Διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

*ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ *Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΚ Μ. ΧΟΛΕΒΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ COVID-19 KAI ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2020 21:47

Η διαφάνεια, η επίσπευση των διαδικασιών για τη στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης σε κάθε στάδιο και η αποτελεσματικότητα, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινείται η νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).


Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας, ο γενικός διευθυντής Παντελής Μητρόπουλος και μέλη του Δ.Σ. παραχώρησαν χθες διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπου προχώρησαν σε ένα μίνι απολογισμό του έργου του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στους δύο μήνες της θητείας του.
Ο πρόεδρος του ΕΚΚ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Covid-19 και στο συμπληρωματικό που εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 100 σεναρίων και 20 παραγωγών.
«Το συμπληρωματικό πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά 100 σενάρια ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, επιπλέον από τις ήδη υποβληθείσες προτάσεις που δεν έτυχαν χρηματοδότησης στο κυρίως ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης Covid-19. Στη συνέχεια, θα χρηματοδοτηθεί η παραγωγή 20 ταινιών από αυτές (10 μικρού μήκους και 10 ντοκιμαντέρ).
Τα ποσά της ενίσχυσης θα παραμείνουν τα ίδια, όπως και στο κυρίως πρόγραμμα, δηλαδή 2.500 ευρώ για κάθε σενάριο, 20.000 ευρώ για κάθε ταινία μικρού μήκους και 30.000 ευρώ για κάθε ταινία ντοκιμαντέρ. Έχει ήδη προχωρήσει διαδικασία αποστολής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού των 108 φακέλων παραγωγής ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι μετά την έγκριση των σεναρίων τους στην Α’ φάση του Ειδικού Προγράμματος Covid-19, ώστε να αξιολογηθούν από τις επιτροπές που έχει ορίσει το υπουργείο για τον σκοπό αυτό.
Με την επιλογή των 25 προτάσεων για την παραγωγή ταινιών Μικρού Μήκους και των 25 προτάσεων για την παραγωγή ταινιών Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται το Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Covid-19, το οποίο είχε σαν στόχο την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Μέσω του προγράμματος ενισχύονται 119 σενάρια με ποσό 2.500 το καθένα, 25 παραγωγές ταινιών Animation, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 435.000 ευρώ, ενώ πρόκειται να ενισχυθούν 25 παραγωγές ταινιών Μικρού Μήκους με 20.000 ευρώ η καθεμία και αντίστοιχα 25 παραγωγές ταινιών Ντοκιμαντέρ με 30.000 ευρώ η καθεμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χολέβας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προγράμματος στήριξης των κινηματογραφικών αιθουσών, καθώς όπως είπε δίνει ανάσα στους μικρούς κινηματογράφους που διαθέτουν μία ή δύο αίθουσες προβολής που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέφερε ότι ήδη εδώ και λίγες μέρες λειτουργεί η πλατφόρμα https://e-services.gfc.gr στην οποία οι εκπρόσωποι των κινηματογραφικών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση των αιθουσών τους. Η προθεσμία υποβολής για την κινηματογραφική περίοδο 2019-2020 εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2021.
«Η στήριξη αφορά επιχειρήσεις κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας που διαθέτουν μία ή δύο αίθουσες (οθόνες), των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, με κρατική εντολή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά πρόβαλαν τουλάχιστον μία ελληνική ταινία κατά την κινηματογραφική περίοδο 2019-2020. Επίσης, αφορά και στους κινηματογράφους, με τα ίδια χαρακτηριστικά, που θα προβάλουν κατά τη περίοδο 2020-2021 τουλάχιστον μία ελληνική ταινία. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δώσει μεγάλη ανάσα στους αιθουσάρχες που έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια τόσο ο κ. Χολέβας όσο και ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ Παντελής Μητρόπουλος, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν γίνει για την κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού ώστε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να λειτουργεί στις ταχύτητες που πρέπει και με διαφάνεια. «Ο εσωτερικός κανόνισμος ήταν πολύ σημαντικό να γίνει ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε προγράμματα ΕΣΠΑ. Αφήνουμε τις δυσλειτουργίες στο παρελθόν και προχωράμε αποφασιστικά και με χάραξη σωστής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.
Τέλος, αναφορά έγινε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία του ΕΕΚ αλλά και για την εξεύρεση άλλων πόρων για την οικονομική του δεξαμενή, καθώς τα χρήματα του Υπουργείο Πολιτισμού δεν επαρκούν.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass