Βιβλιοπαρουσίασεις

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 11:28

Το Καλογεράκι του Μυστρά
Mεταγλώττιση-Επιμέλεια:
Κατερίνα Δασκαλάκη
Το Καλογεράκι του Μυστρά, που υπογράφεται από τη Μαρία Μομφεράτου και είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στο περιοδικό Παιδική Ζωή (1927–1931), είναι η ιστορία ενός μικρού πεντάρφανου αγοριού το οποίο ο Αρματολός παππούς του εμπιστεύεται στη

στοργική φροντίδα δύο καλογραιών, στο μοναστήρι της Παντάνασσας στον Μυστρά. Η ιστορία αυτή ξεδιπλώνεται από την αυγή της Επανάστασης μέχρι την ημέρα που αποβιβάζεται ο Όθων στο Ναύπλιο. Παρακολουθώντας τη ζωή του παιδιού, που μεγαλώνει ντυμένο με το ράσο του καλόγερου για τον φόβο των Τούρκων, ο μικρός αλλά και ο ενήλικος αναγνώστης παίρνει πρώτα απ’ όλα μια γεύση γι’ αυτό που υπήρξε ο Μυστράς από την εποχή της Φραγκοκρατίας και των Παλαιολόγων και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για να φτάσει να παρακολουθήσει, συχνά με κομμένη την ανάσα, την εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, να συναντήσει τον Δημήτριο Υψηλάντη στη μάχη των Μύλων ή ν’ ακούσει τους κανονιοβολισμούς της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Στο φόντο, είναι ένα αγόρι που ανδρώνεται και ανταμώνει τους πολεμιστές, προτού δεχθεί τη βοήθεια του φιλέλληνα Γερμανού καθηγητή Μύλλερ, προκειμένου να σπουδάσει στο Μόναχο και να επιστρέψει με το ίδιο καράβι που φέρνει τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας στο Ναύπλιο, για να υπηρετήσει την πατρίδα του. Με αφορμή τη διακοσιετηρίδα της Επανάστασης, και τιμώντας τη μνήμη της Μαρίας Μομφεράτου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων (1958–1962), το Λύκειον και οι εκδόσεις «Καπόν» επανεκδίδουν το «Καλογέρακι του Μυστρά», σε επιμέλεια της Κατερίνας Δασκαλάκη, παραδίδοντάς το στο αναγνωστικό κοινό όλων των ηλικιών ανανεωμένο και σφριγηλό, για να μας πει ξανά τη γοητευτική ιστορία του, που είναι και μια μικρογραφία της μεγάλης μας Ιστορίας και μια μαρτυρία της, σχεδόν ακατανόητης, δύναμης της ψυχής που φτιάχνει την ιστορική μας συνέχεια και που το Λύκειον των Ελληνίδων την ονομάζει Μνήμη και Παράδοση.


Αμφίβια τέρατα
Συγγραφέας: Κώστας Πούλος

Μικρές, παρηγορητικές ιστορίες για ανθρώπους που αγωνίζονται για την κατάκτηση της ευτυχίας. Η πρώτη απόπειρα στη λογοτεχνία ενηλίκων από τον βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων Κώστα Πούλο. Σαράντα μικρά κείμενα για τον άνθρωπο, το μικροσκοπικό και ταυτόχρονα τεράστιο ή και τερατώδες αυτό ον, εντός του οποίου κατοικούν το κακό και το καλό, σε διαφορετικές, βέβαια, κάθε φορά αναλογίες. Στις μικρές αυτές ιστορίες οι ανθρώπινες φιγούρες, παρμένες τυχαία μέσα από το καθημερινό θέατρο -το οποίο είναι γνωστό και ως πραγματικότητα- παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, που έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις αλλεπάλληλες μεταπτώσεις τους σαν σε καθρέφτη. Ένοχες και αθώες ταυτόχρονα, οι μικρές αυτές αμφίβιες αλλά και τραγικές φιγούρες αγωνίζονται να αγγίξουν ένα μικρό έστω τμήμα του νοήματος, ώστε να εισπράξουν εντέλει το κομμάτι της ευτυχίας που τους αναλογεί.


Η τέχνη και τα αντίδοτα του Ερωτα
Συγγραφέας: Οβίδιος
Μετάφραση, Πρόλογος,
Επίμετρο: Θεόδωρος Παπαγγελής

Στη νέα αυτή και εµπλουτισµένη έκδοση, η µετάφραση της Τέχνης του έρωτα συνοδεύεται από το θεραπευτικό της «σίκουελ», Tα αντίδοτα του έρωτα, ένα ποιητικό βιβλίο 814 στίχων όπου ο δάσκαλος της ερωτικής τέχνης και υπερµεταδότης του ερωτικού ιού φοράει, ή κάνει πως φοράει, την ιατρική ποδιά και χορηγεί αντίδοτα για τη νόσο που ο ίδιος είχε διασπείρει. Η Εισαγωγή και το Επίµετρο περί Λατίνων καί τινων άλλων εραστών τοποθετούν το ξεχωριστό αυτό δίπτυχο της οβιδιακής ερωτογραφίας στο κοινωνικό και λογοτεχνικό του περιβάλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass