Βραδιά Κίνησης και Λόγου για τις παιδικές και ενήλικες φαντασιώσεις

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οpen Νights την επόμενη Κυριακή στο Διαχρονικό Μουσείο -Συμμετέχει ο Λαρισαίος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηλίας Κουρκούτας

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 11:00

Μια βραδιά Κίνησης, Αναπαράστασης και Λόγου για τις παιδικές και ενήλικες φαντασιώσεις, τους φόβους, τα άγχη και τις επιθυμίες, μέσα από μια ποιητική, ψυχαναλυτική και φιλοσοφική/καλλιτεχνική οπτική θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στο Διαχρονικό Μουσείο και στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Open Nights.


Ο Λαρισαίος καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κουρκούτας που συμμετέχει στη συζήτηση/διάλεξη με θέμα «Χρόνος-Θάνατος -Έρωτας στη σύγχρονη ποίηση» τονίζει ότι «Ο χρόνος μάς συνθέτει και μας ανασυνθέτει, μας διαμορφώνει και μας αναμορφώνει ως ψυχικά, υπαρξιακά και σαρκικά υποκείμενα. Γινόμαστε ένα με τον υπερβατικό χρόνο όταν μας κατακλύζει η επιθυμία, ένα με το κενό του όταν μας καταλαμβάνει ο πόνος κι η ματαίωση. Ο χρόνος της παιδικής μας ηλικίας, η διαχρονικότητα των επιθυμιών και των ματαιώσεων, των φόβων και του θανάτου, ο χρόνος των αναμνήσεων που ανασυνθέτουμε, στο εδώ και τώρα, ερμηνεύουμε και παρερμηνεύουμε, ως πολλαπλές ζωές και νοσταλγούμε αποκόβοντας κομμάτια από το σώμα και τη μνήμη.
Αγγιζόμαστε με τον θάνατο και την καταστροφή, βυθιζόμαστε στον έρωτα που είναι απελευθερωτικός, αλλά και δεσμευτικός, συχνά και καταστροφικός. Ο χρόνος μας διαπερνά με πολλούς και ποικίλους τρόπους: μέσα στη μοναξιά της επιθυμίας ή στη σχέση με τον άλλον, ο «άλλος» είναι πανταχού παρών μέσα μας, ως φαντασίωση, ανάγκη και επιθυμία, ανάμνηση και πόνος. Οι πολλαπλές όψεις της ζωής συντίθενται και αποσυντίθεται σε τρεις ουσιαστικά διαστάσεις: έρωτας, επιθυμία, θάνατος, που επιπλέουν στη θάλασσα ενός άχρονου χρόνου, αφού στο υποσυνείδητό μας δεν υπάρχει ο χρόνος».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
19:00 Χορός στο Διαχρονικό: In actu (Λάρισα)
Χορογραφούν για τον χρόνο: Liza Goodson (χορεύουν: Τζώρτζια Καραγκούνη, Χαριτίνη Λιόντου) και Αθηνά Μανώλη σε συνεργασία με ‘One Red Dot’ (χορεύουν: Μαρίτα Κάτσικα, Αθηνά Μανώλη).
19:30 Screening: «ΝΤΑΚΑΡ» Βίντεο performance της ομάδας OFF ART βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο ποίησης του Θάνου Γώγου.
20:00 Διάλεξη/συζήτηση «Χρόνος-Θάνατος -Έρωτας στη σύγχρονη ποίηση» σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό ΘΡΑΚΑ. Παρουσίαση Ηλίας Κουρκούτας (ψυχολόγος, ποιητής).
Παρουσίαση της έκδοσης κειμένων του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής της ομάδας OFF ART, με θέμα τον χρόνο.
Εισηγητής: Γιάννης Αντάμης, συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass