Ενα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα έγραψε ο δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής

Με αθλητικό-πολιτικό περιεχόμενο και άγνωστες πτυχές του θεσσαλικού ποδοσφαίρου

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2020 11:03

Ο Θεσσαλός δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής είναι ο πρώτος που αποφάσισε

να ασχοληθεί μέσα από ένα βιβλίο που έγραψε για τη Νίκη Βόλου (από την ίδρυσή της μέχρι το 1966) με το θεσσαλικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση.
Σε αντίθεση με τις αποστεωμένες καταγραφές της ιστορίας των ομάδων, όπου οι περιγραφές μετράνε τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα, ή τις προσωπικότητες προέδρων – επιχειρηματιών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο συγγραφέας εξετάζει τη δράση των πολλών, τη δράση τμημάτων της κοινωνίας και τα σημεία που όλα αυτά έχουν και αθλητική αποτύπωση.
Στο ιστορικό αυτό αθλητικό-πολιτικό βιβλίο κάνει πολλές φορές αναφορές σε άγνωστες πτυχές του θεσσαλικού ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα του Βόλου μέσα από μια ερευνητική δουλειά.
Ανακαλύπτει το πρώτο δημοσίευμα για το ποδόσφαιρο στη Θεσσαλία που έκανε την εμφάνισή του το 1905, ενώ το 1908 έγιναν οι πρώτοι πανθεσσαλικοί αγώνες. Εξάλλου το 1909 δείχνει ως έτος γέννησης του γυναικείου ποδοσφαίρου στη Θεσσαλία.
Ο Μάνος Κατράκης ποδοσφαιριστής του Ομίλου Εκδρομέων Βόλου, Νίκη Βόλου και Ολυμπιακός Βόλου ενώνουν τις δυνάμεις τους το 1944 με φιλικό αγώνα για ενίσχυση των φυλακισμένων αγωνιστών, ενώ η Νίκη Βόλου διοργανώνει την πρώτη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα υπάρχουν στο βιβλίο «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει», που αναφέρεται στην ιστορία της Νίκης Βόλου που ίδρυσαν Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νέα Ιωνία του Βόλου.
Η παρουσίαση έγινε στο Μεταξουργείο (παλιό εργοστάσιο και σήμερα βιομηχανικό μουσείο) στη Νέα Ιωνία Βόλου σε μια εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι από Βόλο και Λάρισα (από το 1925 μέχρι το 1960 υπήρχε η ΕΠΣ Θεσσαλίας και στη συνέχεια έγινε η ΕΠΣ Λάρισας), μέλη διοικητικών συμβουλίων παλαιμάχων και ο πρόεδρος της Νίκης Βόλου, Στέργιος Φάτσης. Στην εκδήλωση – παρουσίαση μίλησαν οι Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τη Νέα Ιωνία Αττικής, Θόδωρας Τσαλούχας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Βόλου και ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος, µέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ. Κείμενα διάβασε η Μαρία Καζανίδου και ο συντονισμός έγινε από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κέλλα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass