Η πρώτη έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στον Τσαρούχη

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ 200 ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2021 11:02

Ο Γιάννης Τσαρούχης θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα

και ο νέος εκθεσιακός χώρος Wrightwood 659 στο Σικάγο συγκεντρώνει 200 έργα του στην έκθεση «Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life» (Γιάννης Τσαρούχης: Χορεύοντας στην πραγματική ζωή).
Ο εκθεσιακός χώρος Wrightwood 659 ανακοίνωσε ουσιαστικά την πρώτη αμερικανική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989). Η έκθεση αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, ενώ τα εισιτήρια θα αρχίσουν να διατίθενται από τις 19 Απριλίου.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει 200 έργα από την αρχή της καριέρας του το 1930 έως τον θάνατό του το 1989, πίνακες και σχέδια σε χαρτί που συγκεντρώθηκαν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Μεταξύ των έργων θα βρίσκονται και κάποια από την περίοδο της αυτο-εξορίας του στο Παρίσι, διάρκειας 13 ετών. Τα έργα του καλλιτέχνη αναδεικνύουν του τρόπους με τους οποίους ενσωμάτωσε επιρροές από τη σύγχρονη και αρχαία Ελλάδα, με παράδοση στις χειροτεχνίες, τα κοστούμια, τα διακοσμητικά αντικείμενα, το θέατρο σκιών, τη χριστιανική και βυζαντινή τέχνη, αλλά και από ευρωπαϊκά ρεύματα, όπως ο κυβισμός, ο φωβισμός και ο σουρεαλισμός.
Την έκθεση επιμελούνται η Ανδρονίκη Γρυπάρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη στην Αθήνα, και ο Άνταμ Σίμτσικ (Adam Szymczyk), πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ (2013-2017). Η έκθεση υλοποιείται χάρη στη στήριξη του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και του Alphawood Foundation στο Σικάγο.
Ο Γιάννης Τσαρούχης παρότι παραμένει σχετικά άγνωστος εκτός Ελλάδας, στη χώρα μας θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το 1910 στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία, δουλεύοντας ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο.
Ο Τσαρούχης επισκέφθηκε το Παρίσι για πρώτη φορά το 1935, όπου γνώρισε το έργο του Ανρί Ματίς, του Πάμπλο Πικάσο, του Μαξ Έρνστ και άλλων καλλιτεχνών της Avant-garde. Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Μετά τη θητεία του στον ελληνικό στρατό, με τον οποίο πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στη ζωγραφική και εργάστηκε στο θέατρο, αποκτώντας διεθνή φήμη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα (1967-1974), ο Τσαρούχης αυτό-εξορίστηκε στο Παρίσι για 13 χρόνια.
Επιστρέφοντας, έζησε στην Αθήνα, έως τον θάνατό του το 1989. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2021.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass