Open Nights Festival: Από το Γενί Τζαμί στο διαδίκτυο

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2020 11:00

Τη στιγμή που το ένα μετά το άλλο τα Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα αναβάλλονται ή ακυρώνονται, οι άνθρωποι του Πολιτισμού παραμένουν ενεργοί

και αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο το Φεστιβάλ OPEN NIGHTS, το 5ο στη σειρά, που και φέτος θα μας προσκαλούσε στον υπέροχο χώρο του Γενί Τζαμί για μια πολυήμερη διακαλλιτεχνική ανοιξιάτικη γιορτή, με εικαστικά, φωτογραφία, παραστάσεις, διαλέξεις, συναυλίες, ποίηση και εργαστήρια, προσανατολίζεται στην πιθανότητα να υλοποιηθεί διαδικτυακά. Όπως υπογραμμίζει στην «Ε» η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – χορογράφος Ρούλα Καραφέρη, «όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του δεκάδες καλλιτέχνες από τη Λάρισα, την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργώντας ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου γύρω από τις τέχνες. Το θέμα του 5ου Open Nights ήταν η προσέγγιση του χρόνου, μια διερεύνηση που υπό τις παρούσες συνθήκες παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δίνοντας στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα για ένα εξαιρετικό αντικείμενο στοχασμού. Δυστυχώς και ενώ τα πάντα ήταν έτοιμα, η πανδημία του κορονοϊού δεν επιτρέπει τη διοργάνωσή του στις προσχεδιασμένες ημερομηνίες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή σε συνεννόηση με τον Δήμο εξετάζουμε τον τρόπο ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και ίσως με παρουσίαση ενός μέρους των δράσεων, διαδικτυακά. Σημαντική παράμετρος για την απόφαση αυτή είναι η διατήρηση της ποιότητας και του διακαλλιτεχνικού του χαρακτήρα. Ελπίζουμε ότι η δουλειά πολλών μηνών δεν θα πάει χαμένη και υποστηρίζουμε το δίκαιο της ανάγκης λήψης μέτρων, για την επιβίωση των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού» σημειώνει η κ. Καραφέρη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Εν αναμονή των εξελίξεων σχετικά με τον πιθανό τρόπο υλοποίησής του και σε μια προσπάθεια να κρατήσει την τέχνη ζωντανή, το Open Nights Festival παρουσιάζει κάποιους από τους καλλιτέχνες με τους οποίους θα συνεργαζόταν φέτος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του φεστιβάλ, δημιουργώντας ένα επίκαιρο έργο βασισμένο στην παρούσα κατάσταση. Τα έργα που αναρτώνται στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook, αποτελούν ένα (κυρίως) εικαστικό σχόλιο επάνω στην εμπειρία του αυτοπεριορισμού και κατ’ επέκταση στην έννοια της ελευθερίας. Ένα σχόλιο για τη συνθήκη όπου το οικείο και το ασφαλές μετατρέπεται σε άγνωστο και απειλητικό. Μια συνθήκη όμως που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για σκέψη και μια ευκαιρία ανανέωσης των πεποιθήσεών μας.
Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ Open Nights είναι το πρώτο διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ με πυρήνα την Κεντρική Ελλάδα, με διεθνείς συμμετοχές. Διοργανώνεται από την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια και σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας παρουσιάζεται στο Μουσουλμανικό Τέμενος (Γενί Τζαμί). Το 2019 παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κάθε φορά το Φεστιβάλ βασίζεται σε ένα διαφορετικό θέμα και μια ομαδική εικαστική έκθεση.
Σε αυτό παίρνουν μέρος επαγγελματίες καλλιτέχνες και ομάδες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συνεργάζεται με άλλα φεστιβάλ και ανεξάρτητους θεσμούς όπως το Festival IPAS, το ATHENS VIDEO DANCE PROJECT (AVDP) το λογοτεχνικό περιοδικό ΘΡΑΚΑ, Quartair Contemporary Art Initiatives (Χάγη, Ολλανδία) και άλλα. Μέσα από τις δράσεις του δημιουργεί συνεργασίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις µε διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα/σεμινάρια, θέτοντας τη βάση ενός ανοικτού διαλόγου των τεχνών με τις επιστήμες και την κοινωνία.                               Χ.Β.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass