Η αθέατη πλευρά των διαπραγματεύσεων του 2015

Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2020 11:01

Μνήμες από την περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

τον Ιούλιο του 2015 ξύπνησαν χθες στο βιβλιοπωλείο «Άνεμος» στη Λάρισα, στη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και πρώην υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με τίτλο «2015 – Το ημερολόγιο του Τρόμου».
Δίνοντας στους αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν τις επιλογές, τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας, ο πρώην Υπουργός μέσα από το βιβλίο του καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τους εκβιασμούς των «Θεσμών» και τους χειρισμούς του κρατικού ταμείου, ρίχνοντας φως στην αθέατη και άγνωστη για τους περισσότερους περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μάρδας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του, ενώ σε δήλωσή του στην «Ε» σημείωσε τα εξής: «Ζήσαμε μια δύσκολη περίοδο, όπου η αλλαγή πλεύσης της οικονομικής πολιτικής αποτελούσε αναγκαιότητα.
Αυτό το τόνισε και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του τον Μάιο του 2017. Καθόλη αυτή την περίοδο, Φεβρουαρίου - Ιουλίου, το κρατικό ταμείο έπρεπε να μείνει ζωντανό. Διαφορετικά, πτώχευση της χώρας με χρεοκοπημένο ταμείο θα σήμαινε καταστροφή και αυτό αποφεύχθηκε. Από την άλλη, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Η μπλόφα του Γιάνη Βαρουφάκη με σκοπό την «τρομοκράτηση» της Ε.Ε. λόγω Grexit δεν έπιασε. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός, ότι αντί να τρομοκρατηθεί ο Σόιμπλε από την απειλή του Grexit και να γίνει πιο ενδοτικός, μας προσέφερε και 50 δισ. ευρώ «δώρο» για να φύγουμε από το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα».
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μάρδας από τον Ιανουάριο του 2015, ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς τοποθετήθηκε ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κατόπιν εκλέχτηκε βουλευτής στη Β΄ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και έως τα τέλη του 2016 ορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία. Στο Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να εργάζεται με τον Γιάνη Βαρουφάκη, συνεχίζοντας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ έκλεισε τον κύκλο της υπουργοποίησής του με τον Νίκο Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass