CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2020 11:30

KINHMATOGRAFOS.jpg

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου,
Δρ. Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

 

Οι μαγικοί Ευχούληδες!

Η Πόπη και ο Κλωνάρης επιστρέφουν με τη δεύτερη περιπέτειά τους «Οι Ευχούληδες 2: Παγκόσμια Περιοδεία». Η μελωδική και ξέφρενη ιστορία τους θα χαροποιήσει παιδιά και μεγάλους, ενώ ο Άρθουρ Φλεκ και ο «Joker» του επιστρέφουν κρατώντας ένα «χαμόγελο» για τους ενήλικες σινεφίλ.

ΟΙ ΕΥΧΟΥΛΗΔΕΣ 2: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
(Trolls World Tour)
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων-Έγχρωμη-Διάρκεια: 90’– Παραγωγή: Η.Π.Α., 2020- Σκηνοθεσία: Γουόλτ Ντορν-Σενάριο: Τζόναθαν Αϊμπελ, Γκλεν Μπέργκερ- Με τις φωνές των (μεταγλωττισμένη στα ελληνικά) : Πάνου Μουζουράκη, Πηνελόπης Σκαλκώτου, Ντορίνας Θεοχαρίδου, Χάρη Μπόσινα-Κατάλληλη για όλους.
Η βασίλισσα των Ποπ Ευχούληδων Πόπη και ο κολλητός της φίλος Κλωνάρης ανακαλύπτουν ότι κάπου εκεί έξω ζούνε και άλλα είδη Ευχούληδων και ότι το καθένα διακρίνεται για τη δική του μουσική. Έτσι, υπάρχουν οι Τέκνο, οι Ροκ, οι Φάνκι, οι Κάντρι και οι Ευχούληδες της Κλασικής μουσικής. Πέντε μαγικές χορδές προστατεύουν τα βασίλεια, τα οποία, όμως, κινδυνεύουν από τη Μπαρμπ, τη βασίλισσα των Ροκ Ευχούληδων. Η Μπαρμπ ονειρεύεται η ροκ μουσική να ακούγεται σε όλα τα βασίλεια και για αυτό σκοπεύει να κλέψει όλες τις χορδές. Η Πόπη και ο Κλωνάρης, μαζί με τον Μεγάλο και τον κύριο Ντίνγκλς, ξεκινούν ένα ταξίδι για να την εμποδίσουν.
Η δεύτερη περιπέτεια των Ευχούληδων είναι πιο διασκεδαστική από την πρώτη. Το soundtrack της είναι ρυθμικό και απολαυστικό, ό,τι πρέπει για παιδικό πάρτι. Κάθε τραγούδι είναι και μια πρόσκληση από τα χαριτωμένα πλασματάκια να σηκωθείς και να χορέψεις μαζί τους, ενώ η χαρούμενη ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται από τους υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς των Ευχούληδων, από τα νέα συναρπαστικά τους είδη και τους αγαπημένους ήρωες Πόπη και Κλωνάρη.
Ωστόσο, το σημαντικότερο κομμάτι της ταινίας αποτελεί το μήνυμα που καταφέρνει και περνάει στους θεατές όλων των ηλικιών και είναι το εξής: η αρμονία απαιτεί όλες τις διαφορετικές «φωνές». Εκείνο, δηλαδή, που επιφέρει την ισορροπία στη φύση είναι το μοναδικό δικαίωμα όλων των μορφών ζωής στη διαφορετικότητα. Όπως, λοιπόν, η ποικιλομορφία στα λουλούδια και τα δέντρα συνθέτει την ομορφιά που απολαμβάνουμε, έτσι και στους Ευχούληδες, αλλά και στους ανθρώπους, το θαύμα να διαφέρουμε ο ένας από τον άλλο είναι η ιδιότητα που κάνει τη ζωή μοναδική.
Οι Ευχούληδες αγγίζουν την κορυφή της διασκέδασης. Η παγκόσμια περιοδεία τους είναι μια απίστευτη γιορτή της φιλίας και της αγάπης με αρκετό χρώμα που αξίζει να την παρακολουθήσετε! ****/5

 

TZOKER.jpg

JOKER
Δραματική Περιπέτεια -Έγχρωμη-Διάρκεια: 121’– Παραγωγή: Καναδάς, Η.Π.Α., 2019- Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς - Σενάριο: Τοντ Φίλιπς, Σκοτ Σίλβερ- Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζάζι Μπιτς-Κατάλληλη για άνω των 18 ετών.
Ο ψυχικά ασθενής Άρθουρ Πεκ (Χοακίν Φίνιξ) ζει με τη μητέρα του στο Γκόθαμ Σίτι. Εργάζεται ως Κλόουν και στόχος του είναι να γίνει ένας επιτυχημένος stand-up κωμικός. Αν και βιώνει καθημερινά τον περίγελο των συμπολιτών του, δεν αντιδρά. Μέχρι τη στιγμή που η πολιτεία σταματά να του παρέχει τα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα.
Τότε, μια σειρά γεγονότων πυροδοτεί την εμφάνιση του Τζόκερ, της κρυφής προσωπικότητας του Πεκ, η οποία εκφράζεται με βάναυσο τρόπο απέναντι στην αδικία.
Τα κόμικς της DC ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς να απεικονίσει την ψυχογραφία ενός ήρωα και μιας κοινωνίας.
Ο Φίλιπς, έχοντας στο ενεργητικό του ποικίλα είδη ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, φτάνει και στα κόμικς και τα αντιλαμβάνεται ως αναπαράσταση εν δυνάμει σημερινών πραγματικών χαρακτήρων. Έτσι, το σενάριο που έγραψαν μαζί με τον Σκοτ Σίλβερ αποτελεί μια εις βάθος εξέταση της προϊστορίας του Τζόκερ, της ζωής του όταν ακόμα το μυαλό του όριζε ο Άρθουρ Πεκ.
Στο στόχαστρο, λοιπόν, της πλοκής μπαίνει η ψυχοσύνθεση του Άρθουρ. Γνωρίζει πως πάσχει και η αδύναμη φύση του παλεύει να κατευνάσει την ασθένεια που τον βασανίζει. Η γνώση όμως της κατάστασής του κλονίζεται τόσο από την παύση της χρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών που του παρέχουν περίθαλψη όσο και από τη μοναξιά, την περιθωριοποίηση και την απαξίωση που νιώθει σε σχέση με τους προνομιούχους συμπολίτες του. Ένα θανατηφόρο του ξέσπασμα βγάζει από μέσα του τον Τζόκερ, τον κλόουν. Το σπαρακτικό του γέλιο είναι η απάντηση στα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονταν τόσα χρόνια μέσα στην καρδιά του Άρθουρ.
Ο σκληρός εγκληματίας προκύπτει μέσα από έναν τραγικό χαρακτήρα και παρουσιάζεται ως το δημιούργημα ενός συστήματος που εξοντώνει τους αδύναμους. Γύρω του οι εξεγέρσεις φουντώνουν, καθώς οι πολίτες βιώνουν τον ρατσισμό, την κοινωνική ανισότητα και την αδιαφορία της εξουσίας. Το ταλαιπωρημένο σώμα του Άρθουρ κινείται αργά στους δρόμους, σκυμμένο από την αδικία. Ωστόσο, μέσα από τις στάχτες του το ίδιο σώμα αναγεννάται χάρη στον Τζόκερ. Το θύμα εξαφανίζεται και τη θέση του αναλαμβάνει ένας απρόσμενος θύτης.
Θύτης και θύμα, δυο αντιφατικοί χαρακτήρες σε ένα και μόνο σώμα, ενσαρκώθηκαν από τον Χοακίν Φοίνιξ. Η αδυνατισμένη του φιγούρα ντύνεται πότε τον έναν και πότε τον άλλο εαυτό, καθώς η ψυχική του κατάσταση μεταβάλλεται. Η ερμηνεία του σίγουρα άξιζε το Όσκαρ που πήρε με τιμή και δόξα. Και παρά τα όσα ακούστηκαν για τον δύσκολο χαρακτήρα που επέδειξε στα γυρίσματα, ο Τζόκερ του έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να μιλήσει σε βραβεία και απονομές και να γίνει πιο συμπαθής στο κοινό.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως η ταινία αποδείχθηκε άκρως προφητική. Δυστυχώς μια πλευρά από το σενάριό της, η οργή που έχει ως αιτίες από την ανισότητα, τη βία και τις διακρίσεις, βιώνουν αυτή την εποχή οι Η.Π.Α., αδυνατώντας να παύσουν μια για πάντα τις φωνές του ρατσισμού που κατατρώνε τη χώρα εδώ και αιώνες. ****/5

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass