Μένουμε ασφαλείς ...και διαβάζουμε

Δημοσίευση: 23 Νοε 2020 11:05

Ρίζες και θεμέλια.
Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού
Συγγραφείς: Ευθυμίου Μαρία / Προβατάς Μάκης

 

EFTHIMIOY

Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Xριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς τη σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου. Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του. Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή. «Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

 

 


Το μυστικό του Ζέφυρου
(Σειρά: Αρχαιολογικά παραμύθια) Συγγραφέας: Παπαδοπούλου Εύη

 

ZEFYROS

Μια φορά κι έναν καιρό, ο άνεμος κάλεσε τους γιους του να μεταφέρουν ένα μήνυμα σε μια πόλη πάνω από την οποία άπλωνε τα φτερά του ένας μεγαλοπρεπής αετός. Το όνομά της ήταν Φίλιπποι και η ιστορία της ένδοξη στο πέρασμα των αιώνων, ενώ πάνω της έπεφτε αδιάκοπα το βλέμμα του Διόνυσου και του Ορφέα από το βουνό τους, το Παγγαίο. Ενα αγόρι με γαλαζοπράσινο βλέμμα και μια ψυχή γεμάτη ιστορίες συνάντησε κάποτε ένα κορίτσι με εβένινα μαλλιά κι ένα σπάνιο χάρισμα. Οι ζωές τους πλέχτηκαν μαζί με τα όνειρά τους στο θέατρο και στους πολύβουους δρόμους της πόλης των Φιλίππων, ανάμεσα σε άρχοντες, εμπόρους, τρανούς στρατηγούς και υπηρέτες. Εκεί, στην πόλη που έμελλε να διηγηθεί μία μακραίωνη ιστορία διαφορετικών πολιτισμών, ο Ζέφυρος και η Αλκμήνη αντιμετωπίζουν εχθρούς αλλά και φίλους, προτού τους αποκαλυφθεί η μοίρα που σφράγισε τα βήματά τους. Η σειρά Αρχαιολογικά παραμύθια περιλαμβάνει πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες σε αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα. Σκοπός της η προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και η μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό.

 

 


Ο φύλακας στη σίκαλη
Συγγραφέας: Σάλιντζερ Τζ. Ντ.

 

SIKALI

Tο εμβληματικό μυθιστόρημα του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, έργο αναφοράς και αναγνωρισμένο αριστούργημα, εκδόθηκε το 1951, μεταφράστηκε σε όλο τον κόσμο, λατρεύτηκε από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό. Από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα ενηλικίωσης, με ήρωα τον Χόλντεν Κόλφιλντ, παγκόσμιο σύμβολο πια της εφηβικής επανάστασης, ο Φύλακας στη σίκαλη κυκλοφορεί σε καινούρια μετάφραση από την Αθηνά Δημητριάδου. Αξεπέραστη ελεγεία της εκρηκτικής εφηβείας, ο Φύλακας στη σίκαλη συλλαμβάνει μοναδικά τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί με τους άλλους και το χαοτικό αίσθημα απώλειας της παιδικής ηλικίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass