Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η αόρατη κλωστή της αγάπης!

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2020 13:00

Οι ταινίες «Μουλάν», «After 2: Μετά τη Σύγκρουση» και «Τένετ» προβάλλονται ακόμη στις κινηματογραφικές αίθουσες της Λάρισας. Πρεμιέρα πραγματοποίησαν οι παραγωγές «Greenland: Το Τελευταίο Καταφύγιο» και «Scooby Doo», ενώ «Η Αόρατη Κλωστή» «δένει» τους πρωταγωνιστές της ταινίας του Πολ Τόμας Άντερσον.

 

ΑΟΡΑΤΗ ΚΛΩΣΤΗ
(Phantom Thread)
Δραματική - Έγχρωμη-Διάρκεια: 130’- Παραγωγή: Η.Π.Α., 2017- Σενάριο και Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον- Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λούις, Βίκι Κριπς, Λέσλι Μάνβιλ – Κατάλληλο άνω των 12 ετών.
Λονδίνο, δεκαετία του 1950. Ο ιδιόρρυθμος σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ ντύνει την υψηλή κοινωνία, έχοντας βοηθό την αδερφή του Σίριλ (Λέσλι Μάνβιλ) που εκτελεί τις εντολές του. Όταν η τελευταία κατάκτηση του Ρέινολντς φεύγει απογοητευμένη, εκείνος φέρνει στο σπίτι-ατελιέ του τη νεαρή Άλμα (Βίκι Κριπς). Η Άλμα τον ερωτεύεται, αλλά δεν αργεί να καταλάβει ότι ο Ρέινολντς δεν μπορεί να της προσφέρει αυτό που ζητά. Αποφασισμένη να μείνει κοντά του με κάθε κόστος, οδηγείται σε σκοτεινά μονοπάτια και σε ενέργειες που τους φέρνουν πιο κοντά.
Ο Πολ Τόμας Άντερσον έγραψε ένα κινηματογραφικό ποίημα για τις φωτεινές και ζοφερές στιγμές που μόνο ένας παθιασμένος έρωτας μπορεί να προκαλέσει. Ψάχνει βαθιά στην ανθρώπινη φύση και αναρωτιέται αν μπορεί ο Ρέινολντς, ένας δύσκολος και τελειομανής άντρας, να συνυπάρξει και να αγαπήσει την Άλμα, μια γυναίκα γεμάτη όνειρα και ζωή. Η απάντηση βρίσκεται στην πλοκή της ταινίας. Ο σχεδιαστής ρούχων είναι ένα κακομαθημένο παιδί και ταυτόχρονα ένας μικρός Θεός, του οποίου η τέχνη πρέπει μόνο να λατρεύεται από τις πελάτισσές του. Όμως, η περίεργη ιδιοσυγκρασία του αποζητά τον πόνο και την επαφή με το στοιχείο, που μετά τον έρωτα τού δίνει τη μεγαλύτερη λαχτάρα για ζωή και αγάπη, τον θάνατο. Η Άλμα μέσα σε μια «συμφωνία» πέρα από τα όρια της λογικής τού δίνει την ευκαιρία να πέσει, να φτάσει λίγο πριν το τέλος και να ξανασηκωθεί. Μια αόρατη κλωστή ενώνει τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο. Η αέναη αλληλεξάρτησή τους παίζει τον βασικό ρόλο στην πλοκή και είναι η μεγάλη επιτυχία του Άντερσον στο σενάριο.
Στη σκηνοθεσία ο Άντερσον χειρίζεται με τέχνη τους σκηνικούς χώρους της ταινίας. Η δράση επικεντρώνεται στο πολυώροφο σπίτι-ατελιέ του Ρέινολντς και κάθε σκηνή είναι μια αποκάλυψη της καθημερινότητας των πρωταγωνιστών. Κοντινά πλάνα «αγγίζουν» τη διαδικασία της δημιουργίας των ρούχων, αλλά και τις αντιπαραθέσεις των ηρώων, καθώς αναδύεται η ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1950. Τα σκηνικά της εποχής και τα αντικείμενα έχουν την αύρα του παρελθόντος και μια αριστοκρατική φινέτσα. Τα ρούχα της υψηλής ραπτικής που τυλίγουν τα σώματα των πελατισσών και των υπόλοιπων χαρακτήρων αποθεώνουν τον δικό τους Θεό, τον ενδυματολόγο Μαρκ Μπρίτζες, ο οποίος βραβεύτηκε με BAFTA και Όσκαρ καλύτερης ενδυματολογίας.
Έτοιμος για το δικό του τέταρτο Όσκαρ ήταν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, αν και τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Γκάρι Όλντμαν για την ταινία «Η σκοτεινή ώρα» του Τζο Ράιτ. Το γεγονός αυτό δεν μας στενοχώρησε τόσο, όσο η απόφαση του Λιούις να αποσυρθεί από την υποκριτική. Η μέχρι τώρα πορεία του έχει χαρακτηριστεί από συγκλονιστικές ερμηνείες και το τέλος της κινηματογραφικής του καριέρας με την ταινία του Άντερσον επιφυλάσσει στο κοινό ένα αξιοθαύμαστο φινάλε. Η καθημερινή τελετουργία της προετοιμασίας του Ρέινολντς για την ώρα της δημιουργίας, το σκύψιμο πάνω στα ρούχα, το άγχος πριν την επίδειξη και οι τελευταίες ματιές στις ραφές, όλα είναι κινήσεις και συνήθειες ενός αληθινού μόδιστρου. Ο Λιούις, γνωστός για την προσήλωση στην προετοιμασία των ρόλων του, μεταμορφώνεται σε ένα πλάσμα εξωπραγματικό, στον τύπο ενός απόλυτα ιδιοφυούς καλλιτέχνη. Κρατά καλά το μυστήριο της κακής και της τρυφερής πλευράς του χαρακτήρα του και το βγάζει στην επιφάνεια με το πείσμα της ματαιοδοξίας του και την κραυγή του για φροντίδα.
Η ταινία χαράζει τις εικόνες, τις ερμηνείες και τα συναισθήματα που δημιουργεί στο μυαλό και την καρδιά του θεατή. Μπορεί τα φώτα της κινηματογραφικής αίθουσας να σβήνουν, η «Αόρατη Κλωστή», όμως, έχει τη δική της κλωστή και μας κρατά εκεί δεμένους μαζί με την Άλμα και τον Ρέινολντς. Παρακολουθήστε την, καθώς η αγάπη απογυμνώνει τις ψυχές τους και ζεσταίνει τις ψυχές των θεατών.
*****/5

 

TRIANTAFYLLIDOY

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου,
Δρ. Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.,
μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας
Κινηματογράφου και της
Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών
Κινηματογράφου