Ο 7ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών ανοίγει τον διάλογο για την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό

ΑΠΟ 24 – 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2020 11:01

Σε πολλαπλό στοίχημα για τη Λάρισα, τον Πολιτισμό και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων

με αναπηρίες στο καλλιτεχνικό προϊόν αναδεικνύεται η διοργάνωση του 7ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών, ο οποίος μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο του κοινωνικού διαλόγου τον τρόπο που δημιουργούμε, παρουσιάζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις παραστατικές τέχνες, εστιάζοντας καθολικά στην προσβασιμότητα και στη συμπερίληψη.
Σε αυτό το πλαίσιο μέσα από παραστάσεις και διεθνείς παραγωγές ο 7ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών, διερευνά τον όρο «πρόσβαση» που αφενός σχετίζεται με τη φυσική πρόσβαση σε πολιτιστικούς (και όχι μόνο) χώρους και ταυτόχρονα την έννοια της «συμπερίληψης» που συνδέεται με τη συμμετοχή θεατών και καλλιτεχνών με αναπηρίες στην εμπειρία της τέχνης και κατ’επέκταση στην κοινωνική ζωή.

ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Όπως μάλιστα σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση «Η ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό είναι προτεραιότητά μας». Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα, αυτή η υπόθεση, αν κι έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια -και με την κατάργηση της αναχρονιστικής διάταξης που απέκλειε ανθρώπους με αναπηρία από το να σπουδάσουν σε δραματικές σχολές- θα έλεγα ότι βρίσκεται στα σπάργανα».
«Εμείς, όπως ξέρετε, συνεργαζόμαστε στενά με την ομάδα ΘΕΑΜΑ, την πρώτη επαγγελματική ομάδα που αποτελείται από άτομα με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή της, ενισχύουμε το ΣμουΘ στη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «unlabel», υλοποιήσαμε το πρότυπο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα «ANIMUS-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Παίζω και μαθαίνω για τη διαφορετικότητα» και διοργανώσαμε την ημερίδα με θέμα «Η σύγχρονη αντιμετώπιση της αναπηρίας: Υγεία, Πολιτισμός, Τύπος» στο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ έχουμε φροντίσει όλες οι πολιτιστικές υποδομές μας να είναι προσβάσιμες, ο Μύλος, το Χατζηγιάννειο, το Ωδείο, η Πινακοθήκη, τα Μουσεία μας».
«Η διαφορετικότητα ή πιο σωστά η ποικιλομορφία, τόνισε ο κ. Σάπκας, είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε στη φύση, απαραίτητο για την αρμονία και την εξέλιξη της ζωής. Αυτό το στοιχείο της ποικιλομορφίας δεν μπορεί να λείπει από την τέχνη ως μέσο έκφρασης της ζωής. Για εμάς δεν υφίσταται καν ο διαχωρισμός, τουλάχιστον όσον αφορά το δικαίωμα του καθενός να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ή να συμμετέχει συνδημιουργώντας, ανεξαρτήτως κοινωνικών, φυσικών, εθνικών ή άλλων χαρακτηριστικών. Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».
«Στην τέχνη το διακύβευμα είναι να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι μοναδικός. Ως επίλογο, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών ΕΠΤΑ (ακρωνύμιο της φράσης Επαναπροσδιορίζοντας τις Παραστατικές Τέχνες και την Αναπηρία) θα είναι μια γιορτή της μοναδικότητας»!

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
«Ο φετινός, 7ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών αποτελεί μια μοναδική πρόκληση και σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία τόσο για τους διοργανωτές, όσο και για τους καλλιτέχνες, τους συμμετέχοντες και τους θεατές του», σημείωσε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΣΜουΘ, κ. Κώστας Λαμπρούλης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης. «Πρόκειται για ένα στοίχημα που βασίζεται στη θέληση για συνεργασία, στην ευρηματικότητα και στον πειραματισμό, καθώς μέσα στην πρωτοφανή συγκυρία της πανδημίας COVID-19, επιχειρεί να θέσει νέες βάσεις στον τρόπο που δημιουργούμε, παρουσιάζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις παραστατικές τέχνες, εστιάζοντας καθολικά στη προσβασιμότητα και στην συμπερίληψη. Για τον λόγο αυτό, οι παραστάσεις θα γίνονται σε άλλους χώρους (Δ.Ω.Λ., Σκηνή Μπαλέτου) και θα μεταδίδονται ζωντανά στον θερινό κινηματογράφο, όπου μετά το τέλος της παράστασης θα εμφανίζονται οι καλλιτέχνες για το χειροκρότημα και διάλογο με το κοινό. Το πρόγραμμα του ΕΠΤΑ περιλαμβάνει προσβάσιμες παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, προβολές ταινιών μικρού μήκους, συμπεριληπτικά και προσβάσιμα εργαστήρια θεάτρου, χορού, φωτογραφίας και εξοικείωσης με τα εργαλεία προσβασιμότητας στην τέχνη, καθώς και μια ημερίδα αφιερωμένη στην προσβασιμότητα στις παραστατικές τέχνες, για την ανταλλαγή απόψεων και οπτικών και τη διαμόρφωση κοινής στόχευσης από τους καλλιτέχνες και ερευνητές του χώρου».

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕIΣ

Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, δεκάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμπράξουν στη Λάρισα με κεντρικό άξονα το βιομηχανικό μνημείο του Μύλου του Παππά. Το φεστιβάλ-θεσμός «Μύλος Παραστατικών Τεχνών», συνδιοργανώνεται και φέτος από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το ΣΜουΘ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για πρώτη φορά. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
* Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25/ 9 στις 21:00 - «Ερωτευμένα Άλογα» - Εν Δυνάμει, Προβολή-Θερινό Σινεμά.
* Σάββατο 26/ 9 στις 21:00 - «Present»- ΣΜουΘ, Σκηνή Μπαλέτου του Μύλου του Παππά/Θερινό Σινεμά.
* Σάββατο 26/ 9 στις 21:00 - «Gravity and other attractions»- Διεθνής Συμπαραγωγή ImPArt, Σκηνή Μπαλέτου του Μύλου του Παππά/Θερινό Σινεμά.
* Κυριακή 27/9 στις 21:00 - «Re-call»- Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Δημοτικό Ωδείο/Θερινό Σινεμά.
* Σάββατο και Κυριακή 26 και 27/ 9 - [Νέοι] ορίζοντες- Theatre en Corps Collectif, Δημοτικό Ωδείο/Θερινό Σινεμά.
Εργαστήρια.
* Πέμπτη 24/9, 17:00-19:00 - Creability.
* Παρασκευή 25/9 , 10:00-13:00 - Εργαστήριο θεάτρου-Ομάδα Εν Δυνάμει.
* Παρασκευή 25/9, 13:00-15:00 - Εργαστήριο υποκριτικής- Αννίτα Καπουσίζη
* Παρασκευή 25/9 και Σάββατο 26/9, 16:00-17:00 - Εργαστήριο χορού- Susanne Schneider/CorneliaJungo
* Σάββατο 26/9, 17:00-19:00 - Εργαστήριο χορού- Sarena Bockers/Dodzi Doughban.
* Σάββατο 26/9, 10:00-13:00 - Εργαστήριο φωτογραφίας «Blindfold»- Liminal
* Σάββατο 26/9, 13:30-15:30 - Εργαστήριο ακουστικής περιγραφής – Κερασία Μιχαλοπούλου/Liminal.
Προβολές (Θερινό Σινεμά Μύλου, ανάμεσα στις παραστάσεις):
* «Εισιτήριο»-Χάρης Σταθόπουλος.
* «Εκτός»- ΣΜουΘ.
* «1,5 μέτρο κοντά»-Ομάδα χορού ΣΜουΘ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass