Τα μουσεία της Ευρώπης είναι ανοιχτά, αλλά χωρίς κοινό

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2020 11:02

Επισκέπτες στο Rijksmuseum μπορούν να νιώσουν σα να έχουν ολόκληρο

το μουσείο για τον εαυτό τους αυτές τις ημέρες. Πριν την πανδημία, περίπου 10.000 άνθρωποι συνήθιζαν να το επισκέπτονται καθημερινά. Τώρα είναι περίπου 500. Θεωρητικά, ακόμη και υπό τις αυστηρές οδηγίες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, το διάσημο ολλανδικό μουσείο θα μπορούσε να φιλοξενήσει σχεδόν 2.500 επισκέπτες την ημέρα. Ωστόσο το κοινό δε συρρέει ούτε για αυτά τα περιορισμένα εισιτήρια.    
Το Ερμιτάζ του Άμστερνταμ παράτεινε την έκθεση αυτοκρατορικών κοσμημάτων από τη Ρωσία που πέρυσι προσέλκυε 1.100 επισκέπτες ημερησίως. Τώρα, το μουσείο έχει μειώσει τις καθημερινές πωλήσεις εισιτηρίων σε 600, καταφέρνοντας να πουλήσει μόλις τα μισά. Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά μουσεία καταγράφουν μείωση επισκεπτών, ωστόσο η ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πώς χρηματοδοτούνται. Ιδρύματα με κρατική στήριξη θα μπορέσουν να επιβιώσουν με μερική λιτότητα, ενώ εκείνα που βασίζονται στις πωλήσεις εισιτηρίων απειλούνται με δυσκολότερες επιλογές. Πολλά απολύουν υπαλλήλους και αναδιοργανώνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους.   
Τα μουσεία της Ιταλίας, που έχουν ανοίξει ξανά, καταγράφουν σχεδόν το 1/3 των περσινών επισκεπτών.
Το Μουσείο του Λούβρου μετρά 4.500-5.000 επισκέπτες ημερησίως, συγκριτικά με τους περίπου 15.000 πέρυσι. Τα Κρατικά Μουσεία Βερολίνου, μία ομάδα από 18 μουσεία στη γερμανική πρωτεύουσα,  καταγράφουν μείωση 30% στη συνήθη επισκεψιμότητα.    Άλλα βρίσκονται σε χειρότερη θέση.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία- έχουν ήδη ανακοινώσει κυβερνητικά πακέτα στήριξης για τις τέχνες. Πολλά όμως τοπικά ιδρύματα εξακολουθούν να παρουσιάζουν έλλειμμα.    «Προβλέπουμε τεράστιες απώλειες τα επόμενα χρόνια και μια πολύ αργή επιστροφή στο κανονικό», λέει η Lidewij de Koekkoek, διευθύντρια της Οικίας Ρέμπραντ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass