Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις Ελληνες υποψήφιοι για το «Νόμπελ» Παιδικής Λογοτεχνίας

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ, ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΤΖΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ASTRID LINDGREN 2021

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2020 11:11
Η περσινή νικήτρια  Νοτιοκορεάτισσα εικονογράφος  Baek Hee-na Η περσινή νικήτρια Νοτιοκορεάτισσα εικονογράφος Baek Hee-na

Τρεις Ελληνες συγγραφείς και μία εικονογράφος είναι υποψήφιοι για το βραβείο ALMA- Astrid Lindgren Award 2021, το «Νόμπελ» της Παιδικής Λογοτεχνίας, με το βραβείο να συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 500.000 ευρώ. Στη λίστα των υποψήφιων προς βράβευση

ονομάτων που ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνονται εκτός από συγγραφείς, εικονογράφοι και φορείς προώθησης της φιλαναγνωσίας. Από την Ελλάδα προτάθηκαν οι συγγραφείς Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή. Από την Κύπρο προτάθηκε ο εικονογράφος Χαμπής Τσαγγάρης.
Στη φετινή λίστα έχουμε 263 υποψήφιους από 69 χώρες και 6 ηπείρους του κόσμου και μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα μεγάλων συγγραφέων και εικονογράφων παγκοσμίως, όπως οι Ιζαμπέλ Αρσενό, Ντέμπορα Έλις, Γιον Κλάσσεν, Ρομπέρτο Πιούμινι, Μπεατρίς Αλεμάνια, Αντρέ Λέτρια, Εύα Έρικσον, Αλμπερτίν, Κουεντίν Μπλέικ, Έμιλι Γκράβετ, Πάτρικ Νες και Κάθριν Ράντελ.
Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 13 Απριλίου 2021.
Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Απονέμεται κάθε χρόνο από το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις.