Η Πόλις τίμησε τον ποιητή Κώστα Λάνταβο

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΜΑΚΗΣ ΛΑΧΑΝΑΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ -ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 8ου ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2020 21:02

«Για το ποιητικό του έργο, το μεταφραστικό έργο του, την προσφορά του στην πόλη,

ως πολιτικό και ως ενεργό πολίτη με θαρραλέες δημόσιες παρεμβάσεις, ως άνθρωπο των γραμμάτων που ενθάρρυνε κι ενίσχυσε τις τέχνες και τους καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα τους νέους καλλιτέχνες. Τον ευχαριστούμε και τον βραβεύουμε επειδή... δεν άφησε να σβήσει... η αγρύπνια εντός του», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, λίγο πριν δώσει το βραβείο ποίησης «Μάκης Λαχανάς» στον Λαρισαίο ποιητή Κώστα Λάνταβο για τη συνολική του προσφορά στην ελληνική ποίηση. Η βράβευση έγινε χθες στον θερινό κινηματογράφο κατά την κεντρική εκδήλωση του 8ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού με τις εκδόσεις «Θράκα», σε μια βραδιά που εκτός του Κώστα Λάνταβου βραβεύτηκε και η Αθηναία ποιήτρια Τώνια Τζιρίτα-Ζαχαράτου που με το έργο της «Δεύτερη νεότητα» είχε κερδίσει το βραβείο για ανέκδοτη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή στον διαγωνισμό των εκδόσεων και του περιοδικού «Θράκα».
Ο βραβευθείς ποιητής κ. Κώστας Λάνταβος κρατώντας το πολύ όμορφο και πρωτότυπο βραβείο τόνισε ότι «Εν αρχή ευχαριστώ τους διοργανωτές του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης για την απονομή του Βραβείου ”Μάκης Λαχανάς”, για την προσφορά μου -όπως ανακοινώθηκε- στην ελληνική ποίηση.
Θέλω να υποψιάζομαι πως η βράβευση υπονοεί και την 40χρονη σχεδόν δράση μου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μου, που με ανάθρεψε, με συντήρησε και με ενέπνευσε παντοιοτρόπως. Πιο συγκεκριμένα ευχαριστώ τον φίλο και αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα και τον ποιητή κι εκδότη της πολυμήχανης «Θράκας» Θάνο Γώγο, για την τιμή που μου κάνουν. Το γεγονός πως το βραβείο που καθιερώνεται από φέτος -κι εύχομαι να μακροημερεύσει- φέρει το όνομα του αείμνηστου κι αγαπητού μου φίλου Μάκη Λαχανά με συγκινεί ιδιαίτερα. Ο Μάκης Λαχανάς υπήρξε κατά τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του η μοναδική, σχεδόν, λογοτεχνική μου συντροφιά. Ηταν μία σχέση δυνατή, εξαιρετικά πολυπράγμων -καθότι ο Μάκης ήταν ένα είδος ανθρώπου τύπου Homo Universalis- και αμφίδρομα γόνιμη λογοτεχνικά.
Η σχέση μου με τα βραβεία υπήρξε αμφιθυμική. Εξηγούμαι. Έκρινα τα βραβεία άλλοτε ως χρήσιμα κι άλλοτε ως καταχρηστικά τουλάχιστον, ενίοτε δε κι ως ύποπτα συναλλαγής και όχι πάντοτε αξιοκρατικά. Όταν δε τα βραβεία συνοδεύονται με χρηματικό πόσο, τόσο πιο επιρρεπή στη συναλλαγή γίνονται. Καθ’ όσον οι καλλιτέχνες γενικώς δεν είναι συνήθως και οι πλουσιότεροι των ανθρώπων. Πιο εύκολες και αποδεκτές γίνονται οι βραβεύσεις όταν οι απονέμοντες τα βραβεία λειτουργούν προφανέστατα με αξιοκρατικό κίνητρο, ώστε με διαυγή πρόθεση να τιμήσουν κοινά αποδεκτές αξίες. Ελπίζω, πως η βράβευσή μου εμπίπτει σ’ αυτή την τελευταία κατηγορία των βραβεύσεων, αποτελεί δηλαδή μια τιμή που μου αποδίδει η Πόλις και η «Θράκα», ως λογοτεχνική έκφραση της λαρισινής κοινωνίας, έτσι ώστε μπορώ να δηλώσω πως η ρήση «ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι» δεν ισχύει ούτε για μένα ούτε για την πόλη της Λάρισας, που τολμά και τιμά τα τέκνα της» κατέληξε ο κ. Λάνταβος. Με τη σειρά της η Τώνια Τζιρίτα-Ζαχαράτου αναφέρθηκε στο τι σημαίνει ένα βραβείο που δίνεται σε ένα νέο για ένα άγνωστο έργο, για την παράδοξη θέση του πρωτοεμφανιζόμενου αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γενιά της που προσπαθεί να βρει έναν χώρο και τις δυσκολίες που μέχρι στιγμής έχει συνάντησει.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που ήταν η μόνη του Φεστιβάλ που έγινε διά ζώσης οι Λαρισαίοι ποιητές Δημήτρης Αθανασέλος, Χρύσα Αλεξίου, Ελένη Αναστασοπούλου, Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Γιάννης Ζαραμπούκας, Παύλος Καστανάρας, Ηλίας Κουρκούτας, Δημήτρης Κρανιώτης, Ελένη Λάκη, Ευθύμιος Λέντζας απήγγειλαν έργα τους, έγινε απολογισμός του πρώτου κύκλου του Ευρωπαϊκού Project «Το καταφύγιο του Οδυσσέα» και παρουσιάστηκε ο δεύτερος κύκλος και οι δράσεις του, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Θάνου Γώγου «Ντακάρ», ενώ στο β’ μέρος της βραδιάς μετά τις βραβεύσεις ακολούθησε ποιητική βραδιά στην οποία συμμετείχαν οι Marija Dejanovic, Barbara Pogacnik, Μαρίνα Παπαδημητρίου, Σωτήρης Παστάκας, Άγγελος Πετρουλάκης, Αθανάσιος Τζίκας, Αντώνης Ψάλτης, Αγγελής Μαριανός. Ποιήματα διάβασαν επίσης, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρυσούλα Χρήστου και η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.              

Θανάσης Αραμπατζής

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass