Παραμύθια εποχής...

ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2020 11:03

Μεγαλώσαμε με ιστορίες για βασιλοπούλες και κακές μάγισσες, με παραμύθια

για υπερφυσικούς ήρωες, με αφηγήσεις μυθικές που ωστόσο κατέληγαν πάντα σε αίσιο τέλος.
Τα παραμύθια εκείνης της εποχής, παρότι σε εμάς ασκούσαν μία ιδιαίτερη μαγεία, πολεμήθηκαν αργότερα από κριτικούς και παιδαγωγούς για αμφιλεγόμενη επίδραση στα παιδιά, μικρής κυρίως ηλικίας.
Ένας από τους καλύτερους μελετητές στον κόσμο, ο Βρετανός συγγραφέας Peter Hunt έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Υποστήριξε πως και σήμερα μπορούν να τα διαβάσουν τα παιδιά, γιατί είναι χρονικά αποστασιοποιημένα από τέτοιου είδους περιβάλλοντα, και πως τα σημερινά παιδιά μπορούν να κάνουν και σύγκριση και διάκριση. Σίγουρα απεικονίζουν τις ιδεολογικές αντιλήψεις της εποχής που γράφτηκαν, όπως και τα στερεότυπα.
Όμως καλλιεργούν την κρίση και δημιουργούν γέφυρες εποικοδομητικού στοχασμού από το χθες ως και το σήμερα. Οι ψυχολόγοι είναι καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως τα κλασικά παραμύθια δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να απεικονίζουν την αιώνια πάλη του καλού με το κακό.
Υπάρχει αγωνία και κορύφωση, αλλά στο τέλος έρχεται η λύτρωση, γιατί σχεδόν πάντα το καλό νικά και το κακό χάνει τη δύναμή του. Άλλωστε η επεξεργασία του φόβου μέσα από τη μυθική διήγηση πραγματώνεται με τρόπο ασφαλή, καθώς όλα γίνονται «μία φορά κι έναν καιρό».
Ένα παιδί που διαβάζει, μπορεί να διαβάσει και κλασικά παραμύθια εποχής, χωρίς επιπτώσεις στην ψυχολογική και νοητική του ανάπτυξη. Στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο» της Λάρισας (Παύλου Μελά 2, πίσω από το Δημαρχείο) τα παραμύθια ζουν και βασιλεύουν. info:www.paliovivlio.gr

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass