Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα για τα αγάλματα του Θεσσαλικού

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Β’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2020 11:00

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 21.00 η πολυαναμενόμενη παράσταση

του Θεσσαλικού Θεάτρου, με το θεατρικό έργο «Τα αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού. Η παράσταση εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού που ανοίγει τους αρχαιολογικούς χώρους στις παραστατικές τέχνες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και ξεκινά το ταξίδι της από το Β’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.
Η σκηνοθέτρια Κυριακή Σπανού σημειώνει με αφορμή την παράσταση: «Τον Σεπτέμβριο του 2011, σκηνοθέτησα μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα Ξένων Περιηγητών για την Ελλάδα (Dance me to the end of Greece) και την παρουσιάσαμε στο Επιγραφικό Μουσείο. Τότε άκουσα για πρώτη φορά την ιστορία της Απόκρυψης των αρχαίων, γιατί ο σημερινός χώρος του Επιγραφικού Μουσείου ήταν τότε τα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου κρύφτηκαν τα αγάλματα. Ήταν μία αποκάλυψη για μένα, όχι μόνο εξαιτίας της άγνοιας που είχα και έχουμε για ένα τέτοιο τεράστιο γεγονός αλλά και γιατί ο μόχθος, η μεθοδικότητα, η γνώση και η επιμονή των αρχαιολόγων και των αρχαιοφυλάκων όλης της χώρας να προστατέψουν τους θησαυρούς των μουσείων, μου φώτισε με έναν άλλον τρόπο τη σημερινή σχέση μας με την αρχαιότητα.
Αυτή η απόκρυψη έκανε ξανά τα αγάλματα παιδιά των σημερινών ανθρώπων. Με κίνδυνο της ζωής τους, μέσα στην πείνα του ’40, αρχαιολόγοι, τεχνίτες και εργάτες, δίπλα στα αγάλματα που κρύβουν με στοργή, επιβεβαιώνουν ότι ο αρχαίος πολιτισμός περνάει από τα χέρια τους. Αυτό είναι και το στοιχείο που είναι συγκλονιστικό για μένα.
Και αυτό είναι και το σύγχρονο ερώτημα: πώς περνάει από τα δικά μας χέρια;
Μοιράστηκα με τον Ανδρέα Φλουράκη τις σκέψεις μου. Ένα κείμενο για την Απόκρυψη με Α κεφαλαίο και μικρό.
Ο Φλουράκης με βάση την αναλογία μιας απόκρυψης σήμερα και τον στίχο του Σεφέρη «… εμείς είμαστε τ’ αγάλματα» έγραψε μια πικρή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας επιχειρώντας να βρει μια γλώσσα για ένα τέτοιο θέμα. Ο συγγραφέας πήρε την αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλολογία και επέλεξε εικόνες από τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη, λούμπεν, new age και ψηφιακή κουλτούρα και τις έφερε σε «συνάφεια» με τον κόσμο των αγαλμάτων. Σήμερα μας απειλούν με την αρπαγή κάθε στοιχείου που μας δένει με την αρχαία κληρονομιά. Αυτή η απειλή είναι η μυθιστορηματική αφετηρία του έργου. Τι κάνουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο;
Με αυτή την αφορμή το έργο διαπραγματεύεται με παιγνιώδη τρόπο την αμφίθυμη σχέση μας με τον αρχαίο πολιτισμό, την περηφάνια αλλά και το διαρκές βάρος του».
Στο ταξίδι του σε σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής, το Θεσσαλικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει τρεις παραστάσεις στη Λάρισα: Β’ Αρχαίο Θέατρο (28-29/7) και Διαχρονικό Μουσείο (1/8). Προπώληση viva.gr και στα γραφεία του θεάτρου Γεωργιάδου 53 2ος όροφος – 2410.621209 (10:30 – 13:30).