«Ανοιχτά» μουσεία πίσω από κλειστές πόρτες

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ LOCKDOWN ΩΣ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2021 11:23

Από τον περασμένο Νοέμβριο, τα μουσεία της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Πόσο ενεργά, όμως, είναι πίσω από τις κλειστές πόρτες τους; Πώς αξιοποιούν το διάστημα του παρατεταμένου lockdown και τι

ετοιμάζουν για όταν επέλθει η κανονικότητα; Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με επικεφαλής μουσείων και προγραμμάτων, διαπιστώνοντας πως οι δραστηριότητες των μουσειακών ιδρυμάτων μας, είναι πολύ πιο ποικίλες από ό,τι συχνά αντιλαμβανόμαστε.
«ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΟΦΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Χρόνος για την επαναξιολόγηση δράσεων, τον ανακαθορισμό στόχων και τη βελτιστοποίηση καλών πρακτικών ήταν για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τις παραμονές της επαναλειτουργίας των μουσείων, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, «ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ο ογκωδέστατος φάκελος του προγράμματος του ψηφιακού μετασχηματισμού του Μουσείου. Αναμένουμε να ξεκινήσουμε τον Ιούνιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Μέσα από αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα θα ενισχυθούν οι επικοινωνιακές υπηρεσίες και θα δοθεί μία εναλλακτική προσέγγιση του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας στους φυσικούς επισκέπτες του».
Ήδη, πάντως, από την αρχή της πανδημίας -Μάρτιος 2020- το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «πρωτοστάτησε σε εθνικό επίπεδο στην ψηφιακή στροφή, επένδυσε αποφασιστικά στην επικοινωνία με τους πολυπληθείς επισκέπτες του μέσω της ιστοσελίδας του (www.namuseum.gr). Μέσα από το ανανεωμένο προφίλ του, το ΕΑΜ κατόρθωσε να τριπλασιάσει τις online επισκέψεις της σελίδας του σε σχέση με το 2019, άγγιξε τους 1.500.000 διαδικτυακούς επισκέπτες, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν επισκέπτες από την Ευρώπη και την Αμερική. Μία νέα διεθνής συνεργασία μας, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα επεκτείνει την επίσκεψη του ψηφιακού μουσείου μας και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο πλαίσιο του «Έτους Πολιτισμού - Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας», μέσα από μία εμβληματική ψηφιακή περιοδική έκθεση.
Εκτός από τις ψηφιακές εκθέσεις, το ΕΑΜ ενεργοποίησε εκ νέου και παλιότερες δράσεις. Όπως μας πληροφορεί η κ. Καραπαναγιώτου, πρόκειται για «το αγαπημένο του κοινού ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, το οποίο για επετειακούς λόγους δίνει ραντεβού με τους επισκέπτες του στις 21 κάθε μήνα για όλο το 2021.
Οι επιμελητές - συγγραφείς των λημμάτων συνδυάζουν αριστοτεχνικά την επιστημονική εγκυρότητα με έναν ελκυστικό τρόπο γραφής κατανοητό για τον μέσο αναγνώστη. Και, βέβαια, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά για πρώτη φορά». Αλλά και οι μικροί φίλοι του μουσείου πρέπει να ευχαριστήθηκαν από τις ψηφιακές δράσεις που εγκαινιάστηκαν το 2021. «Η πρώτη δράση με τίτλο «Μυθο... παίγνια! Συντροφιά με τα μυθικά πλάσματα» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών. Στόχος της είναι να γνωρίσουν οι μικροί διαδικτυακοί επισκέπτες μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα των Συλλογών του Μουσείου.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο χρόνος του lockdown αξιοποιήθηκε ποικιλοτρόπως και από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), με το βάρος να πέφτει στην προετοιμασία για το παράρτημά του, το Μουσείο Λοβέρδου, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Το άνοιγμα, λοιπόν, του ΒΧΜ σηματοδοτείται κυρίως με τη λειτουργία του Μουσείου Λοβέρδου, που βρίσκεται στο ανακαινισμένο Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου, στο κέντρο της Αθήνας (Μαυρομιχάλη 6), χωρίς να λείπουν και άλλες σημαντικές εκθέσεις οι οποίες προετοιμάζονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπως η μεγάλη έκθεση για τα 450 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και μικρές εκθέσεις που αφορούν τα 200 χρόνια από το 1821.
Μας έλειψαν πολύ οι φωνές των παιδιών που κατακλύζουν τους κήπους, οι απλοί επισκέπτες που επιλέγουν να επισκεφτούν για πολλοστή φορά τις μόνιμες εκθέσεις και ανακαλύπτουν πάντα κάτι καινούργιο, ο κόσμος που έχει το καφέ του μουσείου στέκι του για να απολαύσει το περιβάλλον των κήπων. Μας έλειψαν όλα αυτά γιατί το κοινό, οι επισκέπτες, είναι αυτοί που δίνουν ζωντάνια σε ένα μουσείο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με μια σειρά από ενέργειες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πειραιώς και Νήσων κατάφερε να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο του lockdown και να αναβαθμίσει ποιοτικά τα μουσεία της και τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό. «Μπορεί τα μουσεία να έκλεισαν λόγω της πανδημίας, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες οι εργαζόμενοι συνέχισαν αθόρυβα και μεθοδικά τη δουλειά τους.
Αρχαιολόγοι, τεχνίτες και φυλακτικό προσωπικό της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων ήταν όλοι στις θέσεις τους και εκμεταλλεύτηκαν δημιουργικά τον χρόνο τους για να προχωρήσουν έργα που δύσκολα υλοποιούνται όταν τα μουσεία είναι ανοικτά: εργασίες συντήρησης και ανανέωσης των εκθεσιακών χώρων, ανακαινίσεις στους χώρους υγιεινής, αντικατάσταση πινακίδων, κ.ά.», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων. «Παράλληλα», προσθέτει, «οι αρχαιολόγοι είχαν το χρόνο να «καταδυθούν» στις αποθήκες του μουσείου και να ασχοληθούν με τις απόλυτα αναγκαίες εργασίες καταγραφής, ψηφιοποίησης και τακτοποίησης των ευρημάτων, καθώς και με τη μελέτη τους για την αρχαιολογική τεκμηρίωση».
Η ίδια ΕΦΑ υλοποίησε κι άλλα προγράμματα εν μέσω πανδημίας. «Εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες της τηλεκπαίδευσης, το γραφείο διοργάνωσε διαδικτυακά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, παρόλο που οι εκπαιδευτικές δράσεις ήταν σε αναστολή, σχεδίασε νέες δράσεις για να είναι έτοιμες με το άνοιγμα των μουσείων», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος Εύη Πίνη, υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.
Σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η επικοινωνία με το ευρύ κοινό, το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων δημιούργησε το CineΜΟΥΣΕΙΟΝ, μια ψηφιακή ταινιοθήκη όπου προβάλλονται πλέον όλες οι παραγωγές της Εφορείας, ταινίες και αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ», προσθέτει η κ. Πίνη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν την ψηφιακή ταινιοθήκη της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/channel/UCefhhcM2LgGcw1yQc0iDB9w/about

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass