Το Λαογραφικό αφηγείται την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2021 11:05

Ιστορικά κειμήλια και τεκμήρια του Αγώνα του 1821, βιντεοπαρουσιάσεις, ηχητικά αποσπάσματα και διαδραστικές απεικονίσεις, ιστορικές συνθέσεις και πρωτότυπο αρχειακό υλικό συνθέτουν το σπάνιο αφηγηματικό υλικό της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21:

ΘΕΣΣΑΛΙΑ» που εγκαινιάζεται μεθαύριο Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά εκδηλώσεων με τις οποίες ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπενθυμίζοντας τόσο στους Έλληνες όσο και στη διεθνή κοινότητα τη σημασία αυτού του αγώνα.
ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ
ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Όπως σημείωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας «η πορεία μας από το 1821 έως σήμερα αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος δεν σταματά να αγωνίζεται. Για να επαναπροσδιορίσουμε το αύριο ως συνέχεια του σήμερα, οφείλουμε να θέσουμε τα κατάλληλα ερωτήματα για τα επόμενα 200 χρόνια και τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις που αυτά επιφυλάσσουν. Εμείς αυτό ξέρουμε να το κάνουμε μέσω του πολιτισμού. Έτσι αντιλαμβανόμαστε και την Επανάσταση και την Επανασύσταση.
ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΥΠΑΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ
ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Μιλώντας για την έκθεση και τη σημαντική σύμπραξη του Λαογραφικού με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νίκος Λιούπας, έκανε λόγο για μια συνεργασία εξωστρέφειας στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται αρωγός συμβάλλοντας στη διάχυση και διάδοση της ιστορικής γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, η Περιφέρεια μέσα από δράσεις, αλλά και από σύγχρονα κανάλια επικοινωνίας, θα μεταφέρει το μήνυμα της έκθεσης σε όλη τη Θεσσαλία προσκαλώντας τους επισκέπτες να την επισκεφτούν.
ΦΑΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ - ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΖΥΓΟΥΡΗ: ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ
ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρουσιάζοντας τη δομή, αλλά και τη στόχευση της διοργάνωσης, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού σημείωσε ότι μέσα από τη διαδραστική παρουσίαση γεγονότων και αντικειμένων ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία για μια πολυπρισματική περιήγηση στην κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, θεματικές βιντεοπαρουσιάσεις και ηχητικά αποσπάσματα που πλαισιώνουν τα κειμήλια του ’21, τις ιστορικές συνθέσεις και το πρωτότυπο αρχειακό υλικό δίνουν μια ανανεωμένη κα πολύπλευρη παρουσίαση του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ», αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, η ιστορικός και επιμελήτρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κ. Νικολέττα Ζυγούρη, μέσα από μοναδικά κειμήλια η έκθεση εξετάζει τη θέση που είχε η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνή ιστορική πραγματικότητα της εποχής της, το ιδεολογικό της υπόβαθρο και τα ερείσματά της στον ελληνικό κόσμο, εντός και εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης, τα προεπαναστατικά κινήματα που την προετοίμασαν σε στρατιωτικό επίπεδο, τις οικονομικές συνθήκες που την ευνόησαν, το πνευματικό διαφωτιστικό κίνημα που καλλιέργησε το αίτημα της αναγεννημένης Ελλάδας αλλά και την επιρροή της στην ελληνική κοινωνία.
«Οι Θεσσαλοί αγωνιστές που συμμετείχαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έχουν ξεχωριστή θέση στην αφήγηση της έκθεσης, τόνισε η ίδια. Ξεκινώντας από τον κυριότερο εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, τον Ρήγα Βελεστινλή που έσπειρε τον σπόρο της ελευθερίας και από τους κλεφταρματολούς του Ολύμπου και των Αγράφων, Μπουκουβάλα, Κατσαντώνη και Λάζο, παρουσιάζονται διαδοχικά εκείνοι που συμμετείχαν στην επανάσταση από το ξεκινήμά της στη Μολδοβλαχία, ο Γεωργάκης Ολύμπιος, ο Αριστείδης Παπάς, ο Χριστόφορος Περραιβός, έως εκείνους που πρωστοστάτησαν στον ξεσηκωμό της Θεσσαλίας όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γεώργιος Ζορμπάς, ο Νικόλαος Φιλάρετος και τόσοι άλλοι».
«Παρόλο που τοπικό επαναστατικό κίνημα απέτυχε -υπογράμμιζε η κ. Νικολέττα Ζυγούρη-, και η Θεσσαλία έμεινε εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους το 1830, οι προσδοκίες που γέννησε ο Αγώνας αυτός δημιούργησαν τα μυστικά επαναστατικά κινήματα του 1854 και 1878, στα οποία συμμετείχαν οι Θεσσαλοί με το ίδιο πάθος σηματοδοτώντας τη σταθερή επιθυμία για την πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα, που επιτυγχάνεται διά της διπλωματικής οδού, το 1881».
Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Εύη Παπαχατζοπούλου. Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 8 μ.μ., θα παραστεί η Σταυρούλα - Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass