Η Λάρισα «ξαναζεί» την Επανάσταση

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8 μ.μ. ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2021 12:00

Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Η έκθεση επιχειρεί να ανοίξει μια «μυστική πόρτα» και οι επισκέπτες μέσω αυτής να εισέλθουν σε μια εποχή που όρισε και καθόρισε εν πολλοίς τις έννοιες του νεοελληνικού κράτους και του έθνους.


Σε μια υψηλού επιπέδου σύμπραξη δύο εκ των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας: του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας θα παρουσιαστούν μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια του Αγώνα, που για πρώτη φορά βγαίνουν από τα ντεπό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Λαογραφικού Μουσείου, δίνοντας το στίγμα της Επανάστασης, αλλά και της ανασύστασης εστιάζοντας στον τόπο και τους ανθρώπους της Θεσσαλίας, στους δικούς τους αγώνες για την απελευθέρωση και τελικά της Ενωσης της Θεσσαλίας με την Ελλάδα το 1881. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κειμήλια όπως το κουμπούρι του Καραϊσκάκη, το γιαταγάνι σε αργυρή διακοσμημένη θήκη του Γ. Ολύμπιου, ο όρκος αδελφοποιίας του Γεωργάκη Ολυμπίου με τον Φαρμάκη και πολλά άλλα εκθέματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκθέματα εκτός από το Εθνικό Ιστορικό και το Λαογραφικό προέρχονται και από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ραψάνης που ευγενικά παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ελευθερία», τον Σύνδεσμο Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή» και την ιδιωτική συλλογή του Αδαμάντιου Αρ. Πιτένη.
Πλάι στα αυθεντικά καριοφίλια και τα σπαθιά, στις φορεσιές των αγωνιστών και των απλών ανθρώπων, στην έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ το ιστορικό αφήγημα του Αγώνα θα αναπτυχθεί όπως επιβάλλει η σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση κι όπως ένα σύγχρονο μουσείο όπως το Λαογραφικό οφείλει να κάνει, μέσω πολυαισθητηριακής διάδρασης -με διαδραστικές απεικονίσεις, θεματικές βιντεοπαρουσιάσεις ηχητικά αποσπάσματα, που πλαισιώνουν το πρωτότυπο αρχειακό υλικό- θα «ζωντανέψει» η αφήγηση αυτής της έκθεσης.
Η ιστορικός-επιμελήτρια της Έκθεσης από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κ. Νικολέττα Ζυγούρη, μιλώντας στην «Ε» για την έκθεση, θα σημειώσει ότι: «Διαδραστικές οθόνες και εκθέματα, βιντεοπαρουσιάσεις ζωντανεύουν την αφήγηση αυτής της έκθεσης. Φυσικά τα κειμήλια με την ομορφιά τους και τη μοναδικότητά τους έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά όλη η σκηνογραφική και σκηνική παρουσία θα δώσουν το κλίμα της εποχής, σαν να ανοίγει μια μυστική πόρτα και να μπαίνει στην εποχή και να τη ζήσει», ενώ στην ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος της έκθεσης θα τονίσει χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση έχει 7 ενότητες, ο τίτλος της δε είναι ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, προσπαθούμε να δείξουμε πώς επανασυστήθηκε μια κοινωνία ολόκληρη για να υποδεχτεί την επανάσταση. Πως ο στόχος ήταν η ευδαιμονία και η επανασύσταση της πατρίδας, κι αυτό είναι για μένα το νόημα της λέξης επανασύσταση σ' αυτήν εδώ την έκθεση. Δεν είναι μια έκθεση της επανάστασης στη Θεσσαλία, αλλά προβάλλουμε σαν μια φωτεινή ψηφίδα τους Θεσσαλούς αγωνιστές μέσα στο μεγάλο παζλ της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Θεσσαλοί αγωνιστές δεν αγωνίστηκαν μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά αγωνίστηκαν σε όλη την Ελλάδα και συνέχισαν να αγωνίζονται όπως και άλλοι Ελληνες εθελοντές για την ανεξαρτησία της Θεσσαλίας μέχρι το 1881» θα σημειώσει η κ. Ζυγούρη. Η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού σημείωσε από την πλευρά της ότι: «Είναι πολύ τιμητικό που επιλέχθηκε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας για να συμμετάσχει στο Επετειακό Πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η έκθεση δίνει το στίγμα της Επανάστασης, αλλά και της ανασύστασης, εστιάζοντας στον τόπο και τους ανθρώπους της Θεσσαλίας. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί στη Λάρισα θα φιλοξενήσουμε ιστορικά εκθέματα που για πρώτη φορά βγαίνουν εκτός του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου».
Η έκθεση αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass