Αχ!/(ξανα)διαβάζοντας την Κερένια κούκλα του Χρηστομάνου

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΙΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΣΤΟ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ RADIO... PLAYS»

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2021 11:02
Η Λαρισαία δραματουργός  και ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη Η Λαρισαία δραματουργός και ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη

Το θεατρικό έργο Αχ!/(ξανα)διαβάζοντας την «Κερένια κούκλα» του Χρηστομάνου, της Λαρισαίας δραματουργού

και ποιήτριας, Γλυκερίας Μπασδέκη παρουσιάζει αύριο Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 9 μ.μ., το «Θεσσαλικό Radio... plays», στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας. Η συγγραφέας σημειώνει σχετικά με το έργο: «Μια απλή και λυπητερή ιστορία, αυτό είναι το «Αχ!». Η λοξή και μαζί ολόισια ματιά στην Κερένια κούκλα, το αθηναϊκό μυθιστόρημα που έγραψε στα 1911 ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος.  Η Βεργινία ερωτεύεται και παντρεύεται τον όμορφο Νίκο, όμως σύντομα αρρωσταίνει βαριά. Η Λιόλια έρχεται στο σπίτι για να βοηθήσει την ανήμπορη Βεργινία. Ο Νίκος και η Λιόλια ερωτεύονται. Η Βεργινία πεθαίνει αφήνοντας την κατάρα της στο ζευγάρι. Η Λιόλια γεννά ένα κοριτσάκι, φτυστό η πεθαμένη Βεργινία. Η νεκρή Βεργινία το τραβά στο σκοτάδι της και το μωρό πεθαίνει. Λίγο μετά σκοτώνεται κι ο Νίκος σ’ έναν καβγά. Η Λιόλια μένει ολομόναχη στον κόσμο: αυτή είναι η ιστορία. Από την Κερένια κούκλα έχω κρατήσει μόνο τους χαρακτήρες του έργου. Ο λόγος είναι διαφορετικός. Οι ήρωες σαν φαντάσματα επιστρέφουν ξανά και ξανά ελπίζοντας πως ίσως υπάρξει ένα άλλο τέλος αυτήν τη φορά, καλύτερο γι’ αυτούς. Η σκηνή είναι χωρισμένη σε χώρο ζώντων και νεκρών.
Η Βεργινία από τον χώρο των νεκρών και η Λιόλια από τον χώρο των ζωντανών, διεκδικούν τον Νίκο. Και στη μέση η Κερένια Κούκλα, η ζώνεκρη, το πεθαμένο μωρό, μεγάλη γυναίκα πια, αναθρεμένη στον ‘Αδη, αρθρώνει κι αυτή τον λόγο της. Υπόσχεται πως θα ξαναγυρίσει, όμορφη και δυνατή, καινούργια πια. Η ανήμπορη Βεργινία, η αθώα Λιόλια, ο ωραίος Νίκος, το πεθαμένο μωρό έρχονται στο σήμερα να (ξανα)παίξουν τη μικρή και θλιβερή ερωτική τους ιστορία. Τα σώματα που αγαπήθηκαν, τα μαραμένα αίματα και οι παντοτινοί όρκοι συναντιούνται ξανά στο σκληρό φως του νέου αιώνα. Ο Θεός γελάει. Φως και σκοτάδι αναβοσβήνουν. Αυτό είναι το «Αχ!». Σκηνοθετική επιμέλεια: Κυριακή Σπανού - Θανάσης Ζέρβας. Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιωνάς. Παίζουν: Μαρσέλα Λένα, Αθηνά Σακαλή, Παναγιώτη Τόλια και Θάλεια Χαραρά. Τεχνική επιμέλεια: Νίκος Γεωργάκης.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass