Το «Nomadland» σάρωσε τα Οσκαρ

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2021 11:02

Το «Nomadland» της Κλόι Ζάο κυριάρχησε στη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ,

φεύγοντας με τρία βραβεία, της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις είναι η δεύτερη μόλις γυναίκα που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου και το «Hurt Locker») και η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής.
Η Ζάο, η οποία έχει κερδίσει για το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και ακόμα 55 βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής, δήλωσε όταν παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψηφίους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσοι έπαιξαν, όσους βρήκαμε στον δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».
Μετά την απονομή του βραβείου σκηνοθεσίας ανέφερε: «Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε «οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί». Αυτό έχει επίδραση σε μένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο είναι για όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένουμε καλοί στον εαυτό μας και στους άλλους, και το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν». Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, αύξησε σε 3 τα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου που έχει στην κατοχή της.
Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ. Πρόκειται για το δεύτερο Βραβείο Όσκαρ που κερδίζει ο 84χρονος ηθοποιός 30 χρόνια μετά τη «Σιωπή των Αμνών». Η ταινία του Φλόριαν Ζέλερ κέρδισε και το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου.
O Ντέιβιντ Καλούγια αναδείχθηκε νικητής στη κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Judas and the Black Messiah» του Σάκα Κινγκ, που κέρδισε και το Βραβείο Τραγουδιού, ενώ η 74χρονη Γιουν Γιου-τζουνγκ από τη Ν. Κορέα έφυγε με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «Minari» του Λι Άιζακ Τσανγκ.
Ο Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ σε έναν από τους πιο συγκινητικούς λόγους της βραδιάς αποθεώθηκε για τη νίκη του «Another Round» στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας. Το «Soul» της Pixar κέρδισε δύο βραβεία, εκείνα της Καλύτερης Μουσικής και της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Το «Sound of Metal» έφυγε με τα βραβεία Ήχου και Μοντάζ, το «Tenet» με αυτό των Ειδικών Εφέ, το «Mank» απέσπασε βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και τη Φωτογραφία του, η «Η Θρυλική Μα Ρέινι» διακρίθηκε στις κατηγορίες των Κοστουμιών και του Μακιγιάζ, ενώ το «Promising Young Woman» κέρδισε το Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου.
Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν αναπόφευκτα ξεχωριστή λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, ωστόσο οι συντελεστές της απονομής, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Τζέσι Κόλινς και Στέισι Σερ, φρόντισαν να δώσουν στη βραδιά έναν αξιομνημόνευτο χαρακτήρα.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Union Station, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Λος Άντζελες, και όχι στο Dolby Theatre, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας. Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Union παρευρέθηκαν οι περσινοί νικητές σε ρόλο παρουσιαστών, εφαρμόζοντας ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ -τηρώντας αποστάσεις- το κοινό απαρτίστηκε από μετρημένους φετινούς υποψηφίους. Παράλληλα, έγιναν δορυφορικές συνδέσεις και με επιλεγμένα venues απ’ όλον τον κόσμο. Στη φετινή τελετή υπήρξε και μία ανατροπή στη σειρά των ανακοινώσεων, αφού η αναγγελία του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, που έως τώρα γινόταν στο τέλος της βραδιάς, προηγήθηκε των Βραβείων Α’ Γυναικείου και Ανδρικού Ρόλου.
Αναλυτικά τα βραβεία Όσκαρ που απονεμήθηκαν είναι:
Καλύτερη ταινία: Nomadland
Σκηνοθεσία: Κλόι Ζάο («Nomadland»)
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ («Nomadland»)
Α’ Ανδρικός ρόλος: Άντονι Χόπκινς («The Father»)
Β’ Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζουνγκ («Minari»)
Β’ Ανδρικός ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια («Judas and the Black Messiah»)
Πρωτότυπο Σενάριο:  Έμεραλντ Φενέλ («Promising Young Woman»)
Διασκευασμένο Σενάριο: Φλόριαν Ζέλερ και Κρίστοφερ Χάμπτον («The Father»)
Διεθνής Ταινία: Άσπρο Πάτο
Ντοκιμαντέρ: My Octopus Teacher
Animation Μεγάλου Μήκους: Soul
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έρικ Μέσερσμιντ («Mank»)
Κοστούμια: Η Θρυλική Μα Ρέινι
Μοντάζ: Sound of Metal
Μακιγιάζ: Η Θρυλική Μα Ρέινι
Πρωτότυπη Μουσική: Soul
Πρωτότυπο Τραγούδι: «Fight For You» («Judas and the Black Messiah»)
Σχεδιασμός Παραγωγής: Mank
Ήχος: Sound of Metal
Ειδικά Εφέ: Tenet
Μυθοπλασία Μικρού Μήκους: Two Distant Strangers
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Colette
Animation Μικρού Μήκους: If Anything Happens I Love YouΔ

ΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΣΚΑΡ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Η φετινή τελετή των Οσκαρ είχε και ελληνικό ενδιαφέρον. Αυτό γιατί ο πολυβραβευμένος Έλληνας μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός ήταν υποψήφιος για το μοντάζ της ταινίας «Ο Πατέρας» του Φλόριαν Ζέλερ. Επίσης, ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους για τη διεύθυνση φωτογραφίας της «Δίκης των 7 του Σικάγου» του Άαρον Σόρκιν. Αμφότεροι ωστόσο δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το αγαλματίδιο, καθώς αυτό του καλύτερου μοντάζ πήγε στην ταινία «Sound of Metal», ενώ αυτό της φωτογραφίας στην ταινία «Mank».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass