Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με άρωμα Θεσσαλίας οι εκδηλώσεις για το ’21

ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κ. ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ Η ΛΑΡΙΣΑ -ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ -ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΛΑΡΙΣΑ, ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 13:20 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Σεπ 2020 13:21

Του Θανάση Αραμπατζή
Φωτ. Κώστας Τσάντζος/
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Ένα πολύ μεγάλο πλέγμα των δράσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 παρουσίασε χθες για πρώτη φορά και από τη Λάρισα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα

Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Το άρωμα της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας είναι έντονο στις εκδηλώσεις που θα γίνονται καθ’ όλο το 2021, με την κ. Αγγελοπούλου να ζητά κι άλλες προτάσεις από τους φορείς της πόλης, καθώς στόχος και ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Η χθεσινή επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας της προέδρου της «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου, πραγματοποιήθηκε με στόχο την επικοινωνία του μηνύματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ από τη Λάρισα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα μεγάλο κομμάτι των δράσεων που έχουν υποβληθεί και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή.
Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου «στην πλατφόρμα της Επιτροπής έχουν υποβληθεί 1.733 προτάσεις. Προτάσεις που αξιολογούνται και όσες είναι εφικτό θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των εορτασμών», ενώ ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην ειδική συμβολή των Δήμων όλης της χώρας στην προσπάθεια. «Συνολικά στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», έχουν κατατεθεί 371 προτάσεις από 118 Δήμους (Δήμοι, Δημοτικές Ενότητες, Ενώσεις Δήμων). Οι 118 Δήμοι που υπέβαλαν προτάσεις εκπροσωπούν 45 (από τους 51) νομούς της χώρας. Οι 39 Δήμοι είναι πρωτεύουσες νομών» επισήμανε η πρόεδρος του «Ελλάδα 2021», για να εστιάσει στην περιοχή μας λέγοντας ότι «Από τη Θεσσαλία έχουν κατατεθεί 19 προτάσεις από 9 Δήμους, ενώ η Λάρισα έχει καταθέσει «3 προτάσεις που θα υλοποιήσει με ίδια μέσα και έχει υποβάλει στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
• Η πρώτη είναι η διοργάνωση 5 κύκλων συζητήσεων με θέμα την Επανάσταση, τη σύγχρονη Ελλάδα και τη Δημοκρατία.
• Η δεύτερη αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επιμορφωτικών δράσεων με μαθήματα τοπικής ιστορίας.
• Και η τρίτη αφορά σε μια σειρά παρουσιάσεων, διαλέξεων και εκθέσεων για την ιστορία της Λάρισας.
Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να αναδείξουν τη χωροταξική και την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης και να τη συνδέσουν με τις σημερινές παρεμβάσεις, μέσω του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το μέλλον της. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις-διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού και απεικονίσεων της πόλης, ειδική περιοδική έκθεση στο Διαχρονικό και στο Λαογραφικό Μουσείο» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για «σύγχρονο πατριωτισμό», και την ανάγκη «να αναδειχθούν οι αξίες του τότε και στη σημερινή εποχή».
Αναλυτικά η πρόεδρος της «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου τόνισε: «Δύο ήταν οι κεντρικές στρατηγικές επιλογές μας: Η πρώτη ήταν το πρόγραμμα της εθνικής μας επετείου να καταρτιστεί με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.
Να μην αποφασιστεί από μια ομάδα “σοφών”, αλλά να είναι δημιούργημα του κάθε Έλληνα, του κάθε πολίτη και του κάθε φορέα που θέλει να συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα. …Το στοίχημα αυτό έχει κερδηθεί. Η συμμετοχή που υπήρξε είναι πραγματικά συγκινητική. Συνολικά έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα της Επιτροπής 1733 προτάσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς, από συλλόγους, από επιχειρήσεις, από φορείς της ομογένειας, από πολίτες, κ.ά.
Προτάσεις που αξιολογούνται και όσες είναι εφικτό θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των εορτασμών.
Η δεύτερη στρατηγική επιλογή ήταν το πρόγραμμα των εορτασμών να μην επικεντρωθεί στην Αθήνα. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των δράσεων να πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια.
Ο παλμός της επετείου να χτυπήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε κάθε πόλη, σε κάθε μικρό χωριό. Όχι μόνο επειδή μας αφορά όλους. Αλλά και επειδή είναι ιστορικά συνεπές. Η Επανάσταση ξεκίνησε από τις κοινότητες των Ελλήνων και θέλαμε ο εορτασμός της εθνικής επετείου των 200 ετών να αναδεικνύει και αυτή τη διάσταση» σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου. Κατηγοριοποιώντας τις προτάσεις η πρόεδρος ανέφερε ότι αυτές θα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα αφού «Σε σύνολο 371 προτάσεων, οι 221 το 60% περίπου, αφορούν σε δράσεις με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αφορούν υποδομές και έργα καινοτομίας με παρακαταθήκη για την «επόμενη μέρα». Οι 150, το 40% δηλαδή, αφορά δράσεις ή εορταστικές εκδηλώσεις με ιστορικό αποτύπωμα, δράσεις που τιμούν την Εθνική παλιγγενεσία, την ιστορική μας διαδρομή και τους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων». Εκτός από τις επί μέρους εκδηλώσεις η κ. Αγγελοπούλου παρουσίασε μία κεντρική πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που είναι οι «Γιορτές των Πόλεων», αναφέρθηκε στο πώς θα εορταστεί η 25η Μαρτίου 2021 σε Δήμους με μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα, και προανήγγειλε εκδηλώσεις στις 20 και 21 Ιουνίου που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, λέγοντας ότι «Θα ήθελα να σας ανακοινώσω και μία κεντρική πρωτοβουλία της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, τις “Γιορτές των Πόλεων”. Μια εορταστική επετειακή πρωτοβουλία που θα υποστηριχθεί από την Επιτροπή μας με σημεία αναφοράς Δήμους σε όλη τη χώρα. Την 25η Μαρτίου 2021, θα διοργανωθούν και θα υποστηριχθούν από εμάς επετειακές εκδηλώσεις σε δήμους με μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα. Ενώ στις 20 και 21 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα διοργανωθούν ταυτόχρονα και σε ενιαίο πλαίσιο εορτασμοί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας».
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου στη Λάρισα ξεκίνησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου την υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός. Μετά από ένα σύντομο διάλογο του κ. Αγοραστού με την κ. Αγγελοπούλου -στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας- μεταφέρθηκαν στο γραφείο του κ. Αγοραστού. Εκεί ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «Με βαθιά εκτίμηση και αγάπη, υποδεχόμαστε μία ισχυρή, δυναμική, αποτελεσματική και κομψή προσωπικότητα, τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία καλείται να φέρει εις πέρας ένα μεγάλο, μοναδικό και ιστορικό εγχείρημα. Η Ελλάδα μπορεί να δείξει ότι έχει όραμα και προσανατολισμό στο μέλλον, με συναίσθηση και συνείδηση του παρελθόντος. Χρειάζεται εθνικής κλίμακας συνεννόηση, ομόνοια και ομοψυχία. Θα ήθελα να την ευχαριστήσω γιατί δεν ξέχασε την Περιφέρεια, όπου χτυπάει η καρδιά και η προσπάθεια κάθε Έλληνα. Θα ήθελα να την ευχαριστήσω για την ανατρεπτικά δημιουργική σκέψη να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή να κάνει πράξη τη συλλογική ηγεσία».
ΛΑΡΙΣΑ, ΠΡΩΤΟΣ
ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ακολούθως η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης όπου την υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Δεληγιάννης. Στο Δημαρχείο η κ. Αγγελοπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη και φορείς της πόλης. Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις της Λάρισας στη νέα περίοδο, που περιγράφονται όπως είπε σε ένα τίτλο: «Λάρισα, πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης». Αναλυτικά ο δήμαρχος σημείωσε ότι «Οι προκλήσεις της Λάρισας στη νέα περίοδο που σηματοδοτεί ο εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821, είναι μεγάλες και σύνθετες. Περιγράφονται όμως σε έναν τίτλο «Λάρισα, πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης».
Ο δυναμισμός της περιοχής και των ανθρώπων, η πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία, και η ισχυρή θέλησή μας να συμβάλουμε στην επιτυχία του έργου σας, αποτελούν την έμπρακτη δέσμευσή μας για στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Επιτροπή Ελλάδα 2021.
…Αυτή τη στιγμή με επιστημονική προσέγγιση δημιουργούμε τη Λάρισα των επομένων γενεών. Η Λάρισα μια πόλη πανάρχαια είναι χτισμένη στο ίδιο σημείο με την κάθε γενιά να χτίζει πάνω σ’ αυτά που άφησε η προηγούμενη» σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο δήμαρχος. Εν συνεχεία τον λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, ενώ εξαιρετικά θετική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η κ. Αγγελοπούλου δεν απάντησε συγκεντρωτικά σε όλους στο τέλος, αλλά με το πέρας της τοποθέτησης του κάθε εκπροσώπου φορέα ακολουθούσε η απάντηση της προέδρου της «Ελλάδα 2021». Τοποθετήσεις έκαναν η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αννα Βαγενά που σημείωσε ότι «…δεν πρέπει να λείπει από τις εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Θεσσαλό Δάσκαλο του Γένους, Ρήγα Φεραίο. Η πρότασή μου είναι, η «Ελλάδα 2021», η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Θέατρο «Μεταξουργείο» και το Dunavfest του Βελιγραδίου, να παρουσιάσουν ένα θέαμα/παράσταση με τίτλο «Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι». Ακόμα στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν: η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο Ακης Νασιώκας από τη δημοτική παράταξη ΠΡ.ΑΞΙ., ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικολέττα Μπασδέκη, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Δοδοντσάκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο Βασίλης Πινακάς εκπροσωπώντας τους Γιατρούς, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού, η διευθύντρια του ΣΘΕΒ Ελενα Καματέρη, ο Αργύρης Γιουρούκης του ΠΟΚΕΛ, ο Γιωργής Μαστρονικολός από το Συμβούλιο Νεολαίας και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Αννυ Ψάρρα.
ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Φυσικά δεν θα μπορούσε να αποχωρήσει από την πόλη χωρίς να δει το στολίδι της, γι’ αυτό προτελευταίος σταθμός της στην περιοδεία της στη Λάρισα ήταν το Αρχαίο Θέατρο όπου την ξενάγησε η κ. Σδρόλια. Ακολούθως μετέβη στη δεύτερη μεγαλύτερη πινακοθήκη της χώρας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας όπου την υποδέχτηκε ο πρόεδρός της κ. Απόστολος Καλογιάννης.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ

«Οι Ελληνες δεν έχουν χάσεις τις αξίες τους» τόνισε η κ. Αγγελοπούλου ερωτηθείσα από την «Ε» «Κατά πόσο το επίπεδο της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων». Αναλυτικά η πρόεδρος της «Ελλάδα 2021» σημείωσε ότι «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ο σύγχρονος πατριωτισμός. Συνεχώς αναδεικνύεται μια περηφάνια, μια αυτοπεποίθηση και μια αποφασιστικότητα ότι εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, να δείξουμε ότι δημιουργούμε κι ότι έχουμε αξίες. Μέσα στις εκατοντάδες συζητήσεις που γίνονται για το ’21 και για την εξέλιξη της Ελλάδος στα 200 χρόνια της οι άνθρωποι αναδεικνύουν και προβάλλουν το γεγονός ότι οι ίδιες αξίες που είχαμε τότε: η αγάπη για την ελευθερία, η γενναιότητα, ο ηρωισμός, η αντοχή, η ανθεκτικότητα υπάρχουν και τώρα. Κι αυτό διαφαίνεται και μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και με την κρίση της πανδημίας και με τη συγκυρία για τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό δείχνει ότι ο κόσμος μας είναι έτοιμος να κάνει την εθνική δήλωση περηφάνιας και αυτοπεποίθησης. Μας τα λένε, μας τα γράφουν στις προτάσεις τους, αυτή η συγκυρία μας κινητοποιεί περισσότερο».                  

  Θ.Α.

Gallery άρθρου