Η Λάρισα τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΙΣ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2021 21:00
Ψηφιακά θα γίνουν φέτος οι περιηγήσεις στην έκθεση εκκλησιαστικής τέχνης του ΛΙΜΛ, για τους μαθητές των σχολείων της Λάρισας Ψηφιακά θα γίνουν φέτος οι περιηγήσεις στην έκθεση εκκλησιαστικής τέχνης του ΛΙΜΛ, για τους μαθητές των σχολείων της Λάρισας

Καθοριστικό ρόλο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας

θα διαδραματίσει η Εκκλησία. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οργανώνει μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις αρχές της πόλης και πολιτιστικούς φορείς. Στη Λάρισα ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου με διαδικτυακό σεμινάριο (5 έως 8 μ.μ.) εκπαιδευτικών με θέμα: «Εκκλησιαστική τέχνη του 18ου - 20ού αιώνα και προληπτική συντήρηση των ιερών κειμηλίων».
Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνουν το σεμινάριο με στόχο να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τη μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από τα ιερά κειμήλια που εκτίθενται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, να δουν την εξέλιξή της και να πληροφορηθούν για την προληπτική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την επεμβατική συντήρηση των ιερών κειμηλίων.
Το επόμενο βήμα είναι οι ζωντανές εικονικές περιηγήσεις για σχολικές ομάδες στην έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος -20ός αι.» που το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα ξεκινήσει από αρχές Φεβρουαρίου για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πρωτοποριακό σε πανελλήνιο επίπεδο είναι αναγκαία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα εκκλησιαστικής τέχνης. Για τις ζωντανές εικονικές ξεναγήσεις των μαθητών θα προηγηθεί ενημέρωση στα σχολεία για δηλώσεις συμμετοχής.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
Α. Χαιρετισμό του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κου Ιερωνύμου.
Χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, κου Νίκου Λιούπα.
Χαιρετισμό του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών, κου Πάνου Σάπκα.
Χαιρετισμό της δ/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Λάρισας, κας Aικατερίνης Καραγιώργου.
Β. Ζωντανή εικονική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος -20ός αι. Θεωρητικό πλαίσιο για την εξέλιξη και τους νεοτερισμούς στην εκκλησιαστική τέχνη την περίοδο αυτήν. Εισηγήτρια η Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος-Λαογράφος
Γ. Προληπτική συντήρηση ιερών κειμηλίων. Εισηγήτρια η Σταυρούλα Νάκου, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εισηγητές θα μπορούν σε real time μετάδοση μέσα από το Μουσείο να αλληλεπιδρούν με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο συζητώντας και απαντώντας σε ερωτήσεις online. Κατά την εικονική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο μέρος η εμψυχώτρια θα κινείται ελεύθερα στην έκθεση του Μουσείου περιγράφοντας τα εκθέματα και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να βλέπουν τους χώρους, να περιηγούνται ζωντανά και να ακούν ζωντανά τις πληροφορίες.
Για δηλώσεις συμμετοχής στο σεμινάριο στις 29/1 θα σταλεί ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής σε όλα τα σχολεία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου, στο τηλ.: 2414-409.871. Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν 100 εκπαιδευτικοί μέσω της πλατφόρμας zoom. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης είναι ένα σπουδαίο γεγονός για τη Λάρισα, στο οποίο η πόλη μετέχει ενεργά. Για τη συγκεκριμένη δράση με το Λαογραφικό Μουσείο, δηλώνει στην «Ε» η διευθύντρια του ΛΙΜΛ, Φανή Καλοκαιρινού πως: «Είναι μεγάλη μας τιμή και ιδιαίτερη χαρά που ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος εμπιστεύεται το έργο του Λαογραφικού και εντάσσει συνεργασίες μαζί του στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιείται σε αναφορά με την έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λατρεία, 18ος -20ός αι.» και είναι ένας τρόπος εξωστρέφειας και επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό του μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Τα εργαλεία που μας παρέχει η σύγχρονη ψηφιοεπικοινωνιακή εποχή μας θα βοηθήσουν ώστε να πραγματοποιηθεί ζωντανή εικονική περιήγηση στην έκθεση με συμμετοχή 100 εκπαιδευτικών και δυνατότητά τους να απευθύνουν ερωτήματα, να συζητούν και να αλληλεπιδρούν με τους εισηγητές και μεταξύ τους. Το σεμινάριο αυτό θα αποτελέσει την αρχή για τις ζωντανές εικονικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες που το ΛΙΜΛ θα ξεκινήσει από αρχές Φεβρουαρίου για τα σχολεία και είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων φυσικά».
Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας, δηλώνει τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς του τόπου και ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, σε μια πολύ σημαντική περίοδο για τη χώρα. «Να στέργωμεν και να τιμώμεν τα πάτρια. Είναι της εσχάτης εθνικής αφιλοτιμίας να έχωμεν κειμήλια, και να μη φροντίζωμεν να τα διατηρήσωμεν. Άς σταθμήσωσι καλώς την ευθύνην των οι έχοντες την μεγίστην ευθύνην».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τα απευθύνει στους ιερείς της εποχής του προτρέποντάς τους στη διαφύλαξη της παράδοσης και της εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Εμείς, οι άνθρωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας ασπαζόμαστε αυτήν την προτροπή του Μέγιστου Παπαδιαμάντη γιατί η εκκλησιαστική τέχνη αποτελεί πρώτα και πάνω απ’ όλα τη χειροπιαστή μαρτυρία της Ορθόδοξης πίστης. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για άλλη μια φορά μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις δράσεις της στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είμαστε πάντα δίπλα σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσα από ένα μεγάλο σύγχρονο μουσείο αν και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο ρόλος άλλωστε των σύγχρονων μουσείων, εκτός του να διαφυλάξουν, να συντηρούν και να αναδεικνύουν τα κειμήλια της κληρονομιάς μας, είναι να προσπαθούν για την ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό και τους πολίτες, κάτι που το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας το έχει καταφέρει σε πολύ σημαντικό βαθμό. Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία αυτού του πρωτοπόρου εγχειρήματος!» ανέφερε. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, κάνει λόγο για μια μεγάλη συνέργεια, που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτισμό της πόλης και της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που οι επετειακές δράσεις της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκινούν με ένα σεμινάριο του Λαογραφικού Μουσείου, που είναι για εκπαιδευτικούς και έχει θέμα «Εκκλησιαστική Τέχνη του 18ου-20ού αι. και προληπτική συντήρηση των Ιερών κειμηλίων».
Σημαντική είναι η πρωτοτυπία του σεμιναρίου αυτού σε πανελλήνιο επίπεδο για την εικονική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να περιηγούνται ζωντανά και να ακούν τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων χαιρετίζω αυτή τη μεγάλη συνέργεια της Μητρόπολης, του Λαογραφικού Μουσείου και της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με τέτοιες συνεργασίες μπορούμε να προωθήσουμε τον πολιτισμό της πόλης μας, αλλά και της χώρας».Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς είτε διαδικτυακά, είτε με φυσική παρουσία αν το επιτρέψουν οι συνθήκες για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Υπεύθυνος της πολιτιστικής ταυτότητας για τις εκδηλώσεις των 200 ετών έχει οριστεί, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο οποίος είναι και ο εντεταλμένος κληρικός-σύνδεσμος με την αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η πρώτη πανελλήνια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν η Εθνοσυνέλευση των Νέων που λόγω των υγειονομικών μέτρων έγινε διαδικτυακά και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εκπροσώπησε ο φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, κ. Θεοφάνης Σιμόπουλος και ο φοιτητής της Ιατρικής, κ. Δανιήλ Τσιρέλης.
Επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι το σεμινάριο με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας για μια σπουδαία έκθεση που ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος έχει δηλώσει ότι «δίνει μία νέα πνοή υπενθυμίζοντας τα παλαιά στον τόπο αυτό, τον τόπο που δεν ξεχνά ούτε τις παραδόσεις, ούτε τα έθιμά του, αλλά ξέρει να πορεύεται όχι μόνο με προοπτική το μέλλον, αλλά και με γνώση και σεβασμό στο παρελθόν». Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησε και το αφιερωματικό βιβλίο της Μητρόπολης για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με τίτλο: «Δύο φορές το ‘21... 21 ήρωες και 21 ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821». Το βιβλίο αυτό, το οποίο απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαιδεύσεως, είναι ένας μικρός φόρος τιμής σ’ αυτούς τους ήρωες και τις ηρωίδες που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα μια ελεύθερη Ελλάδα.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass