Ο Ιπποκράτης στην εποχή του κορονοϊού

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΛΙΤΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2020 21:03

Με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα θα πραγματοποιηθούν φέτος

οι εκδηλώσεις «Ιπποκράτης-Η αέναη επιστροφή» που γίνονται στη Λάρισα προς τιμήν του πατέρα της Ιατρικής που έζησε, προσέφερε και πέθανε στην πόλη μας. Οι φετινές -λιτές- εκδηλώσεις είναι εναρμονισμένες στη νέα κανονικότητα όπως την έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού και θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο Θερινό Κινηματογράφος «Μπαρμπής Βοζαλής» στον Μύλο του Παππά και φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ το Σάββατο προγραμματίζεται εθελοντική αιμοδοσία από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη της ματαίωσης των εκδηλώσεων, οι διοργανωτές αποφάσισαν όχι μόνο να μην ματαιώσουν τις εκδηλώσεις, αλλά, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων, να τιμήσουν, με λιτό τρόπο, τον πατέρα της Ιατρικής με τον γενικό τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις επιδημίες. Από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό χθες στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νίκος Λιούπας.
Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο κ. Καλογιάννης που σημείωσε ότι «Τέταρτη χρονιά φέτος των εκδηλώσεών μας για τον Ιπποκράτη. Οι εκδηλώσεις που έχουν τον τίτλο «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή», διοργανώνονται με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου της Λάρισας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Συλλόγου Ιπποκράτης στη Λάρισα, τους οποίους για μια φορά ακόμη ευχαριστώ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια με ένα σημαντικό στόχο: να συνδεθεί η πόλη μας με τον Ιπποκράτη που έζησε, άσκησε την Ιατρική και πέθανε εδώ. Φέτος λόγω της κατάστασης με την υγειονομική κρίση οι εκδηλώσεις έχουν διαφορετικό περιεχόμενο. Υπήρχε σκέψη ακόμη και για ματαίωση των εκδηλώσεων, εκτιμήσαμε όμως ότι αυτή την προσπάθεια που αφήνει σημαντικό στίγμα να προσπαθήσουμε να την έχουμε και φέτος αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οργανώθηκαν κάποιες εκδηλώσεις με άλλα χαρακτηριστικά, αλλά έχουν και ένα επίκαιρο τίτλο. Η κεντρική εκδήλωση θα έχει τον τίτλο: Αντιμετωπίζοντας τις πανδημίες από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα». Αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Τσιόδρας, ο οποίος θα απευθύνει τον χαιρετισμό του με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, και θα αναφερθεί στους βασικούς σταθμούς της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, θα μιλήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας που η ομιλία του θα έχει ως θέμα «Δεν είναι το τόξο του Απόλλωνα, είναι η φύση και ο άνθρωπος» και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου θα μιλήσει για την «Αντιμετώπιση του Covid-19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας». Η εκδήλωση θα έχει περιορισμένο κόσμο και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται προκράτηση θέσεων. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία θα διοργανωθεί εθελοντική αιμοδοσία».

ΠΙΝΑΚΑΣ: ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
Ακολούθησε ο κ. Πινακάς που σημείωσε ότι «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πιστή στο ραντεβού της για τέταρτη χρονιά συμμετέχει και συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τον Ιπποκράτη, τον Πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, που η συμβολή του τόσο στον τομέα της Ιατρικής όσο και στον τομέα των επιστημών είναι ανεκτίμητη. Ο Ιπποκράτης ήταν από τους πρώτους που μίλησε και αντιμετώπισε τις επιδημίες και πανδημίες της αρχαιότητας. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον Ιπποκράτη και την αντιμετώπιση των πανδημιών στη σύγχρονη εποχή. Είναι αφιερωμένη σε όλους τους υγειονομικούς που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας του Covid-19. Είναι αφιερωμένη σε αυτούς για να τους τιμήσουμε. Διοργανώνουμε επίσης τη δεύτερη ημέρα εθελοντική αιμοδοσία, σε μια ανοιχτή προς όλους τους συμπολίτες πρόσκληση. Ολο αυτό το διάστημα της πανδημίας ξαναθυμηθήκαμε τη δύναμη της συνεργασίας, όπως αποδείχτηκε και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη Νέα Σμύρνη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει την ιπποκρατική ιδέα, τον ιπποκρατικό τρόπο ζωής. Η πόλη που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και που πέθανε θα πρέπει να γίνει το επίκεντρο της ιπποκρατικής ιδέας».

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
Ο κ. Γιαννούκας επισήμανε ότι «Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή εκδήλωση για την αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης έρχεται στη Λάρισα μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επέλεξε να έρθει και να μας μιλήσει για το πώς αντιμετωπίζονται οι επιδημικές κρίσεις. Εχει γράψει για την αντιμετώπιση των επιδημιών αποδεικνύοντας το πόσο επίκαιρος είναι. Ο,τι είπε είναι αυτά που ισχύουν και σήμερα και αυτά που με απλές οδηγίες τα όργανα της πολιτείας και οι επιστήμονες μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση. Του χρόνου μακάρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες και να μπορέσουμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με πολύ πιο πλούσιο πρόγραμμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνδιοργανωτές φορείς και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Πάνο Σάπκα γιατί είναι η ψυχή όλων αυτών των εκδηλώσεων».

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ
Με τη σειρά του ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι «Η καθιέρωση της Λάρισας ως ιπποκρατικής πόλης νομίζω είναι γεγονός. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: στην άριστη συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και στην παράλληλη συμμετοχή και στήριξη των συμπολιτών μας. Η διάδοση της ιπποκρατικής ιδέας και ο εορτασμός του Ιπποκράτη γίνονται φέτος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Θα προσπαθήσουμε να κοινωνήσουμε την ιπποκρατική ιδέα, να αναφερθούμε στο τεράστιο έργο του Ιπποκράτη που ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρο. Ευχαριστώ όλους τους συνδιοργανωτές και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο κ. Σάπκα».

ΧΑΛΙΑΜΠΑΛΙΑΣ: Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ο Ρίζος Χαλιαμπάλιας τόνισε ότι «Το τελευταίο ταξίδι που έκανε ο Ιπποκράτης ήταν στη Θεσσαλία, στη γη των προγόνων του, από τότε μέχρι σήμερα επιστρέφει στη Λάρισα μέσα από μνημειώδη έργα όπως είναι το μνημείο του Ιπποκράτη, όπως οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται, από θρύλους και από γραπτά κείμενα. Εχω την τιμή να είμαι ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης της Παρασκευής. Στην ομιλία μου θα μιλήσω για το έργο του Ιπποκράτη και πιο συγκεκριμένα για τις απόψεις του για τις αιτίες των ασθενειών, τους λοιμούς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, τις περιπτώσεις που δέχθηκε και για εκείνες που αρνήθηκε να προσφέρει τη βοήθειά του και τον τρόπο που αντιμετώπισε τους λοιμούς. Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές φορείς και ιδιαίτερα φυσικά τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα».

ΣΑΠΚΑΣ: ΒΙΝΤΕΟ-ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
Με τη συνέντευξη Τύπου να κλείνει ο Πάνος Σάπκας που σημείωσε ότι «Φέτος, ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού, λόγω των μέτρων, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση όπως το συνηθίζαμε με θέμα τον Πατέρα της Ιατρικής. Δημιουργήσαμε όμως ένα βίντεο προκειμένου να αναδείξουμε ότι ήδη σας είπα, αλλά κυρίως για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, που είναι παρόντες ψυχή τε και σώματι στις πιο μεγάλες κρίσεις καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας, βοηθώντας όσους κινδυνεύουν, όσους υποφέρουν, κάτω από ακατάλληλες, καμιά φορά και άθλιες συνθήκες, με κίνδυνο πολλές φορές της δικής τους ζωής». Ομιλητές στην εκδήλωση της Παρασκευής θα είναι:
- Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
- Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας με θέμα «Δεν είναι το τόξο του Απόλλωνα. Είναι η φύση και ο άνθρωπος»
- Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, με θέμα «Αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μαθήματα και προοπτικές».
Επίσης, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία, με κινητή μονάδα του τμήματος αιμοδοσίας του ΓΝΛ.
*Σημειώνεται πως για τη συμμετοχή στην εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής, είναι απαραίτητη, λόγω των μέτρων προστασίας, η προκράτηση των θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν από σήμερα Τετάρτη μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο τηλέφωνο 2410-614.449.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass