Μια συζήτηση για την εκβιομηχάνιση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΡΑΨΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2021 11:03

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης και ο “Ξενώνας Ραψάνης” του Προγράμματος Προαγωγής

Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την ομάδα «Τα Σουρούκια της Ραψάνης» διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Η ιστορική μετάβαση από τις αγροτικές στις βιομηχανικές κοινωνίες: Η περίπτωση της ελληνικής ορεινής υπαίθρου», που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 19.00.
Στόχος της εκδήλωσης είναι:
* Να παρουσιαστούν ιστορικά οι αλλαγές που επέφερε η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη στον τρόπο συγκρότησης των κοινωνιών, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την εκβιομηχάνιση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μετατόπιση του αγροτικού πληθυσμού στα αστικά κέντρα.
* Να αναδειχθεί, τόσο ο τρόπος με τον οποίο συντελέστηκαν οι παραπάνω αλλαγές στην Ελλάδα, όσο και οι ιδιαίτερες συνθήκες που καθόρισαν τη χρονική υστέρηση αυτών των αλλαγών. Πώς δηλαδή και πότε ξεκίνησε η μετακίνηση του πληθυσμού από τα ορεινά χωριά στα αστικά κέντρα; Πώς αυτή η ραγδαία μετάβαση διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα, με τη μεγέθυνση των πόλεων και την ερημοποίηση της ορεινής υπαίθρου;
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι: Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όσες και όσους ενδιαφέρονται και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στο παρακάτω link:
https://authgr.zoom.us/j/95253369169
*”Τα Σουρούκια της Ραψάνης” είναι μια νεοσύστατη ομάδα ανθρώπων (ανοιχτή σε νέα μέλη), που αποτελείται από άτομα που ζουν και εργάζονται στην κοινότητα της Ραψάνης ή που έχουν καταγωγή από το χωριό και το επισκέπτονται περιοδικά, καθώς ζουν και εργάζονται σε άλλους τόπους. Αφορμή της σύστασης της ομάδας είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για την κοινότητα της Ραψάνης και η διαμόρφωση ενός κοινού προβληματισμού σχετικά με την παρούσα συνθήκη και την αναζήτηση και σχεδιασμό προτάσεων για δράσεις – δραστηριότητες με στόχο την ενεργοποίηση της κοινοτικής ζωής του τόπου και τις δυνατότητες βιωσιμότητας του χωριού στη σύγχρονη εποχή. Περισσότερες πληροφορίες Χάιδω Πανταζή (2495-061.259) και Ερση Ρουμελιώτη (6981-908.700).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass