«Οδύσσεια του Διαστήματος» απόψε στη Δημοτική Πινακοθήκη

ΣΤΙΣ 9.45 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ «OPEN AIR RETRO CINEMA»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2020 11:02

Στο πλαίσιο των προβολών «Open Air Retro Cinema» το Playhouse Atelier προβάλλει

σήμερα Παρασκευή και με ώρα έναρξης στις 21.45, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, τη θρυλική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Με την ταινία αυτή ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ επαναπροσδιόρισε τα όρια της κινηματογραφικής παραγωγής και καθιέρωσε τον εαυτό του ως έναν από τους πιο επαναστατικούς και σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Η ταινία, που είχε αρχικά κυκλοφορήσει στις 4 Απριλίου του 1968, πυροδότησε τη φαντασία των κριτικών και του κοινού και ο αντίκτυπός της συνεχίζει να αντηχεί μέχρι σήμερα. Το σενάριο έχει γραφεί από τον Κιούμπρικ και τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ και είναι εν μέρει βασισμένο στο διήγημα του Κλαρκ The Sentinel.
Πολύ συχνά θεωρείται ως επική ταινία, λόγω της μεγάλης διάρκειάς της, της πλοκής της, αλλά και των οπτικών εφέ. Ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε στην Αγγλία, σε παραγωγή της Metro-Goldwyn-Mayer. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη για την επιστημονική ακρίβεια των λεπτομερειών του σεναρίου, τα πρωτοποριακά (για την εποχή τους) ειδικά εφέ, τη χρήση του ήχου ως αφηγηματικού μέσου και την εξαιρετικά λιτή χρήση διαλόγου. Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι σεκάνς με μουσική επένδυση κομμάτια όπως ο Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους και το Τάδε έφη Ζαρατούστρα του Ρίχαρντ Στράους. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ, το μοναδικό Όσκαρ του Κιούμπρικ. Το αφιέρωμα «Open Air Retro Movie» διοργανώνεται από το Playhouse Atelier, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και η είσοδος στις ταινίες είναι ελεύθερη.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass