Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ο Στρατηγός» απόψε στη Πινακοθήκη

ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ PLAYHOUSE

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 11:40

Στο πλαίσιο των προβολών «Ερως, Θέρος, Παγωτό-Σαν Θερινό Σινεμά» το PlayhouseAtelier προβάλλει σήμερα Τετάρτη στις 9 το βραδυ με είσοδο ελεύθερη, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας την ταινία «Ο Στρατηγός».

«Ο Στρατηγός» γυρίστηκε το 1926, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο απίθανος ΜπάστερΚίτον ή αλλιώς Τζόζεφ ΦράνκΚίτον. Το Μπάστερ (Buster) είναι στην ουσία ένα παρατσούκλι που του έδωσε ο μεγάλος Χουντίνι, όταν επέζησε πέφτοντας από μια σκάλα.
Η ταινία έμεινε στην ιστορία, τόσο για τα μοναδικά γκανγκ, όσο και για τον ανέκφραστο Κίτον. Το κωμικό στοιχείο προέρχεται από τις απίθανες σκηνές οι οποίες αντιπαραβάλλονται με την πραγματικότητα.
Είναι αξιοσημείωτο πως το γεγονός που αναπαριστάται στην ταινία είναι πραγματικό. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική, Βόρειοι στρατιώτες κατέλαβαν ένα τρένο, τον Στρατηγό, με σκοπό να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των Νοτίων.
Η συνεισφορά του Κίτον στον Κινηματογράφο είναι τεράστια. Έπαιξε σε περισσότερες από 120 ταινίες. Είχε τον απόλυτο έλεγχο των εκφράσεων και των κινήσεων του. Τον χαρακτήρισαν ως «το Μεγάλο Πέτρινο Πρόσωπο». Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφο τον κατέταξε στην 21η θέση των καλύτερων ηθοποιών όλων των εποχών.
Ο Τζόνι Γκρέι (BusterKeaton) είναι ένας περήφανος οδηγός ατμομηχανής η οποία ονομάζεται «Ο Στρατηγός» (the General). Ο νεαρός Γκρέι αγαπάει την όμορφη Άναμπελ και τον αγαπάει και εκείνη, όλα κυλούν υπέροχα.
Ξεσπά όμως εμφύλιος πόλεμος και πολλοί νέοι κατατάσσονται, ανάμεσα σε αυτούς και ο αδερφός της Άναμπελ. Η νεαρή τού ζητά να καταταγεί και εκείνος.
Ο Τζόνι δεν χάνει χρόνο, τρέχει και με τεχνάσματα φτάνει πρώτος. Οι άντρες του στρατού όμως τον απορρίπτουν καθώς θα είναι χρησιμότερος ως μηχανοδηγός. Ο νέος προσπαθεί αρκετές φορές μα μάταια. Η μεγάλη πληγή έρχεται όμως όταν η Άναμπελ τον απαξιώνει αφού δεν φορά στολή.
Ενα χρόνο μετά στο στρατόπεδο των Βορείων σχεδιάζουν δολιοφθορά. Θα κλέψουν ένα τρένο και οδηγώντας το στο στρατόπεδο τους θα κόψουν των ανεφοδιασμό των Νοτίων. Το τρένο που θα καταλάβουν είναι φυσικά ο Στρατηγός. Μέσα τυχαία είναι και η δύστυχη Άναμπελ. Ο νεαρός Γκρέι δεν χάνει καιρό και κυνηγάει την ατμομηχανή. Προσπαθεί μόνος του να το φτάσει.
Παίρνει ποδήλατο, παίρνει δρεζίνα και ένα τρένο γεμάτο στρατιώτες τους οποίους αφήνει από αδεξιότητα πίσω. Μετά από πολύ κυνηγητό, άπλετο γέλιο και πλήθος ακροβατικών, φτάνει στο εχθρικό στρατόπεδο.
Εκεί τυχαία θα παρεισφρήσει στο αρχηγείο του εχθρού και θα μάθει τους σκοπούς του. Ενημερωμένος πλέον το σκάει, ελευθερώνοντας και την αγαπημένη του η οποία κρατείται επίσης εκεί. Οι δύο νέοι με τέχνασμα εισβάλλουν και κλέβουν τον Στρατηγό. Ύστερα από μια τρελή καταδίωξη, γυρίζουν πίσω και ειδοποιούν τους Νότιους. Η τάξη αποκαθίσταται, ο Τζόνι χρίζεται υπολοχαγός και κερδίζει την όμορφη Άναμπελ.