Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2020 για το ΤΙΜΕ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΗΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2020 21:00
Ο 60χρονος Francisco Espana που νόσησε από κορονοϊό, μετά από 52 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ, απολαμβάνει τον ήλιο της Βαρκελώνης συντροφιά με γιατρούς και νοσηλευτές (Emilio Morenatti-AP) Ο 60χρονος Francisco Espana που νόσησε από κορονοϊό, μετά από 52 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ, απολαμβάνει τον ήλιο της Βαρκελώνης συντροφιά με γιατρούς και νοσηλευτές (Emilio Morenatti-AP)

«Ηταν μια δύσκολη χρονιά» σημειώνει ο αρθρογράφος του περιοδικού TIME - Karl Vick,

προλογίζοντας τη λίστα με τις εκατό καλύτερες φωτογραφίες για το 2020, μεταξύ των οποίων και μία από την Ελλάδα με την υπογραφή του Λαρισαίου φωτορεπόρτερ Ηλία Μάρκου.
Μια χρονιά που όπως τονίζει ο αρθρογράφος έμοιαζε να μην τελειώνει ποτέ, με δεκάδες «σκιές» που απλώνονταν σαν μίασμα η μία δίπλα στην άλλη. Τα ειδησεογραφικά στιγμιότυπα που εκατοντάδες φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο απαθανάτισαν το 2020, δυστοπικά και δυσοίωνα, μάλλον δεν χρειάζονται τη σφραγίδα του χρόνου για να τα ταξινομήσεις, γράφει ο ίδιος. Αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους θυμίζοντας την παλέτα ενός δριμύ Αρκτικού χειμώνα με διακυμάνσεις παρατεταμένου σκότους σε έναν άχρονο χρόνο που ξεκίνησε με το πρώτο lockdown και ολοκληρώνεται με τη θλιβερή συνειδητοποίηση ότι τίποτα εφεξής δεν πρόκειται να είναι το ίδιο.
Κανείς από τους μελλοντικούς παρατηρητές αυτών των φωτογραφιών-βλέποντας την εικόνα ενός μαύρου νεαρού διαδηλωτή περικυκλωμένου από ανθρώπους με μάσκες- δεν πρόκειται να αναρωτηθεί πότε τραβήχτηκαν.
Η ελπίδα ωστόσο δεν πεθαίνει ποτέ, τονίζει ο ίδιος με χιούμορ και ειρωνεία κοιτώντας τη φωτογραφία ενός πυραύλου στη μέση ενός δρόμου σε κατοικημένη περιοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την οποία ερίζουν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.
«Σε αυτόν τον όμορφο δρόμο στα βουνά του Καυκάσου, ένας πύραυλος βυθισμένος μέσα στην άσφαλτο, γίνεται σύμβολο ελπίδας καθώς, ευτυχώς, δεν εξερράγη!», καταλήγει στο υπέροχα γλαφυρό κείμενό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα των καλύτερων φωτογραφιών του αμερικάνικου περιοδικού για το 2020 συμπεριλαμβάνεται και μία φωτογραφία του Λαρισαίου φωτορεπόρτερ Ηλία Μάρκου.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που μία φωτογραφία του κάνει τον γύρο του κόσμου μετά και τη συμπερίληψή της στις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς του πρακτορείου Reuters.
O Ηλίας Μάρκου είναι 42 ετών και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη. Ως freelancer φωτορεπόρτερ συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα πρακτορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και το Reuters, ενώ φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Χ.Β.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass