κρίσης. Άκουσα ιστορίες ανθρώπων πολλές, η καθεμία τους ξεχωριστή. Συνομίλησα με καλλιτέχνη που νοσούσε από Covid-19 και παρά την έντονη κόπωση που ένιωθε, απάντησε με τη δική του καλλιτεχνική δημιουργία. Γνώρισα καλλιτέχνες με ψυχή και σθένος. Γνώρισα ανθρώπους και σας τους παρουσιάζω» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass