«Το Μυστήριο με το Δηλητηριασμένο Λουκουμάκι»

ΕΝΑ... ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2020 21:00

Του Θανάση Αραμπατζή

«...Μια διάσημη YouTuber στον τομέα της γαστρονομίας επισκέπτεται τη Λάρισα μαζί με το συνεργείο της

με σκοπό να ανακαλύψουν και να καταγράψουν τις τοπικές γεύσεις και να γιορτάσουν τους 1.000.000 ακόλουθους που απέκτησαν στο κανάλι τους στο YouTube. Η σεφ δολοφονείται μυστηριωδώς λίγες ώρες αφού φτάνει στο ξενοδοχείο της και βασικοί ύποπτοι είναι ο σύζυγός της, η διευθύντρια των επιχειρήσεών της, η προσωπική βοηθός της και ο εικονολήπτης». Αυτό είναι το νέο έργο (project) της ομάδας «Η Κληρονομιά της Γεύσης»: ένα παιχνίδι μυστηρίου, στο οποίο τα στοιχεία λύσης του είναι τα φαγητά! Με ονομασία «Το Μυστήριο με το Δηλητηριασμένο Λουκουμάκι» η ομάδα της «Κληρονομιά της γεύσης» φιλοδοξεί οι θεσσαλικές ιστορίες γεύσεων και τα παραδοσιακά προϊόντα να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η ομάδα The Heritage of Taste (Η Κληρονομιά της Γεύσης) ξεκίνησε στη Γερμανία το 2018 και από τότε συλλέγει προφορικές μαρτυρίες πολιτισμικών πρακτικών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία. Στόχος της είναι η καταγραφή στοιχείων των πολιτισμών της διατροφής στην Ευρώπη και η δημιουργική παρουσίαση του αρχειακού υλικού που συλλέγεται σε μουσεία, φεστιβάλ, δημόσιους χώρους και ανεξάρτητες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Με αφορμή το τελευταίο τους έργο, με την πολύ ενδιαφέρουσα ονομασία «Το Μυστήριο με το Δηλητηριασμένο Λουκουμάκι», μιλήσαμε με την ομάδα «Η Κληρονομιά της Γεύσης», ζητώντας πληροφορίες γι’ αυτό το μυστηριώδες πρότζεκτ...
«Τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα μεγαλώνει και δημιουργεί νέα έργα και συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη» θα μας πουν τα μέλη της ομάδας. Το «λουκουμάκι» είναι μια τέτοια συνεργασία, η οποία υποστηρίζεται από το Γερμανικό ίδρυμα Robert Bosch και υλοποιήθηκε από κοινού με τον αρχιτέκτονα Νίκο Βανδώρο και την αθηναϊκή πολιτισμική πρωτοβουλία «The Urban Game – Το Αστικό Παιχνίδι». Το Urban Game συνδυάζει την αρχιτεκτονική, την ιστορία, την τεχνολογία και την τέχνη με μεθόδους παιχνιδοποίησης, δημιουργώντας ένα νέο είδος συμμετοχικού παιχνιδιού και επαναπροσδιορίζοντας τη χωρική εμπειρία που μπορεί να έχει ένας χρήστης - παίκτης κατά την επίσκεψή του σε ένα μέρος μνήμης, με σκοπό την απόκτηση γνώσης.
Το Urban Game και το Heritage of Taste ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι μυστηρίου, στο οποίο τα στοιχεία λύσης του μυστηρίου θα ήταν φαγητά! Δηλαδή το κάθε φαγητό, η γεύση του και η ιστορία του, λειτουργούν σαν στοιχεία, οδηγώντας τους συμμετέχοντες ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του γρίφου. Το αρχικό πλάνο για το «λουκουμάκι» ήταν να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τελετής λήξης του προγράμματος START – Create Cultural Change στο Μέγαρο Μουσικής, κάτι το οποίο στάθηκε αδύνατο λόγω κορονοϊού.
Όπως αναφέρει η ομάδα, «εκεί αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο ζήτημα, όπως όλος ο κόσμος φυσικά και ειδικά οι δημιουργικές και πολιτισμικές βιομηχανίες. Ο Νίκος από την Αθήνα, όταν έμαθε πόσο άμεσα και δραστικά ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού κι Επιστημών αποφάσισαν να στηρίξουν τους καλλιτέχνες της πόλης, αποφάσισε να φτιάξει μια ιστορία μυστηρίου που θα διαδραματίζεται στη Λάρισα, αφιερωμένη στον πολιτισμό της γεύσης, αλλά και στη γεύση του πολιτισμού.
Εμείς από πλευράς μας επιστρατεύσαμε το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει μέσω της ερευνητικής μας δραστηριότητας ώστε να αξιοποιήσουμε διάφορες συνταγές που συλλέγουμε και να δημιουργήσουμε παραδοσιακά θεσσαλικά προϊόντα με κάποιες πιο σύγχρονες νότες, τα οποία θα λειτουργούσαν ως στοιχεία για την ιστορία μυστηρίου!
Μετά από πολλή σκέψη και άπειρες ώρες σχεδιασμού, καταλήξαμε στο διαδικτυακό μυστήριο με το δηλητηριασμένο λουκουμάκι» θα σημειώσουν χαρακτηριστικά. Όταν τους ζητήσαμε περαιτέρω πληροφορίες για το λουκουμάκι ανέφεραν ότι «Ο Νίκος Βανδώρος έφτιαξε μια ιστορία μυστηρίου στην οποία μια διάσημη YouTuber στον τομέα της γαστρονομίας επισκέπτεται τη Λάρισα μαζί με το συνεργείο της με σκοπό να ανακαλύψουν και να καταγράψουν τις τοπικές γεύσεις και να γιορτάσουν τους 1.000.000 ακόλουθους που απέκτησαν στο κανάλι τους στο YouTube.
Η σεφ δολοφονείται μυστηριωδώς λίγες ώρες αφού φτάνει στο ξενοδοχείο της και βασικοί ύποπτοι είναι ο σύζυγός της, η διευθύντρια των επιχειρήσεών της, η προσωπική βοηθός της και ο εικονολήπτης. Το Ποιος το έκανε, πώς και γιατί καλούνται να βρουν οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας σαν στοιχεία τα προϊόντα που έλαβαν μέσω ταχυδρομείου, παρασκευασμένα από την Κληρονομιά της Γεύσης, τα οποία βασίστηκαν σε αφηγήσεις παραδοσιακών συνταγών από το αρχείο τους. «40 άτομα από την Ελλάδα και τη Γερμανία δήλωσαν συμμετοχή και έλαβαν ταχυδρομικά ένα κουτί με οδηγίες και οκτώ βιολογικά προϊόντα που λειτουργούν σαν στοιχεία: μαρμελάδα βανίλια, αλμυρή μαρμελάδα τομάτας, ελιές, ελαιόλαδο, τσάι με βότανα, τραχανά, γρεναδίνη ροδιού και φυσικά, ένα λουκουμάκι!
Οι συμμετέχοντες διαβάζουν τα στοιχεία που αναγράφονται στα προϊόντα και μια ημέρα πριν το διαδικτυακό παιχνίδι παρακολουθούν σε βίντεο τα μέρη της Λάρισας τα οποία επισκέφτηκε η σεφ και η ομάδα της, όπως ο Μύλος του Παππά, το Μπεζεστένι, ο Άγιος Αχίλλιος, το Διαχρονικό Μουσείο, το Γενί Τζαμί και το εορταστικό δείπνο που είχαν οργανώσει στο Just Winebar!
Την ημέρα διεξαγωγής του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες συνδέονται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα έχοντας όλα τα στοιχεία – φαγητά μαζί τους και ξεκινάμε την επίλυση του μυστηρίου, τρώγοντας, παίζοντας και περιδιαβαίνοντας τη Λάρισα!»
Έτσι ενισχύουμε την ψηφιακή δημιουργικότητα, συνεχίζουμε να συνδεόμαστε, δημιουργούμε νέους δρόμους για την παρουσίαση αρχειακού υλικού, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουμε το γαστρονομικό και πολιτιστικό προφίλ της πόλης μας. Τα σχόλια που λάβαμε ήταν πραγματικά εξαιρετικά και είναι πολύ θετικό πως δύο γερμανικά μουσεία ενδιαφέρονται να συνεχίσουμε τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, κάνοντας τις ατελείωτες ώρες σκέψης και σχεδιασμού, πραγματικά να αξίζουν!
Φυσικά δεν ήμασταν μόνοι μας (Νίκος Βανδώρος, Κλαίρη Μπακούρα, Αλέξανδρος Τουλουμτζίδης, Αλεξία Φεγγίτη και Δημήτρης Σταυρόπουλος), είχαμε τεράστια βοήθεια από την Κατερίνα Στασινάκη στο δημιουργικό κομμάτι, από τις δύο συντονίστριες των γαστριμαργικών μας δημιουργιών, Κατερίνα Μπακούρα και Κατερίνα Ζέικου, από τους εξαιρετικούς μας συνεργάτες στο παντοπωλείο Αγραφιώτης, από την ΤΝΤ, η εξυπηρέτηση και η ταχύτητα της οποίας σε Ελλάδα και Γερμανία μας άφησε άφωνους και όπως πάντα από τον Γιάννη Μαρκάτο σε όλα τα γραφιστικά, τα οποία παίρνουν σάρκα και οστά στο Φωτοτυπείο!».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass