«Θεσσαλία στους κοινωνικούς αγώνες»

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2020 12:20

Ενα νέο περιοδικό εξαμηνιαίας έκδοσης με τίτλο «Θεσσαλία στους κοινωνικούς αγώνες» κυκλοφορεί απ’ αυτήν την εβδομάδα στη Λάρισα, αλλά και σ’ όλη τη Θεσσαλία.


Από πολύ καιρό επωάζονταν η ιδέα για την έκδοση ενός εντύπου που να δίνει βήμα για την παρουσίαση διάφορων μελετών-εργασιών της Ιστορίας του Κοινωνικού Κινήματος της Θεσσαλίας και παράλληλα να αποτελέσει συλλογικό Αρχειακό Τόπο.
Η ανάγκη αυτή προέκυψε από τη διαπίστωση της ύπαρξης μεγάλου κενού ενός κοινού αρχειακού χώρου, όπου ο απλός αναγνώστης – πολύ περισσότερο ο ιστορικός ερευνητής – να μπορεί να βρει συγκεντρωμένο υλικό σχετικής θεματολογίας, αλλά και να καταθέσει το δικό του.
«Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το περιοδικό μας και να καταφέρει να συμβάλλει στη διάρκεια των χρόνων στο κτίσιμο μιας αρχειακής συλλογής που να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του κάθε συνδρομητή και να είναι μια «κιβωτός γνώσης» αναφέρει ο εκδότης διευθυντής Δημήτρης Μπάρμπας, γνωστός ιστορικός ερευνητής της Θεσσαλικής Ιστορίας, και συνεχίζει: «Ξέρουμε πως το τόλμημα είναι πολύ μεγάλο, μα απόλυτα αναγκαίο. Έχουμε τη μαγιά, κι αυτή είναι η Γνώση, η Θέληση και το Πάθος.
Επιπλέον τη βεβαιότητα και τη δύναμη την αντλούμε από το σημαντικό πρωτογενές και άγνωστο «εν πολλοίς» μαζεμένο υλικό που έχουμε να στηριχτούμε, αλλά και από τη σημαντικότατη βοήθεια των συνοδοιπόρων μας στο όμορφο ταξίδι που επιλέξαμε να κάνουμε. Αντιλαμβανόμαστε σαν καθήκον να συμβάλουμε και εμείς στη διάσωση και στην ανάδειξη αυτού του θησαυρού, επειδή ξέρουμε πως το Ιστορικό αυτό πεδίο του Κοινωνικού Κινήματος βρίθει από κενά, λόγω της ιστορικής κοινωνικοπολιτικής διαδρομής της πατρίδας της.
Η ιστορία του αγροτικού, του εργατικού, του γυναικείου κινήματος, του εθνικοαπελευθερωτικού, του νεολαιίστικου κινήματος, κ.λπ., έχει τεράστια κενά και «περιμένει με υπομονή» να τα συμπληρώσουμε».
Στο πρώτο της τεύχος περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στο 1821, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνει και διάφορα άλλα ιστορικά γεγονότα της Θεσσαλίας άλλων περιόδων Ιστορίας του Κοινωνικού Κινήματος.
Ξεχωριστή έμφαση θα δοθεί στην αποδόμηση του ιστορικού αναθεωρητισμού - που εμφανίζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια - μέσα από τα κείμενα, αλλά και με ειδικές ξεχωριστές αναφορές.
Ακόμα θα υπάρχει κάθε φορά ειδικό αφιέρωμα στον πολιτισμό (λογοτεχνία, ποίηση, εικαστικά, θέατρο, κ.ά.).
Μόνοι οικονομικοί στυλοβάτες του εγχειρήματος θα είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες-συνδρομητές και ο κοινός, αποκλειστικός οικονομικός στόχος της είναι η κάλυψη του κόστους των λειτουργικών εξόδων της έκδοσης του περιοδικού. Το περιοδικό θα κοστίζει 7 ευρώ και θα διακινείται κυρίως με συνδρομητές, αλλά θα το βρίσκει κανείς και από τα βιβλιοπωλεία «Καλτσάς» και «Σκάλα» στη Λάρισα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass