ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Άστρα, έρωτας και φαντασία!

Δημοσίευση: 26 Απρ 2020 15:00

Και αυτή την εβδομάδα θα απολαύσουμε κινηματογραφικές ταινίες στη μικρή οθόνη!

ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
(ALPHA, Κυριακή 26/4, 21:50)

Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας-Έγχρωμη-Διάρκεια:133΄-Παραγωγή: Η.Π.Α., 2016- Σκηνοθεσία: Γκάρεθ Έντουαρντς- Σενάριο: Κρις Γουέιτζ, Τόνι Γκιλρόι-Πρωταγωνιστούν: Φελίσιτι Τζόουνς, Ντιέγκο Λούνα, Μπεν Μέντελσον, Ντόνι Γεν, Μαντς Μίκελσεν -Κατάλληλο για άνω των 12 ετών.
Η νεαρή Τζιν Έρσο (Φελίσιτι Τζόουνς) ζει ως κοινή εγκληματίας, μακριά από τους αγώνες της Επανάστασης ενάντια στην Αυτοκρατορία. Όταν όμως η Επανάσταση την καλεί σε βοήθεια, η Τζιν πρέπει να βρει τον πατέρα της Γκέιλεν Έρσο (Μαντς Μίκελσεν), σημαντικό επιστήμονα, και μαζί με αυτόν τα σχέδια κατασκευής του Άστρου του Θανάτου με σκοπό να δώσει ένα σημαντικό πλήγμα στον εχθρό.
Η ιστορία του Απείθαρχου Ένα, του διαστημόπλοιου που οδηγεί την Τζιν στην αποστολή της, προηγείται του τέταρτου επεισοδίου της σειράς Ο Πόλεμος Των Άστρων: Μια Νέα Ελπίδα (1977) και είναι σίκουελ της Εκδίκησης των Σιθ (2005). Ο σκηνοθέτης Γκάρεθ Έντουαρντς προσθέτει εικόνες σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι το 2016 για τον Πόλεμο των Άστρων, χωρίς να προδίδει όσα θεωρούμε οικεία, και οι έμπειροι σεναριογράφοι δομούν μια πλοκή που συνδέεται με τις εξελίξεις που έχουν προηγηθεί. Ήρωες που εμφανίζονται και χάνονται ενώνονται με θεμελιώδεις χαρακτήρες της ιστορίας και περάσματα γνωστών προσώπων κάνουν την ταινία ένα ακόμα κεφάλαιο στην αλυσίδα των υπερπαραγωγών της. Η Φελίσιτι Τζόουνς στέκεται στο ύψος της επαναστάτριας Τζιν, αλλά όπως και να το κάνουμε η παρουσία του Νταρθ Βέιντερ εξακολουθεί μετά από τόσα χρόνια και ξεσηκώνει τους θεατές και τα παιδιά που ακόμα ονειρεύονται με φωτόσπαθα!
***½/5

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
(Moonstruck)
(ΕΡΤ2, Δευτέρα 27/4, 23:00)

Ρομαντική Κομεντί-Έγχρωμη-Διάρκεια: 102΄- Παραγωγή: Η.Π.Α., 1987- Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζούϊσον- Σενάριο: Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ- Πρωταγωνιστούν: Σερ, Νίκολας Κέιτζ, Ολυμπία Δουκάκις, Βίνσεντ Γκαρντένια, Ντάνι Αγιέλο- Κατάλληλη για άνω των 8 ετών.
Η 37χρονη χήρα Λορέτα Καστορίνι (Σερ) αρραβωνιάζεται τον Τζόνι (Ντάνι Αγιέλο). Ο γάμος ορίζεται σε ένα μήνα και ο Τζόνι επισκέπτεται την ετοιμοθάνατη μητέρα του στη Σικελία. Πριν φύγει, ζητά από τη μέλλουσα σύζυγό του να επικοινωνήσει με τον αδερφό του Ρόνι (Νίκολας Κέιτζ) και να τον καλέσει στον γάμο. Τα αδέρφια έχουν να μιλήσουν 5 χρόνια και η προσέγγιση του Ρόνι είναι δύσκολη. Όταν, όμως, η Λορέτα τον επισκέπτεται, ο γάμος της με τον Τζόνι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Το ολόγιομο φεγγάρι εμφανίζεται στη Νέα Υόρκη και η Λορέτα συναντά τον Ρόνι. Εκείνη πιστεύει πως στάθηκε άτυχη στη ζωή της, εκείνος πως είναι δυστυχισμένος. Εκείνη ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπά, έναν άντρα άνοστο, χωρίς ίχνος πάθους. Εκείνος παθιάζεται με τις λέξεις, βιώνει με ένταση τη στιγμή, παρουσιάζεται μπροστά της σαν ένας τραγικός ήρωας όπερας. Σμίγουν και η λάμψη φωτίζει έναν έρωτα που φουντώνει μονομιάς. Υπεύθυνη είναι η μαγική λάμψη του φεγγαριού που ενώνει τους ερωτευμένους.
Ύμνο στον απρόσμενο έρωτα αποτελεί η πολυβραβευμένη ταινία του Νόρμαν Τζούισον σε σενάριο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ, ο οποίος τονίζει πως τα βέλη του φτερωτού θεού και της κωμωδίας χτυπούν εκεί που δεν το περιμένεις!
*****/5

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
(The Lost Boys)
(STAR, Τρίτη 28/4, 03:45)

Κωμωδία Τρόμου- Έγχρωμη- Διάρκεια: 97'- Παραγωγή: Η.Π.Α., 1987- Σκηνοθεσία: Τζόελ Σουμάχερ - Σενάριο: Τζάνις Φίσερ, Τζέφρεϊ Μπόαμ, Τζέιμς Ιερεμίας- Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Πάτρικ, Κίφερ Σάδερλαντ, Κόρεϊ Χάιμ, Νταϊάν Γουέστ -Κατάλληλη για άνω των 16 ετών.
Οι έφηβοι Μάικλ (Τζέισον Πάτρικ) και Σαμ (Κόρεϊ Χάιμ) μετακομίζουν με τη μητέρα τους Λούσι (Νταϊάν Γουέστ) σε μια παραλιακή πόλη των Η.Π.Α. Όταν ο Μάικλ μπλέκει σε μια παρέα με αρχηγό των Νέιβιντ (Κίφερ Σάδερλαντ), δεν αργεί να καταλάβει ότι οι καινούργιοι του «φίλοι» είναι βρικόλακες. Τα βαμπίρ στοχοποιούν όλη την οικογένεια και ο Μάικλ με τον Σαμ πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή παραδοσιακούς τρόπους εξόντωσής τους.
Με καλοκαιρινή αύρα μας υποδέχεται η Σάντα Κάρλα, πόλη- κατασκεύασμα της φαντασίας των συγγραφέων και τόπο των βρικολάκων. Η ροκ αισθητική των νυχτερινών της δρώμενων ακροβατεί μεταξύ ανεμελιάς και αίματος. Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και τα κόμικς μιλούν για μια εφηβική ταινία. Μόνο που οι κακές παρέες είναι πιο επικίνδυνες από αυτό που θα περιμέναμε σε μια teen movie. Ο Τζόελ Σουμάχερ δίνει σε θνητούς και μη τα λημέρια που τους αξίζουν, απευθυνόμενος σε εκείνους που διαθέτουν χιούμορ και διάθεση να τρομάξουν έστω και για λίγο.
***/5

HOLY MOTORS
(ΕΡΤ2, Τετάρτη 29/4, 23:00)

Δραματική Ταινία Φαντασίας- Έγχρωμη- Διάρκεια: 115'- Παραγωγή: Γαλλία, Γερμανία, 2012- Σκηνοθεσία και Σενάριο: Λεός Καράξ- Πρωταγωνιστούν: Ντενίς Λαβάν, Εντίτ Σκομπ, Κάιλι Μινόγκ, Μισέλ Πικολί-Κατάλληλη για άνω των 16 ετών.
Ο κύριος Όσκαρ (Ντενίς Λαβάν) κινείται στο Παρίσι σε μια άσπρη λιμουζίνα και με οδηγό τη Σελίν (Εντίτ Σκομπ). Η δουλειά του περιλαμβάνει ραντεβού στα οποία πρέπει να υποδυθεί ποικίλους ρόλους, από τη γηραιά ζητιάνα μέχρι τον θύτη και το θύμα ενός δολοφόνου.
Στην πρώτη σκηνή της ταινίας ο δημιουργός της, Λεός Καράξ, ανοίγει μια πόρτα στο δωμάτιό του. Ένα μυστηριώδες μονοπάτι οδηγεί σε μια κινηματογραφική αίθουσα γεμάτη κόσμο. Βάζοντάς μας στην αίθουσα και μέσω της ιστορίας του Όσκαρ, ο Καράξ παραθέτει τα πιστεύω του για τους ηθοποιούς και γενικά για τους καλλιτέχνες. Ο Όσκαρ ερμηνεύει χαρακτήρες, άλλοτε αδιάφορος απέναντι στα όσα συμμετέχει και άλλοτε κλονισμένος από την ψυχολογική επιβάρυνση των ρόλων. Υποδυόμενος τον πατέρα ενός μικρού κοριτσιού λυγίζει υπό το βάρος της συζήτησης μαζί του, ενώ η τυχαία συνάντηση με τη συνάδελφό του Εύα/Ζαν τον βρίσκει απέναντι στη δική του ζωή και σε μια σκληρή αποκάλυψη.
Αν και γνωρίζει πως το κοινό απουσιάζει, δεν σταματά να κάνει αυτό που αγαπά. Το βράδυ ξεκουράζεται σε διαφορετικά σώματα και ζωές μέχρι το επόμενο πρωί και τα νέα ραντεβού. Το εσωτερικό της λιμουζίνας είναι ο χώρος της προετοιμασίας, ένα καμαρίνι, και οι δρόμοι της πόλης ανοίγονται ως το σκηνικό της δράσης του. Αναπαριστώντας τον συναισθηματικό χάρτη του Όσκαρ, ο Καράξ επιλέγει να μας εξηγήσει πόσο εξαρτημένοι είναι οι καλλιτέχνες από την ανάγκη για δημιουργία και πόσο αυτή η ανάγκη κατατρώει κάθε ίχνος της ύπαρξης και της αληθινής τους ζωής.
****½/5

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, φιλόλογο, διδάκτορα Κινηματογράφου του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass