Κουτί με χαλαρωτικές παστίλιες...

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΧΑΪΚΟΥ» ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΦΡΟΥΡΙΟ»

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2020 21:00

Η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση στη μετά κορονοϊό εποχή πραγματοποιήθηκε

χθες στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του κέντρου «Φρούριο». Εκεί η συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου παρουσίασε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Χαϊκού», στο οποίο περιέχονται ποιήματα με την ιδιαίτερη ποιητική φόρμα που πρωτογράφτηκαν στην Ιαπωνία. Την παρουσίαση άνοιξε ο εκδότης της «Θράκας» Θάνος Γώγος που καλωσόρισε τον κόσμο, για να ακολουθήσει η ηθοποιός Χρυσούλα Χρήστου που διάβασε χαϊκού. Ο ποιητής Αντώνης Ψάλτης εισαγάγοντας το κοινό στην ιδιαίτερη τέχνη των χαϊκού μίλησε για την προέλευσή τους τονίζοντας ότι μας έρχονται από την Ιαπωνία του 14ου αιώνα, ενώ τόνισε ότι η ποίηση είναι «προσκολλημένη στην περιοχή της μαγείας και της έκστασης».

Παίρνοντας τον λόγο η φιλόλογος Βάγια Γαλιού επισήμανε ότι «Τα χαϊκού της Ελένης είναι μεν μια ευχάριστη όαση αλλά και ένα πεδίο προβληματισμού και αναστοχασμού. Είναι μια ποίηση που εδράζεται στον λυρισμό της φύσης, στοχάζεται και φιλοσοφεί βασισμένη στη λεπτή παρατήρηση, στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης. Με δεξιοτεχνία ισορροπεί ανάμεσα στο λυρικό και στο δριμύ, ανάμεσα στο συναίσθημα και στον στοχασμό. ...Το μικρό σε δέμας βιβλίο της Ελένης είναι ένα κουτί με παστίλιες χαλαρωτικές, καταπραϋντικές, απ’ αυτές που ο καθένας θα πρέπει να έχει στο κομοδίνο του», για να κλείσει με ένα χαϊκού που όπως ανέφερε «είναι από μια εμβληματική σκηνή της εριβώλακος θεσσαλικής γης λίγο πριν τον θερισμό: Η πεδιάδα/Μια κίτρινη θάλασσα/ αγρότες ναύτες».

Η κ. Αναστασοπούλου αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που την τίμησε με την παρουσία του, σημείωσε ότι «Τα χαϊκού, όπως κι εγώ έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση. Νιώθω δομικό της στοιχείο, όπως όλοι οι άνθρωποι εξάλλου, και την παρατηρώ συνειδητά και εκ των έσω. Έτσι όταν σε ένα φυσικό τοπίο έβλεπα να αντανακλώνται σκέψεις ή συναισθήματά μου αμέσως το κατέγραφα. ...Αν τα χαϊκού μου καταφέρουν να σας αγγίξουν ή να σας δώσουν τη δυνατότητα να αναδυθούν, δικές σας, μύχιες σκέψεις και συναισθήματα τότε θα μπορώ να πω ότι άξιζε η έκδοση».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη, ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ Αργύρης Γιουρούκης και πάρα πολύς κόσμος.
Θ.Α.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass