«Κορίτσια σε περίκλειστους χώρους»

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΑΦΑΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2021 11:03

«Κορίτσια σε περίκλειστους χώρους. Μαρτυρίες 1942-1952» (εκδ. Αλεξάνδρεια) είναι ο τίτλος

του καινούριου βιβλίου της Μαρίας Φαφαλιού, όπου η συγγραφέας - κοινωνική ψυχολόγος, ανθολογεί με ιδιαίτερη φροντίδα προφορικές μαρτυρίες που κατά καιρούς έχουν βγει στη δημοσιότητα, άλλοτε φωτισμένα και άλλοτε υποφωτισμένα. Συμπληρωμένο από μαρτυρίες που έχει συλλέξει η ίδια, το βιβλίο σκιαγραφεί πολλαπλά τη σκληρή καθημερινότητα ανηλίκων και νεαρών κοριτσιών σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο, τότε που η μοίρα του πολέμου τα οδήγησε βίαια σε καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή, στις φυλακές της κατοχής ή στη βαρβαρότητα των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου στη Γερμανία, και η εμφύλια σύρραξη στην εξορία, τη φυλακή, κάποιες στα εκτελεστικά αποσπάσματα, άλλες στις παιδουπόλεις της ελληνικής επικράτειας ή στην υπερωρία. Η αμεσότητα της προφορικής μαρτυρίας τεκμηριώνεται επιπρόσθετα από φωτογραφίες, σκίτσα, αποσπάσματα ημερολογίων, συμπληρώνοντας αυτό το σύνθετο μωσαϊκό ζωής που παρουσιάζει η Μαρία Φαφαλιού (συγγραφέας επίσης του βιβλίου «Ιερά οδός 343-Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο», σταθμός στη δημόσια ιστορία της ψυχιατρικής). Το εύρος των ιστοριών ζωής που καταθέτουν τα «Κορίτσια σε περίκλειστους χώρους. Μαρτυρίες 1942-1952» οδηγούν σε μια καταβύθιση μνήμης και συναισθήματος που διαπερνά με δύναμη όλες τις γενιές αναγνωστών, ιδίως, αναγνωστριών.
Απόσπασμα από μαρτυρία της Βάσως Σταματίου: «Στα 18 της χρόνια, πρωτοετής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της ΕΠΟΝ, συνελήφθηκε το 1944 επειδή συμμετείχε σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και από εκεί στις Φυλακές Μπάνιτσε του Βελιγραδίου. Μετά από τρεις μήνες, στο Άουσβιτς Μπίρκεναου και κατόπιν στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ».
«Κάτι περίεργα, ψηλά συρματοπλέγματα φάνηκαν και πίσω τους, σε απόσταση, κάτι πιο περίεργες φιγούρες, σαν άνθρωποι. Αναρωτιόμουν αν είναι κανένα μοντέρνο γλυπτό, έτσι γκρίζο, στην ομοιόμορφη ακινησία του. Τα διεσταλμένα μάτια των παράξενων γυναικών μάς κοίταζαν, χωρίς ν’ ανοιγοκλείνουν, σαν να ‘βλεπαν κάποιο εκτυφλωτικό νούμερο επιθεώρησης.[...]Δε θα βάλει μυαλό η ανθρωπότητα, δυστυχώς. Μήπως δεν αποδεικνύεται αυτό μέρα με τη μέρα; Το «βαρούμ», το «γιατί;», δε θα το μάθει κανείς».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass