Ετοιμη η μελέτη για τη σκηνή στο Αρχαίο Θέατρο

* ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣ *ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ, ΛΕΪΖΕΡ ΚΑΙ ΓΕΡΑΝΩΝ *ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 19:52
Η ομάδα που με επικεφαλής τον Δημήτρη Καραγκούνη ετοίμασε τη μελέτη για το σκηνικό οικοδόμημα του Αρχαίου Θεάτρου Η ομάδα που με επικεφαλής τον Δημήτρη Καραγκούνη ετοίμασε τη μελέτη για το σκηνικό οικοδόμημα του Αρχαίου Θεάτρου

Ενα από τα τελευταία -και πιο σημαντικά- κομμάτια του παζλ που ακούει στο όνομα λειτουργικό και ολοκληρωμένο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας φαίνεται πως είναι έτοιμο να τοποθετηθεί. Πρόκειται για τη μελέτη που αφορά στο σκηνικό οικοδόμημα, μελέτη που

ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε χθες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από τον προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ κ. Δημήτριο Καραγκούνη. Η μελέτη «Αποκατάσταση σκηνικού οικοδομήματος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας - Α’ φάση» (όπως είναι ο πλήρης τίτλος της) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα σταλεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε από τον Σεπτέμβριο να αρχίσει η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει στην «Ε» -κατά την επίσκεψή της στο Διαχρονικό Μουσείο- η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το Υπουργείο αναμένει τη μελέτη, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και από Σεπτέμβρη να αρχίσουν οι εργασίες χρηματοδοτούμενες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Γίνεται έτσι ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση και την απόδοση του εμβληματικού μνημείου, ώστε στο τέλος του 2023 το Αρχαίο Θέατρο να δύναται να φιλοξενεί αρχαίες παραστάσεις. Μάλιστα, η μελέτη είναι έτσι φτιαγμένη, ώστε αφενός οι εργασίες για τη σκηνή να μην επηρεάζουν τις υπόλοιπες εργασίες στο μνημείο κι αφετέρου να «κουμπώσει» με τις μελέτες που υλοποιούνται ήδη στο Αρχαίο Θέατρο.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ κ. Δημήτριος Καραγκούνης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συνέχεια αφού κατά το παρελθόν, κυρίως την τελευταία εικοσαετία, σχεδόν όλες οι μελέτες του που αφορούσαν στο Αρχαίο Θέατρο έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χωρίς παρατηρήσεις. Και από ό,τι φαίνεται η καλή «παράδοση» που υπάρχει στο θέατρο θα συνεχιστεί με την ομάδα των μελετητών να εργάζεται ήδη για την επόμενη μελέτη που αφορά στην αποκατάσταση του «συνόλου» του κοίλου ανατολικά – δυτικά και των αναλημμάτων, ώστε το μνημείο να αποκτήσει την «αίγλη» που δικαιωματικά του ανήκει, αλλά και για να λυθούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν οι δύο «ακραίες» κερκίδες, καθώς και τα αναλήμματα.
Η ΜΕΛΕΤΗ
Ο βασικός κορμός της μελέτης που θα κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:
-ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
-ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ
-ΠΡΟΤΑΣΗ
-ΠΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ΠΩΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΙΝΩΝ ΜΕΛΩΝ
-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑΣΠΑΡΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ (4 ΤΕΥΧΗ)
-ΣΧΕΔΙΑ
-ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ.
Η ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η ομάδα μελέτης, η οποία μελέτη συντάχθηκε κάτω από τις «γνωστές» σε όλους δύσκολες συνθήκες των τελευταίων μηνών, αποτελείται από τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Δημήτριο Καραγκούνη με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα «Ειδικών Κατασκευών» και «Level II στον μη καταστροφικό έλεγχο των υλικών με υπερήχους», τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ευάγγελο Ματσαρόκο με μεταπτυχιακές σπουδές στα Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προστασία μνημείων» καθώς και στις «Βυζαντινές Σπουδές» και την κ. Σοφία Τσανακτσίδου πολιτικό μηχανικό με μεταπτυχιακές σπουδές στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων» και «Ανάλυση και Σχεδιασμός Κατασκευών Ενεργειακών Υποδομών». Οι δύο τελευταίοι έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες του ενταγμένου έργου στο ΕΣΠΑ «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας – Φάση Ε’». Την ομάδα μελέτης στήριξαν και βοήθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κ. Όλγα Λαΐου, εμπειρότατη μαρμαροτεχνίτρια Τήνου με άριστη κατάρτιση σε θέματα συντήρησης μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών από τα “παλαιότερα στελέχη” του Αρχαίου θεάτρου με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στον χώρο του μνημείου, όπως επίσης και η κ. Κατερίνα Μπασιάκου συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιολογικών ευρημάτων με αποδεδειγμένη και μακροχρόνια εμπειρία σε συντηρήσεις μαρμάρινων μελών με εικοσάχρονη και αυτή εμπειρία στον χώρο του Αρχαίου θεάτρου.
Οι μελετητές συνεργάστηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη σύνταξη της μελέτης παράλληλα με τα άλλα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου ενταγμένου στο ΕΣΠΑ.
«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα ο κ. Δημήτρης Καραγκούνης και η κ. Σοφία Τσανακτσίδου ολοκλήρωσαν τη σύνταξη του συνόλου των τευχών διακήρυξης τεσσάρων δημόσιων διεθνών ανοιχτών διαγωνισμών στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου. Οι διεθνείς διαγωνισμοί αφορούν: α) προμήθεια μαρμάρου, β) παροχή υπηρεσιών για σάρωση με laser – τρισδιάστατο λογισμικό CAD/CAM, γ) παροχή υπηρεσιών για μεταφορές όγκων μαρμάρων – ενοικίαση γερανοφόρων οχημάτων, δ) παροχή υπηρεσιών για επεξεργασία μαρμάρων σε ηλεκτρονικό παντογράφο.
Οι τρεις πρώτοι έχουν ήδη πάρει την έγκριση τόσο της ΕΔΕΠΟΛ όσο και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο τέταρτος διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και θα αποσταλεί εντός των επόμενων ημερών στην Περιφέρεια για έγκριση.
*Ο Δημήτρης Καραγκούνης μιλώντας στην «Ε» δήλωσε πως: «Θα ήθελα από τη θέση του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στη σύνταξη της μελέτης αποδεικνύοντας ότι κάτω και από δύσκολες συνθήκες δημόσιοι υπάλληλοι, μόνιμοι και έκτακτοι, όταν είναι άριστα καταρτισμένοι και λειτουργούν ως ομάδα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μελέτες υψηλού επιπέδου.
Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς ένα θερμότατο ευχαριστώ στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΠΟΑ για τη συνεχή στήριξη και βοήθειά της κατά τη σύνταξη των τευχών διακήρυξης των Διαγωνισμών, αλλά και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις πολύτιμες και άμεσες παρατηρήσεις της σε όλη τη διαδικασία σύνταξης έως και την έγκρισή τους».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass