CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2020 11:33

Προδοσία και Νέμεσις!

 

Ο μήνας ολοκληρώνεται και μέχρι να ξεκινήσουν οι προβολές στον θερινό κινηματογράφο στις 15 Ιουνίου, απολαμβάνουμε το πρόγραμμα της μικρής οθόνης.


ΕΝΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ
(Our Kind of Traitor)
(STAR, Πέμπτη 4/6, 23:50)

Κατασκοπευτικό Θρίλερ-Έγχρωμο-Διάρκεια: 108’-Παραγωγή: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, 2016- Σκηνοθεσία: Σουζάνα Γουάιτ- Σενάριο: Χοσέιν Αμινί -Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ναόμι Χάρις-Κατάλληλο για άνω των 16

ετών.
Ο Πέρι (Γιούαν Μακ Γκρέγκορ) καθηγητής πανεπιστημίου στο Λονδίνο, και η δικηγόρος σύζυγός του, Γκέιλ (Ναόμι Χάρις), μπλέκουν σε ένα επικίνδυνο σχέδιο, όταν ο Πέρι βοηθά τυχαία τον Ντίμα (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) να επικοινωνήσει με τη βρετανική IM6. Ο Ντίμα, μέλος της ρωσικής μαφίας, επιθυμεί να κλείσει συμφωνία με τις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας. Θα τους δώσει σημαντικά ονόματα που ξεπλένουν μαύρο χρήμα προς όφελος του «Πρίγκιπα» της μαφίας, αρκεί να του εγγυηθούν την ασφάλεια της οικογένειάς του.
Το ομότιτλο βιβλίο του Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ, γνωστού με το συγγραφικό ψευδώνυμο Τζον Λε Καρρέ, εστιάζει, όπως και η πλοκή της ταινίας σε ζητήματα εμπιστοσύνης και προδοσίας. Ο Ντίμα έχει ανάγκη από έναν τίμιο άνθρωπο, έναν ακέραιο χαρακτήρα που δεν θα τον προδώσει. Γύρω του η οσμή του θανάτου είναι έντονη και κάθε εντολή εκτέλεσης δίνεται από τον «Πρίγκιπα». Όταν στρέφεται στον Πέρι, τα γεγονότα τού επιβεβαιώνουν ότι έχει να κάνει με έναν έντιμο ξένο που υπερασπίζεται όσους χρειάζονται να προστατευτούν. Ο Πέρι και η Γκέιλ, άμαθοι στα κόλπα των μεγάλων και των σπουδαίων, τον βοηθούν για έναν και μόνο λόγο. Στον χωρίς έλεος κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, ο Ντίμα έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Έχει μια οικογένεια που τον αγαπά, παιδιά που δεν έχουν μετατραπεί σε ανελέητα κτήνη και μελλοντικά πιόνια της μαφίας, ενώ φροντίζει και ψυχές που αποχωρίστηκαν απάνθρωπα τους γονείς τους. Χαρακτήρας έντονα προσανατολισμένος σε ό,τι τον διδάσκει η αγάπη για τους δικούς του, ο Ντίμα βρίσκει κώδικα επικοινωνίας με τον Πέρι. Μια φιλία δημιουργείται και η πλοκή μιλά και για το στενό δεσμό που τελικά ενώνει τους δύο άντρες.
Η σκηνοθεσία είναι ένα βήμα πίσω από την πλοκή, αφήνοντας να εξελιχθούν περισσότερο οι χαρακτήρες. Οι Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Στέλαν Σκάρσγκαρντ είναι σαν δύο αντίθετοι πόλοι που φτάνουν να αντιδρούν το ίδιο σε αξίες, αλλά και στην απειλή. Μικρό πέρασμα από την ταινία κάνει και ο συγγραφέας, ως φύλακας μουσείου. Εντοπίστε τον και σκεφτείτε ότι αυτός ο ηλικιωμένος και απόλυτα επιτυχημένος συγγραφέας, του οποίου πολλά μυθιστορήματα θα είδατε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ήταν κάποτε πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας. Τα όσα γράφει, επομένως, σίγουρα θα έχουν και κάτι αυτοβιογραφικό. Αυτό τα κάνει ακόμα πιο συναρπαστικά!
****/5


ΜΙΣ ΜΑΡΠΛ (Σειρά)
Τίτλος 4ου επεισοδίου του 3ου κύκλου: Νέμεσις
(Agatha Christie’s Marple/ Nemesis)
(ΕΡΤ2, Σάββατο 6/6, 18:30)Αυτοτελές Επεισόδιο Μυστηρίου-Έγχρωμο-Διάρκεια: 93’-Παραγωγή: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., 2009- Σκηνοθεσία: Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν- Σενάριο: Στίβεν Τσάρτσετ - Πρωταγωνιστούν: Τζέραλντιν ΜακΓιούαν, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Λόρα Μισέλ Κέλι, Νταν Στίβενς, Ρουθ Γουίλσον -Κατάλληλο για άνω των 8 ετών.Η ηλικιωμένη Τζέιν Μαρπλ (Τζέραλντιν ΜακΓιούαν), φημισμένη για την ικανότητά της να λύνει μυστήρια, γίνεται αποδέκτης της τελευταίας επιθυμίας του καλού της φίλου Τζέισον Ράφιελ. Ο Ράφιελ τής ζητά να ερευνήσει ένα πιθανό έγκλημα και να αποδώσει δικαιοσύνη. Παρέα με τον ανιψιό της Ρέιμοντ (Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ), ξεκινούν για μια περιήγηση στην αγγλική εξοχή μαζί με άλλα δέκα άτομα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ιστορία που θα την απασχολήσει.
Αγαπημένη ηρωίδα-δημιούργημα της συγγραφέως Αγκάθα Κρίστι, η Μις Μαρπλ βρέθηκε από τα μυθιστορήματα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πιο πρόσφατα την παρακολουθήσαμε στη σειρά αυτοτελών επεισοδίων που προβλήθηκε τα έτη 2004-2013. Τα πρώτα πέντε χρόνια (2004-2009) την Μαρπλ υποδύθηκε η ΜακΓιούαν (1932-2015). Το 2009 η ηθοποιός αποσύρθηκε και τη θέση της μέχρι το 2013 πήρε η Τζούλια Μακένζι. Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ τους, παρόλο που και οι δυο την απεικόνισαν εξαιρετικά, θα ξεχώριζα αμέσως την ΜακΓιούαν. Χαριτωμένη, αξιαγάπητη, ευγενική και πάντα διακριτική η Μαρπλ της ΜακΓιούαν έχει μια απρόσμενη σπιρτάδα.
Ναι, η ευφυΐα είναι η βασική αρετή της πολυσυζητημένης «ντετέκτιβ», αλλά η ΜακΓιούαν της δίνει επιπλέον αέρα. Το αβανταδόρικο παρουσιαστικό της ηθοποιού συγκεντρώνεται στο πρόσωπο και τα μάτια της. Με διερευνητικό βλέμμα μελετά τις λεπτομέρειες, τις κινήσεις των υπόπτων. Συχνά το πρόσωπό της συσπάται από λύπη και ευσπλαχνία στην όψη του πόνου, ενώ τα μάτια της παιχνιδίζουν με απορία, όταν επιθυμεί να εκμαιεύσει μια σημαντική πληροφορία. Πονηρό μουτράκι και ένα μυαλό ξυράφι σε ένα σώμα που δρα και αντιστέκεται στον χρόνο που περνά, αυτή ήταν η Μαρπλ της ΜακΓιούαν.
Στο επεισόδιο που τιτλοφορείται «Νέμεσις», η ίδια είναι η «Θεά» που θα φέρει τη δικαιοσύνη σε μια ομάδα ανθρώπων που βασανίζεται από το παρελθόν.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ως σκηνικό των αναμνήσεων, και το 1951, ως παρόν της πλοκής, μπλέκονται σε μια ιστορία εγκλήματος, ανομολόγητης αγάπης και απεγνωσμένου έρωτα. Το σενάριο, βασισμένο σε έργο της Κρίστι, δεν μας επιτρέπει να υποθέσουμε την ταυτότητα του δράστη/ της δράστιδος. Η Μαρπλ πάντα κρατά τον τελευταίο λόγο. Είμαστε κι εμείς παρόντες στην τελική της κρίση. Είμαστε κι εμείς παρόντες στο δωμάτιο, στο εγκαταλελειμμένο εξωκλήσι ή στην έπαυλη, όταν η Μαρπλ αποκαλύπτει τι συνέβη και πώς το τότε επηρέασε το σήμερα.
Είμαστε παρόντες και τώρα, μαθαίνοντας την αλήθεια στο τέλος, χωρίς να μπορούμε να τη μαντέψουμε νωρίτερα.
Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου ανέλαβε ένας διακεκριμένος Δανός σκηνοθέτης, ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν. Μετά τις σκληρές ταινίες «Pusher» (1996), Pusher II (2004) και «Bleeder» (1999), και πριν από το εξίσου σκληρό «Valhalla Rising» και το λατρεμένο «Drive» (2011), ο Βίντινγκ Ρεφν γνώρισε τα πλατό της σειράς και ήταν αποτελεσματικότατος.
Έτσι, κάθε φορά που βλέπετε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα τη Μις Μαρπλ και τον Ηρακλή Πουαρό, τον Επιθεωρητή Μαιγκρέ και τον Ντετέκτιβ Μέρντοχ, να είστε βέβαιοι ότι ακολουθώντας τους το μυαλό σας θα μπει σε μονοπάτια παλαιότερων εποχών και συναρπαστικών αστυνομικών υποθέσεων!
****/5

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass