ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Αρχή και τέλος (ΑΛΕΞΗ Κ. ΓΑΛΑΝΟΥΛΗ)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2020 21:47

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες ένας ογκώδης τόμος (724 σελίδες) σε μεγάλο σχήμα (20 x 28 εκ.), ο οποίος έχει σχέση με τον αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Γεώργιο Καραϊσκάκη. Συγγραφέας του είναι ο εκπαιδευτικός Αλέξης Κ. Γαλανούλης, με καταγωγή από το Μορφοβούνι Καρδίτσας. Σπούδασε Αγγλικά και Κοινωνιολογία στη Μ. Βρετανία και από το 1973 μέχρι το 2006 εργάστηκε στην πόλη μας ως δάσκαλος Αγγλικής.

Εκτός από την επαγγελματική του ενασχόληση ασχολήθηκε και με την τοπική ιστορία, τη λογοτεχνία και έχει στη φαρέτρα του ένα πλούσιο ιστορικό μεταφραστικό έργο, δημοσιευμένο σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της Θεσσαλίας. Το γεγονός ότι από πολλά χρόνια είναι μέλος του Ομίλου «Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας» και εργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη του για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής μας, επιβεβαιώνει την αφοσίωσή του στις ιστορικές μελέτες.
Η νέα μελέτη του είναι έργο τεράστιας σημασίας, το οποίο ο συγγραφέας εκκόλαπτε εδώ και πολλά χρόνια, κατά τα οποία αφοσιώθηκε στην εντόπιση, μελέτη και καταγραφή πρωτογενών ιστορικών πηγών, ανέκδοτων και εν πολλοίς άγνωστων, γύρω από τον αγαπημένο του και συμπολίτη ήρωα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Το πολυσέλιδο έργο του ο Αλέξης Γαλανούλης το οργανώνει ως εξής. Μετά τα συνήθη προλογικά, ευχαριστίες, εισαγωγή, κ.λπ., τα οποία ανήκουν στο Πρώτο μέρος του βιβλίου, ακολουθούν τα οικογενειακά και βιογραφικά στοιχεία του Γεωργίου Καραϊσκάκη, τα οποία καλύπτουν το Δεύτερο και το Τρίτο μέρος. Έπεται το κύριο και ουσιωδέστερο μέρος του βιβλίου του, τα Έγγραφα. Είναι το τμήμα το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα μέχρι σήμερα μελετήματα, τα οποία αφορούν τον ένδοξο στρατηγό. Καταγράφει 590 (αν τα μέτρησα σωστά) έγγραφα που εντόπισε σε διάφορα αρχεία σε όλη την Ελλάδα και αφορούν άμεσα τον Καραϊσκάκη, τα οποία κυμαίνονται χρονολογικά από το 1818 έως το 1878. Τα έγγραφα αυτά τα ταξινόμησε κατά χρονολογική σειρά, τα διάβασε, τα κατέγραψε, τα μελέτησε (άλλο διαβάζω και άλλο μελετώ) και μας τα παρουσιάζει σχολιασμένα. Το κεφάλαιο των εγγράφων καλύπτει τις περισσότερες (570) σελίδες του βιβλίου του. Είναι να απορεί κανείς πόσο χρόνο και τι προσπάθεια κατέβαλε ο συγγραφέας για να το επιτύχει αυτό. Ακολουθούν τα Επιμύθια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και η περιληπτική αναφορά των 590 εγγράφων, και το βιβλίο ολοκληρώνεται με το ευρετήριο όλων των ονομάτων όσα αναφέρονται στα έγγραφα. Το ευρετήριο στα επιστημονικά βιβλία και κυρίως στα ιστορικά, έχουν πολύ μεγάλη αξία. Για έναν ερευνητή το ευρετήριο έχει σχεδόν την ίδια αξία με το κείμενο του βιβλίου, αφού απ’ αυτό μπορεί να αντλήσει πολλά στοιχεία χωρίς να χρειαστεί να μελετήσει ολόκληρο το βιβλίο.
Πρέπει να συγχαρούμε τον Αλέξη Γαλανούλη για το σπουδαίο αυτό έργο του και να του ευχηθούμε να εκδώσει και τις υπόλοιπες εργασίες του που είναι ήδη ολοκληρωμένες, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Η ιστορία και οι ιστορικοί το απαιτούν.
Νικόλαος Αθ. Παπαθεοδώρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass