Ο Τάκης Τλούπας αλλιώς

ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΔΙΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑΣ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2020 11:00

Με στόχο την καταγραφή και οπτικοποίηση της ελληνικής λαογραφίας και με αφορμή τα 100 χρόνια

από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα το καλλιτεχνικό εργαστήρι έρευνας, σχεδιασμού και εκτύπωσης 6roads προτείνει μια διαφορετική θέαση του εμβληματικού του έργου, μέσα από μια σειρά διασκευασμένων φωτογραφιών του.
Πρόκειται για ένα project που εστιάζει σε πολλαπλά πεδία έρευνας και μελέτης προσεγγίζοντας το φωτογραφικό αρχείο του Τ. Τλούπα ως κεφάλαιο αλλά και ως διαχρονικό εργαλείο για την πολιτισμική παραγωγή της Λάρισας και της Θεσσαλίας.
Η ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα, της τοπιογραφίας, των επαγγελμάτων και των ασχολιών των απλών ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφορίας και μνήμης. Για το καλλιτεχνικό εργαστήρι 6roads (Αντώνης Ιορδανίδης- Λάρισα και Παναγιώτης Σαμσαρέλος - Ρώμη) αποτελεί επίσης σημείο συνάντησης, αναζήτησης, και πειραματισμού.
Όπως σημειώνουν οι δύο καλλιτέχνες: «Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις αγροτικές δραστηριότητες, θεωρώντας τον αγρότη εν δυνάμει επαναστάτη και ταυτόχρονα άνθρωπο του λαού, επικεντρωνόμαστε στη φιγούρα αυτού του απλού ανθρώπου στην οποία αποτυπώνεται η δυσκολία, ο μόχθος αλλά και η αποδοχή και η ευτυχία της καθημερινότητας. Σεβόμενοι την αξία του ασπρόμαυρου ως προς την οποία ήταν προσηλωμένος ο Λαρισαίος φωτογράφος, διασκευάζουμε φωτογραφίες του με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, δημιουργώντας μέσα από την τεχνική της εκτύπωσης με ράστερ πολλαπλά μεγέθη κόκκων που ολοκληρώνουν μία εικόνα και αποτυπώνουν τους μεσαίους τόνους (halftones) σε αυτήν. Ακολουθείται επιχρωματισμός της φωτογραφίας με τομές, προδίδοντας μία σύγχρονη εκδοχή του έργου του, προσδοκώντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το σήμερα. Ευχαριστούμε θερμά τη φωτογράφο Βάνια Τλούπα, για την παραχώρηση φωτογραφιών από το αρχείο του πατέρα της.
Αφιερώνουμε αυτά τα έργα στη μνήμη του πρωτοπόρου Τάκη Τλούπα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, 1920-2020. Ευχόμαστε καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλες και όλους!».
*Σημειώνεται ότι η έκθεση ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων (Μύλος του Παππά) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ωστόσο ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass