Η ιστορική εξέλιξη της Ραψάνης από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημοσίευση: 29 Απρ 2021 11:00

Διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την «Ιστορική Μετάβαση από τις Αγροτικές

στις Βιομηχανικές Κοινωνίες» πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη νεοσύστατη ομάδα «Τα Σουρούκια της Ραψάνης», με την υποστήριξη της Βιβλιοθήκης Ραψάνης του Δ. Τεμπών και του Προγράμματος Προαγωγής-Αυτοβοήθειας «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η κ. Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην αρχή της συζήτησης, η κ. Λάζου ανέπτυξε τις ιστορικές εξελίξεις οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετακίνηση των πληθυσμών στην Ευρώπη από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές, ξεκινώντας από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση έως και τις αρχές του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια ο κ. Νιτσιάκος εστίασε περισσότερο στην ιστορική εξέλιξη των διαρθρωτικών οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ορεινών κοινοτήτων, εστιάζοντας στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής της Ραψάνης. Ακολούθησε μία ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση με βάση τα ερωτήματα των συμμετεχόντων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, από μέλη της ομάδας, ιστορικών τεκμηρίων της οικονομικής και κοινωνικής ζωή στη Ραψάνη, από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα.  
Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης πατήστε εδώ.
https://youtu.be/d9i2xFMgKbs

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass