«Ο Χάρτης των Αρχείων» για τα 30 χρόνια λειτουργίας των Γενικών Αρχείων Λάρισας

ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΓΙΑ «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ» ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 11:26

Τα ΓΑΚ Λάρισας καλούνται φέτος να τιμήσουν τα 30 χρόνια λειτουργίας τους, αλλά και την 140η επέτειο από την ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος. Αποτελούν και οι δύο σημαντικές αφορμές ενημέρωσης για το έργο των Γενικών Αρχείων, παρουσίασης

των δραστηριοτήτων τους, αλλά και αναζήτησης ιστορικών στοιχείων που θα οδηγήσουν σε νέες έρευνες και εργασίες.
Ένα κάλεσμα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος διαθέσιμο διαδικτυακά λόγω των υγειονομικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την πολυετή οικονομική δυσπραγία των ΓΑΚ οδήγησε στη δημιουργία αυτού του εναλλακτικού εργαλείου παρουσίασης των συλλογών.
Ο «Χάρτης των Αρχείων» αποτελεί τη νέα πρόταση των ΓΑΚ Λάρισας προς το κοινό για τη γνωριμία με τις συλλογές που φυλάσσονται στη Λάρισα και την Αγιά. Η παρουσίαση των αρχείων αυτήν τη φορά βασίζεται στον χώρο, εξάλλου συζητήθηκε πολύ, και περιορίστηκε, η ελευθερία μετακίνησης το τελευταίο διάστημα. Με τη συνθήκη αυτών των ορίων ετοιμάστηκε ένας ψηφιακός χάρτης για περιπλανήσεις στον χρόνο.
Αποτυπώθηκαν λοιπόν στον χάρτη του νομού αρχειακά τεκμήρια στο μέρος που παρήχθησαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου) στο σημείο στο οποίο αναφέρεται το αρχείο. Η πρώτη προσέγγιση απευθύνεται προς τους μαθητές, επομένως παρουσιάζονται κυρίως αρχεία σχολείων. Η επιλογή τους είναι τυχαία, αλλά έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι περιοχές του νομού. Ο χάρτης θα ενημερώνεται με νέα σχολεία και περισσότερα τεκμήρια που αναφέρονται σε συγκεκριμένη τοποθεσία ή κτίριο της περιοχής.
Η χρήση του είναι απλή. Επιλέγοντας ένα σημείο στον χάρτη, βρίσκει ο χρήστης πληροφορίες για την περιοχή, τον φορέα, το κτίριο και μία σύντομη περιγραφή του αρχείου που κατέχουν τα ΓΑΚ Λάρισας και το Αρχειοφυλάκειο Αγιάς. Και βέβαια μπορεί να μελετήσει επιλεγμένα αρχειακά τεκμήρια, μία αντιπροσωπευτική εικόνα του υλικού που ενδεχομένως κεντρίσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα.
Εξάλλου από τους πρωταρχικούς στόχους των ΓΑΚ, πέρα από τη διάσωση του ιστορικού αποτυπώματος ενός λαού, είναι η απόδοση των ταξινομημένων αρχειακών συλλογών στους χρήστες και τους ερευνητές, και η εκπαίδευση των μαθητών στη χρήση των αρχείων.
Παραδίδεται, λοιπόν, η νέα ενέργεια των ΓΑΚ Λάρισας με την ελπίδα να προσφέρει απολαυστική και επωφελή περιήγηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass