Θεσσαλικό: Ενα καλοκαίρι γεμάτο δράσεις

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΝΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2021 11:01

Το καλεντάρι των καλοκαιρινών δράσεων του Θεσσαλικού Θεάτρου παρουσιάστηκε χθες στο θεατράκι

της «Αυλής του Μύλου» στον Μύλο του Παππά. Επιθεώρηση από τον μεγάλο Κώστα Τσιάνο, «Αγάλματα που περιμένουν» σε φεστιβάλ του εξωτερικού και στο Ηρώδειο, συμμετοχή του Θ.Θ. στο διεθνές δίκτυο αρχαίου δράματος αλλά και στο ταξίδι της γιγάντιας κούκλας Αμάλ περιλαμβάνει το ιδιαιτέρως πλούσιο καλοκαίρι του Θεσσαλικού Θεάτρου. Το πρόγραμμα παρουσίασε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού κ. Κυριακή Σπανού, που πλαισιωνόταν από τον Κώστα Τσιάνο (μίλησε για την επιθεώρηση «Ο,τι θυμάμαι χαίρομαι» που θα ανεβεί στις 6 Ιουλίου), τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεσσαλικού Νίκο Καλτσά, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Θωμά Μπεχλιβάνη και την προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, ενώ στα καθίσματα απέναντί τους είχαν συγκεντρωθεί οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του Θεσσαλικού Θεάτρου.
Η κ. Σπανού αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στη συμμετοχή του Θεσσαλικού Θεάτρου στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου της Προύσας στις 26 Ιουνίου με το έργο του «Τα αγάλματα περιμένουν», με την καλλιτεχνική διευθύντρια να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Μια ακόμη διεθνής διάκριση έρχεται να προστεθεί στην ιστορία του Θ.Θ., με τη συμμετοχή του στο 8ο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Βαλκανικών Χωρών, που διοργανώνεται στην Προύσα της Τουρκίας από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου 2021, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας. Το Θεσσαλικό Θέατρο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ένα σημαντικό θεατρικό γεγονός, που συγκεντρώνει κορυφαία θεατρικά σχήματα και οργανισμούς των Βαλκανίων, με ισχυρό παρόν στη χώρα τους, σε μια λαμπρή γιορτή με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τέχνη του θεάτρου, αλλά και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των χωρών», για να συνεχίσει αναφερόμενη στις εγχώριες παραστάσεις λέγοντας ότι «Η παράσταση του Θ.Θ. Τα Αγάλματα περιμένουν, προγραμματίζεται να παιχτεί τον Αύγουστο και στην Ελλάδα, ξεκινώντας το ταξίδι της από τη Λάρισα και το Β’ Αρχαίο Θέατρο στις 24 και 25 Αυγούστου. Οι παραστάσεις συνεχίζονται με σταθμό τις Συκιές της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ των Φιλίππων και κορυφώνεται στο Ηρώδειο στις 4 Σεπτεμβρίου».

ΑΡΩΜΑ ΠΑΛΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ακολούθως ο Κώστας Τσιάνος μίλησε για την επιθεώρηση «Ο,τι θυμάμαι χαίρομαι» που ετοιμάζει (κείμενα και σκηνοθεσία δικά του) και θα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 6 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στην Αυλή του Μύλου. Ο Λαρισαίος θεατράνθρωπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι! Και θυμάμαι έντονα τα νεανικά και εφηβικά μου χρόνια που τα πέρασα σε μια φτωχογειτονιά της Λάρισας στη δεκαετία του ’50 και χαίρομαι. Μια εποχή που αν και ήταν βαθιά πληγωμένη απ’ τον πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό, ο ταλαίπωρος Έλληνας προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του και για να ξεγελάσει τη μιζέρια του, τη βόλευε όπως, όπως ψευτοδουλεύοντας και με μικροδιασκεδάσεις. ...Θέλησα να δημιουργήσω ένα γοητευτικό έργο, με νοσταλγία, γέλιο και συγκίνηση για τους συντοπίτες μου. Μια παράσταση λαϊκή, βασισμένη στους κώδικες της Ελληνικής Επιθεώρησης και των αναψυκτηρίων του 1950 με φόντο τη Λάρισα της μετεμφυλιακής εποχής. Είναι μία παράσταση που κουβαλάει τις εμπειρίες μου 45 χρόνων που εργάζομαι για το δικό μας Θεσσαλικό Θέατρο. Το χρωστούσα στο κοινό μας και στη φυσιογνωμία του Θεάτρου μας, που τόσα χρόνια προσπαθούμε να γίνει ένα γνήσιο λαϊκό θέατρο.
Οι θεατές μας θα θυμηθούν πολλά και άλλοι τόσοι θα μάθουν το τι έγινε τότε. Θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν τα αξέχαστα τραγούδια της εποχής. Θα γελάσουν, θα προβληματιστούν και θα συγκινηθούν με τα καλά, τα άσχημα και τα δραματικά επεισόδια που βίωσε ο κοσμάκης εκείνη την εποχή» ανέφερε ο κ. Τσιάνος.

ΑΜΑΛ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Τέλος η κ. Σπανού αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Θεσσαλικού Θεάτρου στο Ταξίδι της Αμάλ αλλά και στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, λέγοντας ότι «Το Θεσσαλικό Θέατρο υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων θα συμμετάσχει με εκδηλώσεις του στο Ταξίδι της Αμάλ ένα μεγάλο διακρατικό καλλιτεχνικό γεγονός. Πρόκειται για το ταξίδι μιας κούκλας 3 μέτρων (της Αμάλ από τη Συρία) που ξεκινάει από τη Συρία, περνάει στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και καταλήγει στην Αγγλία. Σε κάθε πόλη που περνάει θα υποδέχονται την Αμάλ και θα την εισάγουν στην τοπική κουλτούρα. Η Αμάλ θα βρίσκεται στη Λάρισα στις 31 Αυγούστου και θα την υποδεχτούμε στο Διαχρονικό Μουσείο και στο ποτάμι. Θα κινητοποιηθούν φορείς της πόλης και παιδιά», ανέφερε για το ταξίδι της Αμάλ, για να αναφερθεί εν συνεχεία στις εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος τονίζοντας ότι «Δυναμικά ξεκινά τις δράσεις του στο πλαίσιο της τριετούς του συμμετοχής στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος το Θεσσαλικό Θέατρο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Β’ Αρχαίο Θέατρο 13 – 19 Σεπτεμβρίου, με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας» τόνισε καταληκτικά η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass