Βασίλης Λογοθετίδης:

Ο κωμικός των κωμικών

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2020 11:30

Ο σπουδαίος Έλληνας κωμικός ερμήνευσε εκατοντάδες ρόλους του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου και έμεινε στη μνήμη ως «ο κωμικός των κωμικών». Δεν εκβίασε ποτέ το γέλιο, απλώς το έκανε να αναδύεται αυθόρμητα από την ψυχή μας.


Γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης. Καθιέρωσε το επίθετο «Λογοθετίδης» με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε ερασιτεχνικά σε θεατρική σκηνή της Κωνσταντινούπολης κάνοντας μεγάλη εντύπωση. Το 1918 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο έκανε την εμφάνισή του ως επαγγελματίας, πλέον, ηθοποιός με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Από τα πρώτα κιόλας έργα, ο νεαρός Λογοθετίδης ξεχωρίζει. Είναι η φυσικότητά του, το ταπεραμέντο του, οι κινήσεις του, που ενθουσιάζουν το κοινό. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια φωνή που θαρρείς και γεννήθηκε για να ξεστομίζει ξεκαρδιστικές ατάκες, δημιουργούν έναν ηλεκτρισμό γύρω από τη φιγούρα του και το αποτέλεσμα δεν μένει παρά να δικαιώσει την Κοτοπούλη στα χρόνια που έρχονται, καθώς η συνεργασία τους θα γεννήσει μεγάλες επιτυχίες.
Στη διάρκεια της λαμπρής και πλούσιας σε επιτυχίες θεατρικής σταδιοδρομίας του έπαιξε σε περισσότερα από 200 ξένα θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων στο “Αρσενικό και παλιά δαντέλα” του Κέσερλινγκ, στο “Έξυπνοι και κουτοί” του Γκάρσον Κάνιν, στην κωμωδία του Σαίξπηρ “Όπως σας αρέσει”, στο “Βολπόνε” του Μπεν Τζόνσον, στο “Γαμπρός του κ. Πουαριέ” του Οζιέ, στο “Κνοκ” του Ζιλ Ρομέν κ.ά. καθώς επίσης και σε πολλές ελληνικές κωμωδίες.
Σε κάθε του εμφάνιση απολάμβανε την απεριόριστη αγάπη του κοινού, ωστόσο η επιτυχία του αυτή δεν τον άλλαξε. Παρέμεινε ο ίδιος απλός άνθρωπος, ένα γήινο πλάσμα γεμάτο όνειρα που τα μετέτρεπε σε θεατρικές ομολογίες. Τον χειμώνα του ’48 ο Λογοθετίδης αρρώστησε και μπήκε στο νοσοκομείο. Οι πάντες τότε ανησύχησαν. Οι εφημερίδες έγραφαν καθημερινά για την περιπέτειά του. Ανθοδέσμες πλημμύριζαν το δωμάτιό του. Ευτυχώς, όμως, ήταν κάτι περαστικό. Όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο τότε δήμαρχος της Αθήνας Παυσανίας Κατσώτας έδωσε εντολή και η πόλη φωταγωγήθηκε για να υποδεχτεί και πάλι το πιο μεγάλο της ταλέντο.
Ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1936, σε ταινίες που σχεδόν σε όλες πρωταγωνιστεί, όπως “Κακός δρόμος” (1936), “Μαντάμ Σουσού” (1948), “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” (1948), “Ένα βότσαλο στη λίμνη” (1952) των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, “Σάντα Τσικίτα” (1953), “Δεσποινίς ετών 39” (1954), “Ούτε γάτα, ούτε ζημιά” (1955), “Ο ζηλιαρόγατος” (1956), “Δελησταύρου και υιός” (1957) και “Ένας ήρως με παντούφλες” (1958), που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του παρουσία. Κορυφαία του στιγμή θεωρείται ο ρόλος του στο κωμικό δράμα του Γιώργου Τζαβέλα “Η κάλπικη λίρα” (1955), που διακρίθηκε διεθνώς και είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Ως κωμικός, ο Λογοθετίδης έπλασε το θεατρικό χαρακτήρα του Έλληνα αυτοδημιούργητου μικροαστού, σε μια εποχή, όπως η μεταπολεμική, ραγδαίας και βίαιης αστικοποίησης του Νεοέλληνα αγρότη. Αντιφατικός, συναισθηματικός, μικροτύραννος, άπληστος, αφοπλιστικός, μικροαπατεώνας και ταυτόχρονα καταφερτζής και γενναιόδωρος... Οι περισσότερες από τις θεατρικές επιτυχίες του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη κι έτσι διασώθηκε το απόλυτα προσωπικό υποκριτικό του ύφος. Παρότι ωστόσο είναι ο αγαπημένος του κόσμου, παρότι δοκιμάζεται σε δύο γάμους, παρότι βλέπει τη φήμη του να γιγαντώνεται, αποπνέει εκείνη την ομιχλώδη αύρα που μοιάζει με κατάρα για κάθε σπουδαίο κωμικό: την αύρα ενός ανθρώπου θλιμμένου.
Το 1957 ανέλαβε καλλιτεχνική περιοδεία στις ΗΠΑ με σκοπό την καθιέρωση συστηματικής επαφής μεταξύ των θεάτρων όλων των χωρών της Γης, δίνοντας παραστάσεις σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, όπου και θριάμβευσε. Κατά την υποδοχή του δε στο Πίτσμπουργκ, ο τότε δήμαρχος τού παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης, τιμή που δεν έχει ξαναγίνει σε Έλληνα ηθοποιό. Ακριβώς σε αναγνώριση της συμβολής του αυτής για την πρόοδο της ελληνικής θεατρικής τέχνης και παρουσίας σε διεθνές κοινό, ο βασιλιάς Παύλος τού απένειμε το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Νωρίτερα (1952), είχε τιμηθεί και με το Έπαθλο Ξενόπουλου.
Τα χρόνια περνούν και εκείνος συνεχίζει τις επιτυχίες στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, δεν του επέτρεψαν να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία “Ο Ηλίας του 16ου”, ρόλο τον οποίο πήρε τελικά ο Κώστας Χατζηχρήστος. Το ίδιο έργο είχε ανέβει από τον ίδιο τον Λογοθετίδη πρωτύτερα στο θέατρο με τεράστια επιτυχία.
«Θα ήθελα να πεθάνω στο θέατρο», είχε εκμυστηρευτεί ο αγαπημένος ηθοποιός σε φίλους του... Γιατί το θέατρο ήταν το σπίτι του. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1960, λίγο πριν ξεκινήσει από το σπίτι του για το θέατρο ώστε να ανέβει στη σκηνή όπως πάντα, “έσβησε” από καρδιακή προσβολή. Μετά από εντολή τού τότε πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, όπου και συνέρρευσε πλήθος 50.000 Αθηναίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass